Castellet i la Gornal

Castellet i la Gornal

Things to do - general

Castellet i La Gornal és el municipi més al sud de la comarca de l’Alt Penedès; aquesta situació geogràfica i la seva gran extensió (46,8km²); el fan limítrof amb les comarques del Garraf i el Baix Penedès.

La seva població es reparteix entre set nuclis històrics, varies urbanitzacions i un gran nombre de masies i petits disseminats; aquesta configuració li dona caràcter rural i de gran dispersió en el territori; fet que contrasta amb la resta dels municipis veïns.

Al bell mig del terme municipal trobem l’embassament del Foix on el nivell de les seves aigües s’ha mantingut alt i estable durant els darrers anys, fet que ha permès el creixement d’una vegetació típica d’aiguamoll i ribera i on de forma gradual i progressiva s’hi ha establert una fauna molt variada.

Amb l’aprovació del pla especial del Parc del Foix al 1993 es van protegir 19Km² d’aquest territori i es va crear el Consorci del Parc del Foix que té la finalitat de gestionar i preservar la biodiversitat d’aquests magnífics partges naturals.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoCarrer de Rosselló, 19-23
Teléfono Ayuntamiento977 67 03 26
Web Ayuntamientowww.castelletilagornal.cat
Latitud41.253564
Longitud1.590447

Patrimonio Cultural

Castell de Castellet

El castell de Castellet fou construït al cim d'un turó al costat d'un meandre del riu de Foix, on actualment es troba l'embassament amb el mateix nom. Aquest turó es troba al vessant penedesenc de la carena litoral que forma part de l'extrem sud-oest del conjunt muntanyós format per l'Ordal i el Garraf. Servia per a controlar el sector oriental de la plana del Penedès; a l'altre extrem de la plana hi havia la fortificació de Castellvi de la Marca. S'hi albira des de la serra de Montmell fins a Montserrat.

Església romànica de Sant Esteve de Can Llopart

Antiga parroquial del poble, abans que aquest passés a dependre de l'església de Sant Pere. "S. Stephani de Castelleto" apareix esmentada ja des del segle X com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès. Sembla que la construcció conservada en l'actualitat es va fer posteriorment, en substitució de la primera església. L'edifici ha experimentat reformes al llarg dels anys, principalment pel que fa a la façana principal, que actualment apareix molt modificada. L'església està situada És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals, cimbori de planta vuitavada amb campanar, i teulada a dues vessants. Hi ha tres absis, el central dels quals és molt més gran, i té una finestra d'arc de mig punt a la part central. La façana principal presenta, com a únic element remarcable, una porta d'accés d'arc de mig punt amb dovelles de pedra.

Mare de Déu de Montserrat (Clariana)

El temple de la Mare de Déu de Montserrat es va construir en substitució de l'anterior capella de Sant Jaume, destruïda en temps de la Guerra Civil Espanyola. L'obra va ser iniciada l'any 1968 gràcies al llegat fet per la senyora Antònia Romeu. El projecte fou realitzat per l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell, i l'obra fou dirigida pel mestre d'obres Domènec Feliu Maymo. Hi van col·laborar en els treballs de decoració Santiago Padrós (mosaic), Tomàs Bel (relleus), i Joaquim Datsira (vidrieres). Segons consta en una inscripció, l'església va ser consagrada el 27 de maig del 1973.

Ermita de Santa Maria de Montanyans

Situat dalt d’un turó a 195 metres d’alçada, l’edifici de factura maldestra és d'una sola nau, l’absis fou destruït per allargar l’església, i els murs laterals presenten contraforts possiblement per compensar la manca de fonaments; amb tot és destacable el portal rodó amb arquivolta i el campanar de cadireta. Es tracta d'una ermita d'una sola nau amb contraforts rectes que recorren tot el mur que s'alternen amb contraforts atalussats. Teulada de teula àrab a doble vessant i coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls. S'accedeix a l'ermita gràcies a una porta d'arc de mig punt, al damunt d'aquesta hi ha un ull de bou. En un costat té un cos adossat que podria ser l'habitatge de l'ermita.

Pont de les Masuques

És un pont d'un arc, molt baix i estret, sobre un torrent (d'Estadella) a pocs minuts, per un camí carreter, de l'església de Sant Esteve de les Massuques. Sobre el torrent d'Estadella, afluent per la dreta del riu Foix.

Patrimonio Natural

Pantà de Foix

El Pantà de Foix és un embassament que pertany al riu de Foix, creat per una presa situada al municipi de Castellet i la Gornal. Ocupa una superfície aproximada de 66 hectàrees. La zona humida "Embassament del riu Foix" té una superfície d'unes 79 Ha, ja que incorpora, a més de l'embassament, l'espai fluvial situat aigües avall de la presa.

Én el context de la greu crisi agrària i econòmica general del final del segle XIX va sorgir la idea de la construcció del pantà de Foix. Una infraestructura d'aquestes característiques va transformar decisivament l'agricultura de les poblacions més properes al riu de Foix, que van passar de la vinya, molt delmada per la fil·loxera dels anys 90 amb la consegüent davallada del preu del vi, al regadiu.

P. Arquitectónico

Parròquia Sant Esteve Apòstol Castellet

Parròquia estretament relacionada amb la capella del castell en el seu origen. El 1106 fou concedida pel comte Ramon Berenguer III a la canònica de Solsona2. També en tenim notícia l’any 11953 en el testament de Bertran de Castellet.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Festa de l'Esport: 4 juny 2017
  • La Gornal: 3 juliol 2017
  • Sant Marçal: 10 juliol 2017
  • Torrelletes: 17 juliol 2017
  • Clariana: 24 juliol 2017
  • Castellet: 31 juliol 2017
  • Trencarroques: 31 juliol 2017
  • Rocallisa: 7 agost 2017
  • Els Rosers: 14 agost 2017
  • Les Casetes de la Gornal: 14 agost 2017
  • Les Masuques: 16 octubre 2017