Castellví de la Marca

Castellví de la Marca

Things to do - general

El municipi de Castellví de la Marca, amb una extensió total de 28’49 Km²; es troba situat a l’extrem sudoccidental de la comarca de l’Alt Penedès. Limita amb els municipis de Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Torrelles de Foix, el Montmell, l’enclavament de l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys.

L’orografia del municipi de Castellví s’estructura en dos sectors clarament diferenciats. D’una banda el sector muntanyós; format pels contraforts orientals de la serra de Montmell, que amb altituds que van des dels 300 i fins els 500 metres s’engloba dins la serralada prelitoral; i de l’altra, la plana del municipi, ubicada dins la depressió penedesenca, on s’hi localitzen el conjunt d’activitats econòmiques; bàsicament viticultura i cellers elaboradors de vins i caves, i els assentaments permanents de població.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoAv. Catalunya, 6
Teléfono Ayuntamiento938 918 077
Web Ayuntamientowww.castellvidelamarca.cat
Latitud41.326781
Longitud1.618437

Patrimonio Cultural

Castell de les Pujades

El Castell de les Pujades és una casa pairal fortificada, situada a prop de la Múnia. Presenta les característiques formals de les cases pairals catalanes. És una masia de tipus de planta basilical, tancada dins d'un baluard. De les restes de l'antiga fortificació romanen uns sòlids murs amb contraforts i una torre circular al capdavall del baluard. La torre, d'uns 9 m d'alçària, és construïda amb pedra d'aparell petit i irregular. Té l'entrada des del baluard de la pairalia i és emmerletada. Damunt els merlets hi ha dues mènsules i una espitllera allargada al mig. S'hi observen espitlleres rodones als baixos, al pis (sota una finestra feta de carreus ben treballats) i a la part alta, avui tota tapiada. La torre és obra del segle XIV, encara que s'observen restes d'una obra anterior.

Torre de Can Pascol

Està situada a la banda esquerra de la riera de Marmellar, dalt d'un penya-segat enmig del bosc. És de planta quadrada amb els angles arrodonits, adossada a una construcció en ruïnes. L'obra és de pedra, tallada en carreus irregulars. Visualment està connectada amb el castell de Castellvell de la Marca del que, aquesta antiga fortalesa i torre de guaita n'era subsidiària.

Torreta de Castellví

La Torre de la Torreta està situada a ponent del terme de Castellví, adossada a la masia del mateix nom. És una torre de planta circular, construïda amb pedra d'aparell petit i irregular. Es troba adossada a la masia, i té entrada per la planta superior d'aquesta.
La torre de la Torreta és una de les torres de defensa d'origen medieval bastides al voltant del castell de Castellví, juntament amb la torre de Can Paqual, Estalella o el Castell de les Pujades.

Sant Andreu de les Conilleres

L'actual capella data del segle XVIII, tot i que els orígens són medievals. La capella original va destruir-se el 1936 i es va remodelar d'acord amb el projecte de Ll. Brugal, arquitecte. Sant Andreu és És un edifici molt reformat, però en resta l'absis de l'antiga construcció romànica, que actualment s'utilitza com a sagristia, i un fragment de la nau. La coberta és a dos vessants. La façana, d'estructura molt senzilla, presenta una porta d'accés frontal, un ull de bou i un petit campanar d'espadanya.

Patrimonio Natural

El Castellot

Mirador natural situat a 465 metres sobre el nivell del mar, on es pot gaudir de les excepcionals vistes de la plana penedesenca i de les serralades Litoral Prelitoral. S'hi pot ascendir a peu des del veïnat de Castellví, o 4x4 por una pista forestal que comença al kilòmetre 6,5 de la carretera BV-2128, al núcleo de los casos Noves de la Riera, justament abans del pont que hi ha sobre la riera de marmellar.

P. Arquitectónico

Castellvell de la Marca

El Castell Vell o Castellvell de la Marca s’alça 468 metres damunt d’un turó encinglerat en un dels contraforts orientals de la serra del Montmell, sota del qual hi ha les Cases Noves de la Riera formant part de l’ajuntament de Castellví de la Marca. Pren el nom de Castellot i des d’ell s’albira una extensa panoràmica de la plana baixa del Penedès.

La seva situació fou estratègicament inigualable, perquè controlava la frontera castellera envers els musulmans establerts a les terres tarragonines i feia d’enllaç amb la marca castellera del Gaià a través dels castells de Marmellar i de Montmell. Per l’altra banda, el castell està connectat amb els de Mediona, Font-rubí, Pontons, Torrelles i Sant Martí de Sarroca per la serralada més interior, i pel de Gelida, Subirats i Olèrdola en la més propera a la costa. Al seu peu s’anaren edificant els castells de la plana com foren el de Banyeres, Llorenç, Santa Oliva, la Bisbal i Calafell, entre d’altres.

Mas Lloet de Baix

És un edifici aïllat compost de planta baixa i dos pisos, amb façana de composició simètrica i coberta a dues aigües. Obertures d'arc rebaixat motllurat amb decoracions d'elements florals i fulles d'acant estilitzades i galeria superior d'arcs de mig puntsobre fines columnes ornamentades amb espirals, capitells vegetals i balaustres. Coronament de línies ondulades i línies de separació de pisos. Masoveria més antiga adossada, composta de planta baixa, pis i teulada a dues aigües. Segons testimoni verbal dels habitants, va ser construïda l'any 1911.

Sant Sadurní de la Marca

La construcció de l'església de Sant Sadurní de la Marca respon a tres etapes principals: durant els segles XI-XII fou bastida la primitiva església romànica d'una nau. Als segles XIII i XIV foren afegides dues naus més. Hi ha referències de la seva existència el 1066 fou consagrada el 1101. Van realitzar-se reformes els anys 1679 i 1879.

Capella de la Verge del Vinyet

La Mare de Déu del Vinyet és una capella d'origen romànic, però en etapes posteriors ha estat molt modificada. La capella del Vinyet és una construcció d'una sola nau, coberta amb volta de canó. Té arcs torals amb impostes i un arc triomfal. La capçalera és quadrada. La part exterior ha experimentat diverses modificacions. Presenta portal d'accés d'arc rebaixat, adovellat. Hi ha un petit campanar d'espadanya, i la coberta és a dos vessants, de teula àrab.

Santa Maria de la Múnia

Orígens de finals del segle XIII, a l'època dels Montcada. Hi ha referències el 1404. Ha sofert diferents ampliacions que han fet desaparèixer la primitiva capella: una és el 1802 i l'altra el 1888, en les quals es configura l'actual forma. El 1907 aconsegueix la qualitat de parròquia independent de la de Sant Sadurní de la Marca. Església d'una sola nau de planta de creu llatina i capelles laterals. Absis poligonal. Volta de quatre punts sota coberta a dues vessants. Façana esgrafiada amb porta de mig punt i ull de bou. Campanar de planta quadrangular que es converteix en octogonal.

Sant Sadurní (el Maset dels Cosins)

L'església de Sant Sadurní va ser bastida el 1925 com a església parroquial, i es va traslladar l'advocació de Sant Sadurní que ostentava l'antiga parròquia romànica. Ha estat freqüentment reformada. Sant Sadurní té una sola nau amb capelles laterals. La capçalera és rectangular i la coberta a dues vessants, sobre arcs diafragma apuntats i embigat vist. El campanar és de planta quadrada. Al costat de l'església hi ha la rectoria. En conjunt, les característiques formals de l'edifici permeten incloure'l dintre de l'estil historicista neogòtic.

Cal Montserrat

Cal Montserrat és un conjunt de construccions situat en una zona propera al nucli de La Múnia. L'edifici més important és la masia, formada per planta baixa, un pis i golfes. Hi ha altres construccions annexes, entre les quals són remarcables els magatzems d'una sola planta, de maó vist i utilització del llenguatge modernista. El conjunt es completa amb una tanca amb portal d'accés.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.