Montferri

Montferri

Things to do - general

Montferri és un municipi al sud de la comarca de l’Alt Camp, als límits del Tarragonès, al nord-est de Tarragona. El terme s’estén des dels últims contraforts sud-occidentals de la serra del Montmell al marge dret del riu Gaià. L’elevació principal es troba al sud del municipi, a la Tossa Grossa de Montferri, amb 387 metres d’altitud.

Flanquejat de nord a sud pel riu Gaià i per la serra que du el nom del municipi, la població apareix a ulls del visitant exhibint la policromia d’aquestes terres. Els vestigis medievals conviuen amb les gradacions de verd i ocre que ofereixen els conreus de secà.

El municipi conserva l’encant de les petges històriques a la seva arquitectura: el romànic del castell de Rocamora dialoga amb el gòtic de l’església de Sant Bartomeu o amb l’arquitectura sacra modernista del deixeble més avantatjat de Gaudí, Josep Maria Jujol.

El clima és mediterrani temperat, amb hiverns relativament suaus. Les muntanyes de la serralada Prelitoral (el Montmell) fan de pantalla orogràfica i dificulten l’entrada de vents humits i borrasques de l’interior. La tardor és l’estació més plujosa i l’estiu, la més seca.

L’agricultura de secà, sobretot la vinya, és el conreu principal del municipi. Altres cultius de secà són les oliveres, els ametllers i els avellaners. La ramaderia és poc important i està representada només per granges d’aviram i porcí. Hi ha dues bodegues on es produeix cava.

Història del Montferri

Des del s. XII el municipi s’anomenava Puigtinyós. L’any 1917 canvià el nom, manllevant-lo de l’antic terme i castell de Montferri. Malgrat que l’origen de Puigtinyós, com el de Montferri, sigui medieval, només el de Montferri pertany a la romanitat, tal com ho demostren les restes romanes trobades i el topònim Montferri, que indica que s’extreia mineral de ferro del terme.

És un antic poblet que pertany al municipi de Montferri. Les primeres notícies són de l’any 1009, en què era feu dels bisbes de Barcelona. La capella de Santa Maria va ser edificada al s. XVIII. Cal Tudó, conegut també com a castell o torre de Vilardida, va ser casa dels senyors del poble al s. XVIII.

Comarca Alt Camp
AyuntamientoCarrer Major, 35
Teléfono Ayuntamiento977 620 377
Web Ayuntamientowww.ajuntamentmontferri.cat
Latitud41.265549
Longitud1.365423

Patrimonio Cultural

Torre de Montferri

La denominació de torre del Moro és donada pels habitants de Montferri, mentre que els de les viles properes la coneixen amb el nom de torre de Montferri.

Segons Emma Liaño Martínez (Universitat Rovira i Virgili, department d'Història i Història de l'Art), el seu origen i el d'altres torres erigides en aquesta zona, es relaciona amb el procés de recuperació del territori ocupat pels musulmans. Potser fou una torre de guaita del castell de Castellví de la Marca (Alt Penedès). La seva missió era vigilar els límits occidentals de la Marca. Del «Munt Ferriolum» hi ha esment l'any 1010, i posteriorment, l'any 1059, anomenant-lo «Monte Ferreo».

El topònim Montferri va passar a denominar, a partir del 1917, el poble de Puigtinyós. En el domini de Puigtinyós, s'observa el llinatge dels Castellvell-Montcada, i després del 1233 i per donació de la vídua Garsenda i del fill Gastó de Montcada a favor del monestir de Santes Creus, la presència d'aquest monestir. El 1594 Montferri era de Francesc Joan de Tamarit, senyor de Rodonyà.

Actualment es troba esquerdada pels efectes d'un llamp, tot i que ja al segle XIX presentava un estat ruïnós. A principis dels anys 90 s'hi realitzaren treballs de restauració consistents en la reconstrucció de les parets de la part meridional i la transformació de la coberta en un terrat. Fou consolidada l’any 1991 gràcies a un conveni per a la seva restauració en el que hi van participar l’Ajuntament de Montferri, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

El castell de Rocamora

El Castell de Rocamora es troba situat a les afores del municipi de Montferri i antigament era conegut amb els noms de Castell de Puigtinyós. L’edifici va ser construït per tal de defensar la zona fronterera del riu Gaià durant l’època de la Reconquesta.

Alguns documents daten aquest castell de l’any 1010, quan encara depenia del terme de Castellví de la Marca. L’any 1214, Guillema de Castellvell va cedir el castell al seu fill Guillem, vescompte de Bearn. A la mort d’aquest, la seva vídua donà el castell al monestir de Santes Creus. L’any 1499, Joan Figuerola el va vendre a Guillem Bembell de Puigtinyós. Al segle XVI va passar per herència als Rocamora i des d’aleshores es coneix amb aquest nom. L’any 1985 va ser declarat com a bé d’interès cultural.

Actualment, ha estat restaurat i funciona com a restaurant.

"Explica la llegenda que el senyor del Castell tenia una filla que es deia Lucil·la, la qual tenia enamorats tots els camperols de la zona del Gaià. Als 18 anys quedà orfe de pare i mare però rebé l’ajuda del seu oncle Bernat, un home ambiciós i dolent que al cap de pocs mesos volgué casar-se amb ella. Aquesta s’hi negà rotundament i el seu oncle la tancà als soterranis del mateix castell. Com que Lucil·la era una persona molt estimada, aviat l’ajudaren a escapar per un passadís secret de les urpes de’n bernat, tot i que aquest oferí una gran quantitat de monedes d’or a qui l’hi lliurés. Al cap de dos anys, un matí de primavera, Lucil·la cavalcant juntament amb un grup de pastors i segadors, armats tots ells, van entrar al castell i van empresonar el pervers Bernat. Passat un temps, Lucil·la perdonà el seu oncle de totes les seves malifetes i, aquest, penedit, es tancà la resta de la seva vida al monestir de poblet."

Patrimonio Natural

La Serra de Montferri

Resultado de imagen de serra de montferriLa serra que flanqueja el municipi és una bona opció per a qui vulgui fer una excursió pels voltants.

P. Arquitectónico

Rectoria de Montferri

055 Rectoria de Sant Bartomeu, c. Major 41 (Montferri).jpg

La casa rectoral de la parròquia de Sant Bartomeu de Montferri es troba a la plaça Major del poble, al costat de l'església. Ha rebut tradicionalment el nom de L'Abadia. L'edifici apareix documentat per primera vegada el segle XV, tot i que és possible que el seu origen dati d'època anterior.

Ermita de la Mare de Déu de Montserrat

El santuari de Montserrat de Montferri va ser projectat i començat a construir entre els anys 1926-1928. El terreny havia estat cedit per la família Vives de Montferri, el membre de la qual Daniel Maria Vives, jesuïta, havia estat el promotor de l'obra. El santuari no es va acabar per manca de recursos econòmics, tot i que els materials emprats eren senzills i la mà d'obra era bàsicament obtinguda pel sistema de prestació personal dels veïns del poble. L'any 1930 s'aturaren les obres i després, per causa de la guerra, ja no es van reprendre. Jujol encara va fer un viatge durant la postguerra per inspeccionar l'estat del santuari, però es va desanimar totalment en veure-ho.

A principis dels noranta del s. XX es feren obres de restauració i consolidació. S'iniciaren el 1987 sota la direcció de Joan Bassegoda i Nonell (arquitecte) i Josep Cendrós (constructor).

Portal del Clos Emmurallat

050 Portal del Clos (Montferri), cara exterior.jpg

Aquest portal és l'únic que es conserva sencer en l'actualitat dels antics portals de la muralla de Montferri. L'existència de muralles és documentada des del segle XIII. En època medieval el nucli de població n'estava totalment envoltat. L'accés a l'interior es feia a través de tres portals, dos situats als extrems del carrer Major i un tercer al perpendicular carrer de la Bassa.

Església de Sant Bartomeu

065 Església de Sant Bartomeu (Montferri).jpg

L'església de Sant Bartomeu està documentada des del segle XIII (donació feta per la senyora Guillema de Castellvell el 19 d'abril de 1214). Es va bastir aprofitant les restes d'una construcció anterior, d'inicis del segle XII. La nau esquerra és la part més antiga de l'església. Al segle XII s'atribueix l'arc de ferradura, avui tapat, de la façana sud.

La façana data del segle XVIII, concretament de l'any 1789, d'acord amb la inscripció que hi figura. Pocs anys després, el 1797, es va realitzar el campanar. Hi ha una placa commemorativa d'aquest fet a la façana meridional.

Durant la guerra civil es van cremar peces de gran valor artístic.

Molins de Sàlfores

Al municipi de Montferri hi trobem diversos molins medievals, també anomenats molins de Sàlfores, documentats ja l’any 1072. En l’actualitat cadascun d’aquests molins tenen una denominació diferent, alguns d’ells són: MOLÍ DE VILARDIDA, MOLÍ DE PUIGTINYÓS, MOLÍ DE LA PE.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

20 de gener: Celebració de Sant Sebastià.

Últim diumenge d'abril: Aplec del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.

14 i 15 d'agost: Festa de la Mare de Déu.

24 d'agost: Festa Major de Sant Bartomeu.