“Atansa’t. Lo meu confinament a la Galera”

Exposició de fotografia de Ferran Hortigüela

Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera

Del 19 de setembre a l’1 de novembre de 2020 la Sala 2, dedicada a exposicions temporals de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament), acollirà una exposició de fotografia de Ferran Hortigüela: “ATANSA’T. Lo meu confinament a la Galera”.

Ferran Hortigüela i Bodi va néixer el 1961 a Barcelona. “Bon lector i amant de la música, l’escriptura, la pintura, el teatre, el cinema i les arts, en general. Autor de contes infantils, “L’Esquerre i el Dret” i “Coloraines” (Ed. La Galera) i “Ropa tendida” (Ed. Liberalia, Xile). Va estudiar fotografia al Centre de la Imatge de Barcelona. Ha participat en exposicions col·lectives a Sant Pol de Mar (2002 i 2003) i a la Galera (2014). Ara ho fa per primera vegada en solitari amb la voluntat de compartir la seva experiència del confinament viscut a la Galera, la primavera del 2020” (Ferran Hortigüela).

Com molt bé diu Ferran, ja va exposar al Museu Terracota l’any 2014, però llavors ho va fer amb companyia d’Imma Boluña: “Galerencs. Una mirada”, mostrant aspectes de la vida quotidiana de les galerenques i els galerencs. Ara ens presenta aquesta exposició individual sobre el seu confinament al poble.

Estar confinats no ha estat fàcil per a ningú, no poder sortir de casa només que per algunes coses essencials, no poder relacionar-se com habitualment fem amb la resta de persones, no poder passejar, estar a l’aire lliure, fer la vida habitual gaudint de la llibertat d’entrar, sortir, comprar, anar al cinema, al teatre, a veure una exposició, al bar, a un restaurant, a la feina, etc. va generar angoixa, ansietat i mal estar, però al mateix temps va desenvolupar l’esperit creatiu d’algunes persones.

Ferran, aficionat a la fotografia, va passar el seu confinament a la Galera, un lloc on habitualment s’hi està només en moments de vacances. En aquesta ocasió la seva estada a la Galera no era per motius d’oci i descans per això va posar la seva mirada en el dia a dia d’una situació totalment estranya i anòmala i aquesta mirada ha donat lloc a aquesta exposició.

Un seguit de retrats centrats amb els detalls més minsos de la vida quotidiana. Aspectes que passen desapercebuts freqüentment. El dia a dia amb presses i quefers ens impedeix, sovint, centrar-nos en la bellesa d’alguns objectes, l’alegria o la tristor d’algunes situacions usuals i fins tot la presència d’alguns éssers propers a nosaltres però fins al moment totalment invisibles.

Situacions, objectes, persones i paisatges que defugim perquè el nostre dia a dia està ocupat pel treball i múltiples compromisos. Ferran, atrapat en una situació del tot inusual va poder fixar-se detingudament en una posta de sol des de la finestra, un cel estelat, la quietud d’un carrer buit, una planta amb una nova flor o esqueix, el caliu de qualsevol estança de la casa, etc.

La distància física que hem de mantenir per la pandèmia no ens permet acostar-nos i “Atansa’t”, ens vol acostar a tot un seguit de sensacions i sentiments per fer aquesta situació més portadora i plaent. Cada imatge es presenta com una obra d’art mostrant-nos colors, formes, textures i percepcions que ens aproparan, encara que no sigui físicament, i, ens constataran que parar-nos alguna estona no és tan dolent i fins i tot és recomanable per gaudir de tot allò que les presses i la rutina del dia a dia no ens permeten descobrir.

Obres de qualitat, gràcies a la minuciositat, l’enginy, el bon gust i el saber fer de l’autor, sorgides des del confinament per una pandèmia que ens ha canviat la vida, mai res tornarà a ser igual … la cultura, però, ens ha acompanyat i ens acompanya sempre. Coneixements, valors, normes, bens materials/immaterials i art, creats per l’ésser humà i que ara han agafat un sentit especial com tot aquest conjunt d’imatges que ens mostra Ferran.

Us recomanem la visita a l’exposició perquè segur que us ajudarà a descobrir la bellesa d’alguns objectes i paisatges fins al moment imperceptibles així com tot un conjunt de sensacions.

La convivència d’aquestes imatges amb els atuells tradicionals de terrissa de la Sala permanent, ens permetran gaudir de manera majúscula apropant-nos a un món de calma i quietud on el temps s’atura, tot va més espai i se’ns dona llicència per a un repòs físic i mental.

L’horari de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 h

*Més informació i visites fora d’aquest horari:
977 71 83 39
terracota@galera.cat
www.galera.cat/cultura/museu

***Us recordem, també, que per garantir la seguretat dels visitants i personal del centre per realitzar la visita s’hauran de seguir unes normes que estan indicades a l’entrada del Museu però que de manera sintetitzada són:

  • Es podrà realitzar la visita al Museu individualment, en grups de convivència o de manera lliure sense superar les 10 persones.
  • Ús obligatori de la mascareta.
  • Obligatori netejar-se les mans amb solució hidroalcohòlica abans d’entrar i sortir del Museu.
  • Accés per la porta senyalitzada com a ENTRADA i sortida per la senyalitzada com a SORTIDA. Estarà prohibit fer marxa enrere en el circuit de visita.
  • Mantenir la distància física de 2 metres, en tot moment.