Els Garidells

Els Garidells

Things to do - general

Al sud de la comarca de l’Alt Camp, gairebé ficat dins de les fronteres del Tarragonès, els Garidells és l’exemple perfecte de poblet del Camp de Tarragona de passat i present agrícola que ha sabut mantenir la seva essència malgrat el pas dels anys. Envoltat de camps d’avellaners i oliveres, aquesta localitat ofereix l’estampa típica de la zona de fa dècades: un indret ideal per recuperar l’autenticitat més rural del territori.

Història dels Garidells

L’any 1174, Guillem de Claramunt donà carta de poblament dels Garidells als seus germans Arnau i Berenguer, reservant se’n però alguns drets, els quals passaren per disposició testamentària al Monestir de Santes Creus, l’any 1229.

El 1309 el lloc pertanyia a Saurina de Castellet, de la qual passà a Galceran de Montoliu, que instituí hereu de l’indret, així com de la Pobla de Mafumet, el seu fill Bernat.

El 1391 el rei Joan I vengué a la mitra tarragonina els drets i la jurisdicció que sobre els Garidells poseïa la corona.
El territori passà dels Montoliu als Rosell. L’any 1582 en Jaume de Rossell va vendre el castell i terme dels Garidells al monestir de Santes Creus. El municipi assolí la xifra màxima de 440 habitants l’any 1837 i en anys posteriors experimentà una forta davallada.

El municipi entrà al segle XX amb 239 habitants, que augmentaren a 267 el 1910. D’aleshores ença, la població no ha
deixat de minvar.

Llocs d’interès a els Garidells

D’entre el nucli urbà dels Garidells sobresurt la silueta de l’antic castell feudal de la localitat, del qual es conserva una part. Es pot veure, per exemple, la planta sencera amb uns murs que arriben a una alçada d’entre set i vuit metres. Es tracta d’una fortificació sense alguns elements defensius, ja que no té ni perímetre murallat ni fossar, però sí una gran torre quadrada. Descobrir el seu interior ens permet entendre millor la història d’aquesta localitat de passat agrícola, ja que part de les dependències es destinaven a aquesta activitat econòmica.

Dins dels Garidells també cal destacar l’edifici de l’església parroquial, dedicada a Sant Jaume. És una construcció petita, d’una sola nau, amb capelles laterals i amb una façana formada per tres cossos. El campanar és de base quadrada.

Comarca Alt Camp
AyuntamientoAv. Catalunya, 2
Teléfono Ayuntamiento977 625 230
Web Ayuntamientowww.elsgaridells.cat
Latitud41.207126
Longitud1.247669

Patrimonio Cultural

Castell dels Garidells
Els Garidells

El poble s'ha format en un vessant del turó i està encapçalat per les restes del castell.

La part més antiga es troba als peus del castell i està formada per carrers i carrerons estrets i costeruts que salven els desnivells i condueixen a la part més
moderna i oberta, al paisatge.

Les restes del castell destaquen en la part alta del turó i ofereixen una imatge singular al poble.

L'edifici conserva bona part dels seus murs, l'estructura interna i una torre adossada construïda amb grans carreus de pedra.

Patrimonio Natural

El riu Francolí

Resultado de imagen de el riu francoli

Els Garidells és un bon lloc per descobrir l'entorn natural que es desenvolupa al voltant del riu Francolí abans que aquest riu entri de ple a la zona més urbanitzada de Tarragona. Una opció per als visitants és fer una petita excursió a aquesta zona o a la de la riera dels Garidells, un altre dels indrets on es pot trobar una fauna i una flora interessants.

En aquest municipi també hi ha algunes petites elevacions muntanyoses que poden constituir una bona destinació per als aficionats al senderisme i que no vulguin fer un esforç excessiu. Per exemple, es pot accedir al tossal Roig , el turó de la Cova de Vicenç o al turó de la Vinyeta. Des d'aquests punts, es pot gaudir d'unes bones vistes sobre les terres del municipi.

P. Arquitectónico

Església parroquial de Sant Jaume

Sant Jaume és l'església parroquial dels Garidells (l'Alt Camp), consagrada a sant Jaume Apòstol. Està protegida com a bé cultural d'interès local. La parròquia té com a església sufragània la de Sant Fructuós de les Gunyoles (la Secuita, Tarragonès) i està adscrita a l'arxiprestat de l'Alt Camp de l'arquebisbat de Tarragona.

L'església parroquial de Sant Jaume és un edifici d'una sola nau amb capelles laterals, absis pla i cor als peus. La nau es cobreix amb volta de canó amb llunetes, i les capelles, amb petites voltes de canó perpendiculars a la nau central. La façana presenta una estructura simètrica, formada per tres cossos: a la part central, que es corona a dos vessants, hi ha la porta d'accés amb llinda, emmarcada en pedra, i un òcul superior. A ambdós costats hi ha cossos verticals amb finestres amb llindes tapiades. El campanar és de base quadrada i obertures d'arc de mig punt, amb coberta de pavelló.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Festa Major d'hivern

Els Garidells celebra la Festa major d'hivern,el 22 de gener ,en honor a Sant Antoni.

Festa Major d'estiu

Es celebra el 25 de juliol, per Sant Jaume.