Bràfim

Bràfim

Things to do - general

Bràfim està situat a uns 10 km. de Valls i a uns 20 de Tarragona, a la banda dreta del riu Gaià. Limita amb els municipis de Montferri a l’est, Vila-Rodona i Alió al nord, Puigpelat a l’oest i Vilabella al sud.

Història a Bràfim

Els romans van ser possiblement els primers pobladors del terme. A la finca coneguda com el Vilar de Pubill o Povill s’han trobat diverses restes que ho confirmen.

El nom de la vila és originari de l’època de domini àrab, ja que figura en documents del segle X com Abrahim, i en altres del segle XVI com Abràfim Bràfim; si bé d’altres historiadors diuen que és d’origen judaic i deriva del nom Ibrahim.

L’any 1159 el bisbe de Barcelona, Guillem de Torroja, va atorgar carta de població.

L’any 1428 va ser fundat al carrer Major un hospital per decisió testamentària d’Anton Rovira.

Bràfim ha estat una població eminentment agrícola; però també ha tingut períodes amb altres activitats importants: paraires al segle XV, cria de cucs de seda al segle XVIII.

L’any 1706 morí el noble patrici Joan Fans, amo del Mas d’en Fans i baró de Vilardida, sense hereus. Deixà tots els seus béns a favor de l’església nova de Bràfim, la qual gaudí d’una notable esplendor i fou considerada en aquell temps com una petita catedral.

El 14 de desembre de 1721 nasqué a Bràfim Marià Martí Estalella, el qual fou bisbe de Puerto Rico l’any 1762 i de Caracas el 1768, ciutat on morí el 1792. Durant dotze anys viatjà per la diòcesis de Veneçuela, la qual cosa representà una gran tasca pastoral a més d’una important recopilació de dades antropològiques; que han servit per a l’edició de diversos volums sobre la història d’aquest país.

A la Guerra del Francès (1810), els francesos van ocupar el poble i van profanar l’església. Al 1813 van repetir l’ocupació amb la crema de vint-i-tres cases.

De les guerres carlines, Bràfim en va viure diversos episodis i l´església i la rectoria van servir de fortificació.

Comarca Alt Camp
AyuntamientoPlaça de la Vila, 1
Teléfono Ayuntamiento977 620 011
Web Ayuntamientowww.brafim.altanet.org
Latitud41.268871
Longitud1.340770

Patrimonio Cultural

Torre de Bràfim

Torre de Bràfim

És una torre de defensa d'origen medieval. És de planta quadrada i mesura més de 10 metres d'altura. Es troba adossada a una edificació en ruïnes. Es troba restaurada però modificada, en acceptable estat de conservació.

P. Arquitectónico

Santuari de la Mare de Déu de Loreto

Brafim Ermita01.JPG

Situat al turó del Puigrodó, el temple és d'estil neoromànic, l'edifici va construir-se entre els anys 1889 i 1892, després d'haver estat en derrocada la primitiva ermita del segle XVII, que va ser utilitzada al llarg de 225 anys (1664-1889) i que havia estat edificada per albergar la imatge de la Mare de Déu que el sacerdot Pere Codol havia portat d' una peregrinació de Roma. La imatge de la Mare de Déu, de fusta, es troba al cambril, darrera del qual hi trobem uns magnífics frescos i unes vidrieres importants.

Església parroquial de Sant Jaime. L'església va ser construïda a les darreries del s. XVII seguint una variació de l'estil gòtic tardà cap al barroc, sobre la planta d'un temple anterior alguns murs del qual van ser aprofitats. L'obra va ser dirigida pel mestre d'obres Ramon Sanabra. Si bé, la seva forma exterior és austera, l'interior sorprèn per la lluminositat i les delicades proporcions de les voltes de llunetes. A l'interior es pot admirar un preciós retaule barroc daurat i un magnífic orgue, ambdós dignes de ser visitats. El llit de la Mare de Deu data de 1715 i l'orgue de 1730.

Església parroquial de Sant Jaume de Bràfim

Brafim Esglesia02.JPG

L'església va ser construïda a les darreries del s.XVII seguint una variació de l'estil gòtic tardà cap al barroc, sobre la planta d'un temple anterior alguns murs del qual van ser aprofitats. L'obra va ser dirigida pel mestre d'obres Ramon Sanabra.

Si bé, la seva forma exterior és austera, l'interior sorprèn per la lluminositat i
les delicades proporcions de les voltes de llunetes. A l'interior es pot admirar un preciós retaule barroc daurat i un magnífic orgue, ambdós dignes de ser visitats.

El llit de la Mare de Deu data de 1715 i l'orgue de 1730.

La Casa de la Vila

Situada davant l'església, construït l'any 1929 per Cèsar Martinell, pare de la majoria de cellers modernistes de la zona.

A una de les portes hi figura la data de 1928. Edifici de planta trapezoïdal de planta baixa més dos pisos. A la façana dos balcons per cada pis amb dues obertures rectangulars.

Una cornisa separa el cos de l'edifici amb el terrat. La barana té un plafó central sinuós, i al costat un tram calat. Els materials emprats són bàsicament el maó i la pedra.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Sant Jordi (abril): El dissabte més proper al 23 d´abril es fa públic el veredicte d´un concurs literari. Hi ha venda de llibres i roses a la plaça de la Vila i un berenar popular.

Aplec de Primavera (juny): El primer diumenge de juny se celebra l´Aplec de Primavera al santuari de Loreto. Aquest aplec és el més antic de les comarques meridionals. Hi ha ballades de sardanes i un dinar de germanor.

Fira de la Cirera (juny): L'any 2010 es va iniciar la cel·lebració de la Fira de la Cirera a l'entorn del santuari de Loreto el primer diumenge de juny. Els productors locals de cireres venen els seus productes i els altres comerços del poble també hi pariticipen.

Trobada de puntaires (juny): La primera edició és el 2002. Es fa durant la tarda a la Plaçeta de Prayssac, després hi ha berenar per les puntaires.

Trobada gegantera (juliol): Bateig dels gegants Jaume i Loreto el juliol de l’any 1998. La trobada consisteix en una plantada dels gegants, esmorzar per les colles participants i cercavila pels carrers del municipi amb ballada final a la Plaça de la Vila amb entrega de records a les colles participants.

Festa major d´estiu (juliol): El 25 de juliol se celebra la festa patronal de Sant Jaume apòstol. Durant diversos dies hi ha actes per a tots els gustos: ball, futbol, tir al plat, cursa ciclista, teatre, sopar de germanor...

Onze de setembre (setembre): La vigília de la Diada, l´Ajuntament organitza un acte lúdico-festiu acompanyat d'un berenar-sopar popular.

Festa major d´hivern (desembre): El 10 de desembre, festivitat de la Mare de Déu de Loreto, se celebren diversos actes a la sala de festes del centre recreatiu social.

Nadal i Reis (desembre/gener): Durant aquests dies diverses entitats organitzen actes: mostra de pessebres particulars, concert de nadales, cavalcada de Reis,…