Alió

Alió

Things to do - general

Alió està situat a la comarca de l’Alt Camp, a la plana situada entre les muntanyes de Prades i el Montmell. El poble d’Alió està situat a 263 m d’altitud, al centre del terme, a la vora de la confluència dels barrancs de la Coma i de la Fonollera de Cabra.

Limita al nord amb el terme de Vila-Rodona, per on passa l’autopista AP-2 de Barcelona a Lleida i Madrid; i el Pla de santa Maria, a l’oest amb el de Valls i al sud amb els de Puigpelat i Bràfim.

S’estén al mig de la plana, a llevant de la ciutat de Valls, capital de la comarca, formant gairebé un triangle travessat en direcció W-E per la carretera C-51 de Valls al Vendrell. Al llarg de la qual s’estén el poble, únic nucli urbà del municipi.

S’han trobat restes d’assentament humà anteriors al període romà (probablement ibers) i també restes d’un jaciment romà; la qual cosa fa pensar que en aquella època Alió era una vil·la romana de les moltes que hi havia escampades pel Camp de Tarragona.

Llocs d’interès a Alió

El nucli antic manté l’estructura de recinte medieval amb Castell i pati d’armes així com l’estructura de la muralla i els seus vestigis.

Església parroquial de Sant Bartomeu. L’edifici de l’època del Barroc i d’estil neoclàssic, fou beneït el 1769. Com a elements cal destacar el seu campanar de planta quadrada. L’interior de l’edifici és format per una gran nau i capelles laterals entre els contraforts.

L’any 1154, s’esmenta ja l’església d’Alió en una butlla papal, i el 1165, Berenguer de Queralt deixa en testament a la seva filla Sibil·la el castell d’Alió, entre d’altres.

La cooperativa agrícola fundada el 1909 té el celler a l’entrada del poble, edificat el 1911 i ampliat el 1917 per César Martinell. Destaca la seva façana, on es combinen materials com la pedra, l’estuc, l’obra vista i la ceràmica que ofereixen un conjunt elegant i propi de l’estil modernista.

Comarca Alt Camp
AyuntamientoC/ Jaume I, 7 baixos
Teléfono Ayuntamiento977 601 926
Web Ayuntamientowww.alio.cat
Latitud41.295165
Longitud1.306451

Patrimonio Cultural

Nucli urbà medieval

El nucli urbà és medieval, amb restes de murs de l'antiga vila d'Alió, són declarats Bé Cultural d'Interès Nacional. Un passeig per Alió sempre és una experiència relaxant.

P. Arquitectónico

Església parroquial de Sant Bartomeu

Sant Bartomeu, que dóna nom a la plaça on aboca la seva entrada, és l'església parroquial d'Alió, protegida com a bé cultural d'interès local.

La parròquia de Sant Bartomeu fou anteriorment una vicaria mitral que depenia del rector de Valls. Posteriorment es va fer independent i passà a tenir més importància. L'any 1579, l'arquebisbe Antoni Agustí va fer sufragània seva la parròquia de Santa Maria de Puigpelat, anteriorment depenent de la de Vallmoll. Actualment, la parròquia és sufragània de la Mare de Déu del Lledó (Valls), adscrita a l'arxiprestat de l'Alt Camp de l'arquebisbat de Tarragona.

La construcció de l'església actual, motivada pel creixement demogràfic i econòmic del moment, data del segle XVIII, i a la llinda de la porta d'accés hi ha una inscripció on figura l'any 1767. Fou beneïda el 1769.

Celler de la Cooperativa Agrícola d'Alió

Sindicat agrícola d'Alió (Tarragona).JPG

L'edifici té planta rectangular. La coberta, a dues vessants, està sostinguda per encavallades. La façana té la porta d'arc de mig punt, de maó, emmarcat per successius arcs concèntrics, i amb una decoració de rajola on figura el nom de Sindicat Agrícola.Damunt de la porta hi ha una finestra de tres obertures, i a la part superior un escut de Catalunya presideix el conjunt. L'obra és de maó, amb sòcol de paredat. El 1911 Claudi Duran Ventosa va fer una ampliació del celler.

La Cooperativa Agrícola d'Alió es va fundar com a societat l'any 1909. L'edifici del celler fou construït dos anys després, el 1911 i fou ampliat el 1917 per l'arquitecte Cèsar Martinell, en un moment d'expansió del cooperativisme propi de la política de la Mancomunitat de Catalunya. En l'actualitat manté la funció per a la qual fou construïda.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Les festes d'Alió se celebren com a moltes poblacions en dues tandes: la d'estiu i la d'hivern. La primera es dur a terme per Sant Bartomeu, al mes d'agost, i la segona, per Sant Sebastià, al mes de gener.

20 de gener. Celebració de la Festa Major d'hivern en honor de Sant Sebastià.
24 d'agost. Celebració de la Festa Major d'estiu en honor de Sant Bartomeu.