Avinyonet del Penedès

Avinyonet del Penedès

Things to do - general

El terme municipal d’Avinyonet del Penedès es divideix geogràficament en dues zones: una de més plana, dominada pels conreus de vinya i fruiters al nord-oest; i una altra de més muntanyosa al sud-est, on abunda la vegetació boscosa. El municipi es caracteritza per tenir una població força dispersa en el territori, amb diversos pobles, barriades i masies.

La capital administrativa és Avinyó Nou, a la part plana, que és traspassada per la carretera nacional A7 (antiga N-340). És el poble més gran del municipi i també el més nou, ja que no hi ha vestigis arqueològics. A Avinyó Nou s’hi concentren la major part dels serveis i comerços; així com l’activitat industrial, al barri de Can Merlines.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça de la Vila, nº1
Teléfono Ayuntamiento938 970 000
Web Ayuntamientowww.avinyonet.org
Latitud41.361239
Longitud1.779324

Patrimonio Cultural

Castell d'Avinyó

Es creu que era a l'indret del mas Can Porrafols on hi ha basaments i restes d'antics murs. El castell d'Avinyó ja existia al segle X. Estava encomanat a Màger, fill de Sendred, en nom del comte. Segurament la fortalesa fou enderrocada al segle XII en la ràtzia dels almoràvits del 1108. Per aquesta raó, Ramon Berenguer IV el 1156 donà a Berenguer d'Avinyó el puig anomenat Avinyó perquè hi edifiques cases i un castell. A finals de segle el terme passa al monestir de Poblet, per deixa testamentaria, i l'any 1227 l'abat va vendre el castell al bisbe de Barcelona, el qual el cedí a la Pia Almoina de Barcelona. Al segle XVII el terme era de patrimoni reial i ho continuà essent fins al segle XIX.

Torre de l'Arboçar de Baix

La torre de l'Arboçar de Baix s'alça dintre del nucli del mateix nom, al costat de diverses edificacions que presenten vestigis medievals. Té planta circular i mur fet de pedra irregular disposats en fileres horitzontals. Les obertures, força malmeses, han experimentat modificacions al llarg del temps.

Es tracta d'una torre de defensa que potser anés acompanyada en origen d'un recinte més ampli. Era una de les fortificacions properes a l'«oppidum» d'Olèrdola, probablement destinada a defensar un lloc de poblament. Des del punt de vista constructiu, la torre es pot relacionar amb la del castell de Ribes (Garraf) o amb altres torres fetes al final del segle X o a l'inici del segle XI. Per les característiques de la porta i pel tipus d'aparell constructiu, es pot datar aquesta construcció cap a l'any 1000.

Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs

Fou antic priorat benedictí, i avui és església parroquial del poble. Va ésser fundat per Mir Geribert, complint el testament de sa mare, Ermengarda, dona del vescomte de Barcelona, el 1030. Va rebre importants donacions dels fills del fundador. Des del 1412 era priorat benedictí dependent del Monestir de Montserrat. A l'església en ruïnes, li fou refeta la capçalera el 1388 i s'adobà també el campanar. El 1606 s'escurçà la nau per la façana de Ponent, però s'aprofità la portada i el timpà. Els priors de Montserrat hi feren obres de consolidació i restauració el 1606 i 1785, però no li donaren esplendor monàstic, ja que darrerament només tenia el prior i dos beneficiats. El 1820 passà a ser parròquia. Cal assenyalar que en els darrers anys s'hi han fet obres de restauració a càrrec del Servei de Restauració de Monument de la Diputació de Barcelona.

Torre de les Gunyoles

La Torre de les Gunyoles està situada dins el recinte de la masia can Rialb, a les Gunyoles, on ocupa una part del jardí. És de planta circular i actualment només se'n conserva el cos inferior, amb 9 metres de diàmetre i uns 11 metres d'alçada. Els resultats de l'excavació feta el 1967 indicaren la possibilitat que la torre anés coberta per un sostre d'«opus caementicium» de forma cònica, com es troba en altres monuments d'aquest estil.

A continuació s'aixecaria un segon cos de l'edifici, del que encara es conserven, en algun tram, tres filades de blocs que fan de testimoni. Segons tradició oral, aquest segon cos fou desmuntat per reaprofitar els carreus en bastir-se l'església del poble a finals del segle XVIII.

Caseria de Santa Susanna

La Caseria de Santa Susanna està situada damunt un penyal, a 338 m d'alçada, envoltada de terres de conreu. Es tracta d'un conjunt d'edificacions, l'element més remarcable de les quals és una torre de pedra de planta quadrada i coberta a dues vessants, de teula àrab. La resta de construccions del conjunt presenten diversos elements d'interès (brancals, ampits i llindes de pedra, arcs rebaixats, etc).

Colomar de l'Arboçar de Baix

El colomar de l'Arboçar està situat a prop del nucli rural de les Cases de Cal Segarra. Actualment el seu estat és ruïnós, ja que només se'n conserven un parament i restes d'un altre. El murs interiors mostren sèries regulars de nínxols de forma arrodonida. També s'hi poden observar restes de carreus de la base de la construcció. Les investigacions actuals semblen coincidir a situar l'origen d'aquesta construcció en època medieval, en contra d'hipòtesis anteriors que l'identificaven com a columbari romà.

Patrimonio Natural

Miravinya "El Circell"

Situat al Puig de la Mireta de Les Gunyoles, forma part del projecte Miravinya-Explora el Penedès impulsat pel Consorci de Promoció Turística del Penedès, Enoturisme Penedès, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès per aportar al visitant una visió de la varietat paisatgística del Penedès.

El Circell, ofereix una visió del paisatge de 360º i s’explica per la seva forma d’espiral que convida a l’espectador a fer un recorregut d’una volta complerta que finalitza en un pla amb dues cadires des d’on gaudir del paisatge.

Aquest mirador dota l’indret de reclam turístic i ofereix unes excel·lents vistes sobre la plana del Penedès, el massís del Garraf, el mar, les muntanyes nevades dels Pirineus o Montserrat entre d’altres.

Per arribar-hi cal pujar la carretera d’Avinyó Nou a Les Gunyoles i desviar-se a l’esquerra pel carrer del Poeta Pau del Pi tot seguint les indicacions.

P. Arquitectónico

Turó de la Font de la Canya

El jaciment protohistòric del turó de la Font de la Canya, situat al municipi d'Avinyonet del Penedès, és un assentament iber de la tribu dels cossetans que va ser habitat des de finals del segle VII aC (625-600 aC) fins al segle III aC, essent abandonat amb l'arribada dels exèrcits romans.

Descobert l'any 1997, ha estat objecte de contínues excavacions arqueològiques i estudis arqueobotànics que han evidenciat el rol d'aquest assentament com a bressol de la vitivinicultura al Penedès.

En origen fou un gran centre de mercaderies de la Cossetània ibèrica, en ell s'ha documentat un notable ventall de material de diferents èpoques (ceràmic, metàl·lic, arqueobotànic, etc.) relacionat directament amb la pràctica de la vitivinicultura i el consum del vi. Aquest compendi de troballes informa de l'economia de la cultura ibèrica i dels intercanvis comercials amb diferents cultures del Mediterrani, com la fenícia, la grega, la cartaginesa i la romana, que van tenir lloc en l'assentament.

Els centenars de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats a les excavacions arqueològiques representen el conjunt més important i més antic documentat avui en dia a Catalunya.

Visita aquest referent de l'arqueologia protohistòrica catalana i descobreix un espai cabdal del turisme cultural i l'enoturisme al Penedès.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • 1 de març Carnaval a Sant Sebastià dels Gorgs
  • 2 de març Carnaval a Cantallops
  • 15 de març Carnaval a Les Gunyoles i Avinyó Nou
  • 4,5 i 6 d’abril Festa de l’Aniversari del Local de la Societat La Torre Les Gunyoles
  • 17 d’abril Festa Local a Avinyonet del Penedès
  • 20 d’abril dia de la truita a Sant Sebastià dels Gorgs
  • 21 d’abril Aplec de LLinda a Sant Sebastià dels Gorgs
  • 21 d’abril paella d’arròs a Cantallops
  • 21 d’abril Dilluns de Pascua a Avinyó Nou
  • 26 d’abril festa de Sant Jordi a Sant sebastià dels Gorgs
  • 1,2,3 i 4 de maig IX Trobada d’agermanament Avimnyonet-Béruges Avinyonet del Penedès
  • 18 de maig dinar d’agermanament Avinyonet del Penedès
  • 23 de juny Revetlla de Sant Joan a Avinyó Nou i Sant sebastià dels Gorgs
  • 28 de juny Festa major petita de Sant Pere Cantallops
  • 25, 26 i 27 de juliol Festa Major de L’Arboçar
  • 1,2 i 3 d’agost Festa Major de Sant Sebastià dels Gorgs
  • 7, 8, 9, 10, 11 i 12 d’agost Festa Major de Les Gunyoles
  • 21,22,23,24 i 25 d’agost Festa Major d’Avinyó Nou
  • 17,18 i 19 d’octubre Festa Major de Cantallops