P. Arquitectónico
Castellvell de la Marca

El Castell Vell o Castellvell de la Marca s’alça 468 metres damunt d’un turó encinglerat en un dels contraforts orientals de la serra del Montmell, sota del qual hi ha les Cases Noves de la Riera formant part de l’ajuntament de Castellví de la Marca. Pren el nom de Castellot i des d’ell s’albira una extensa panoràmica de la plana baixa del Penedès.
La seva situació fou estratègicament inigualable, perquè controlava la frontera castellera envers els musulmans establerts a les terres tarragonines i feia d’enllaç amb la marca castellera del Gaià a través dels castells de Marmellar i de Montmell. Per l’altra banda, el castell està connectat amb els de Mediona, Font-rubí, Pontons, Torrelles i Sant Martí de Sarroca per la serralada més interior, i pel de Gelida, Subirats i Olèrdola en la més propera a la costa. Al seu peu s’anaren edificant els castells de la plana com foren el de Banyeres, Llorenç, Santa Oliva, la Bisbal i Calafell, entre d’altres.
Mas Lloet de Baix

És un edifici aïllat compost de planta baixa i dos pisos, amb façana de composició simètrica i coberta a dues aigües. Obertures d'arc rebaixat motllurat amb decoracions d'elements florals i fulles d'acant estilitzades i galeria superior d'arcs de mig puntsobre fines columnes ornamentades amb espirals, capitells vegetals i balaustres. Coronament de línies ondulades i línies de separació de pisos. Masoveria més antiga adossada, composta de planta baixa, pis i teulada a dues aigües. Segons testimoni verbal dels habitants, va ser construïda l'any 1911.
Sant Sadurní de la Marca

La construcció de l'església de Sant Sadurní de la Marca respon a tres etapes principals: durant els segles XI-XII fou bastida la primitiva església romànica d'una nau. Als segles XIII i XIV foren afegides dues naus més. Hi ha referències de la seva existència el 1066 fou consagrada el 1101. Van realitzar-se reformes els anys 1679 i 1879.
Capella de la Verge del Vinyet

La Mare de Déu del Vinyet és una capella d'origen romànic, però en etapes posteriors ha estat molt modificada. La capella del Vinyet és una construcció d'una sola nau, coberta amb volta de canó. Té arcs torals amb impostes i un arc triomfal. La capçalera és quadrada. La part exterior ha experimentat diverses modificacions. Presenta portal d'accés d'arc rebaixat, adovellat. Hi ha un petit campanar d'espadanya, i la coberta és a dos vessants, de teula àrab.
Santa Maria de la Múnia

Orígens de finals del segle XIII, a l'època dels Montcada. Hi ha referències el 1404. Ha sofert diferents ampliacions que han fet desaparèixer la primitiva capella: una és el 1802 i l'altra el 1888, en les quals es configura l'actual forma. El 1907 aconsegueix la qualitat de parròquia independent de la de Sant Sadurní de la Marca. Església d'una sola nau de planta de creu llatina i capelles laterals. Absis poligonal. Volta de quatre punts sota coberta a dues vessants. Façana esgrafiada amb porta de mig punt i ull de bou. Campanar de planta quadrangular que es converteix en octogonal.
Sant Sadurní (el Maset dels Cosins)

L'església de Sant Sadurní va ser bastida el 1925 com a església parroquial, i es va traslladar l'advocació de Sant Sadurní que ostentava l'antiga parròquia romànica. Ha estat freqüentment reformada. Sant Sadurní té una sola nau amb capelles laterals. La capçalera és rectangular i la coberta a dues vessants, sobre arcs diafragma apuntats i embigat vist. El campanar és de planta quadrada. Al costat de l'església hi ha la rectoria. En conjunt, les característiques formals de l'edifici permeten incloure'l dintre de l'estil historicista neogòtic.
Cal Montserrat

Cal Montserrat és un conjunt de construccions situat en una zona propera al nucli de La Múnia. L'edifici més important és la masia, formada per planta baixa, un pis i golfes. Hi ha altres construccions annexes, entre les quals són remarcables els magatzems d'una sola planta, de maó vist i utilització del llenguatge modernista. El conjunt es completa amb una tanca amb portal d'accés.