Font-Rubí

Font-Rubí

Things to do - general

Font-rubí. Paratge natural privilegiat, amb terres de conreu, principalment vinyes, camp i oliveres. Envoltat de muntanyes amb importants extensions de bosc, nombroses fonts naturals i sota l’atenta mirada de la serralada de Montserrat.

El terme dibuixa una forma llargaruda, aquest fet li ve donat perquè es va configurar al llarg d’una antiga carrerada.  Aquesta anava de la Llacuna a la Granada i Santa Coloma de Queralt. El territori presenta zones molt muntanyoses a la part nord del terme, amb elevacions superiors als 790 metres, a les serres de Font-rubí i l’Avellà. De Guardiola en avall, però, el terreny és generalment pla i la seva altitud es manté sobre els 300 metres.

El castell de Font-rubí (983) i l’església de Sant Pere i Sant Feliu, d’origen romànic, situats al conegut balcó del Penedès (791 metres d’altitud), permeten exercitar una vigilància serena sobre la plana penedesenca.

La població viu molt dispersa en nuclis i caseries. Hi ha en total 16 barris i 1 urbanització. La base econòmica és l’agricultura, sobretot la vinya.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça de l'Ajuntament, 1
Teléfono Ayuntamiento938 979 212
Web Ayuntamientowww.font-rubi.org
Latitud41.414249
Longitud1.651856

Patrimonio Cultural

Castell de Font-rubí

El castell de Font-rubí és un castell molt enrunat, si bé encara queden uns panys de paret i una torre rodona que corre perill de desaparèixer, si no s'actua a temps per conservar aquest patrimoni casteller. Des de la zona superior del turó s'endevina el que fou el clos del castell, arrenglerat a la cinglera.

Patrimonio Natural

Font-rubí té diversos accidents geogràfics

El territori presenta zones molt muntanyoses a la part nord del terme, amb elevacions superiors als 790 metres a les serres de Font-rubí i l'Avellà. De Guardiola en avall, però, el terreny és generalment pla i la seva altitud es manté sobre els 300 metres.

Accidents geogràfics al territori:

 • Turó de Ca l'Antoni
 • Turó de Ca l'Agustí
 • El Castellot
 • Pujol del Riba
 • Pujol Gran
 • Pujol Xic
 • Serral de Santsuies
 • Turó de la Serra
 • El Serral
 • El Tibidabo

P. Arquitectónico

Església de Sant Pere i Sant Feliu

Església originària del segle XI, quan degué substituir en les seves funcions a la capella del castell proper, de més difícil accés. Va estar sempre sota la dependència de la canònica de Solsona. L'edifici romànic va ser substituït per l'edifici actual al segle XVIII, sense deixar cap rastre de la capella antiga.

És un temple de nau única, amb absis quadrat i coberta a dues vessants, que descansa sobre volta interior d'arc rebaixat i arcs torals. Té un campanar de planta quadrada.

La masia Grabuac

La masia Grabuac, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, té els seus orígens en l'època medieval i està documentada des de l'any 1500, en relació amb el naixement del poble de Grabuac, actualment conegut amb el nom de caseria de Can Colomer. La masia Grabuac està situada al nucli de Can Colomer, a prop del poble de Vilobí.

L'edifici actual va ser alçat l'any 1790 i molt transformat per Josep Puig i Cadafalch l'any 1930, en un estil marcadament modernista, malgrat l'època tardana. La casa té planta basilical i uns finestrals amb decoració de ceràmica. Destaca especialment la torre de maó vist, de planta circular, i la porta de la tanca exterior.

Santa Maria de Bellver

L'església de Santa Maria de Bellver té el seu origen en una antiga capella romànica, consagrada l'any 1152 pel bisbe de Barcelona, Guillem de Torroja. Cap a la fi del segle XV va substituir a l'església de Sant Vicenç de Morrocurt en les seves funcions parroquials. A mitjans del segle XVIII va ser derruïda per construir l'edifici actual, d'estil barroc classicista. Al seu costat es troba el cementiri.

Can Fortuny

Al nucli antic de Font-rubí, sota l'església, hi ha un petit grup de masies, d'entre les quals en destaca la de Can Fortuny. És un casal de grans dimensions, cobert amb teulada a dues aigües, amb portal adovellat i ampits motllurats en algunes finestres. La façana denota haver sofert moltes modificacions.

Mas Moió

El mas Moió (escrit a vegades Molló) dóna nom a un barri de masies properes les unes de les altres. Ja figurava en el fogatjament de 1553. L'aspecte actual de la masia, formada per diversos cossos, es deu sobre tot a la reforma efectuada a mitjan segle XIX (al rellotge de sol hi ha la data de 1855). El cos principal està cobert amb teulada a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana. De l'edifici antic es conserva el portal adovellat de punt rodó.

Vil·la Formosa o Janer

A la mateixa carretera, al nucli de l'Avellà, hi ha aquest interessant xalet construït l'any 1902 segons indica una de les tanques de ferro, on hi ha també el nom d'Antonio Jané. A l'altra tanca podem llegir Villa Josefa Formosa.

És una casa a quatre vents, d'un estil eclèctic, retardatari a l'època, amb planta única i semi-soterrani. És remarcable el treball de maó vist tant a la cornisa com a les pilastres que ritmen les façanes i a l'entorn de les obertures. La porta principal és accessible a través d'una doble escalinata on hi destaquen dues escultures femenines de gust modernista.

Sant Joan de la Maçana

Situada dalt d'un petit turó emboscat, enmig dels camps de conreu, no gaire lluny de la Maçana, lloc documentat des de l'any 1120, dins l'antiga parròquia de Sant Vicenç del Morro Curt. Està dedicada també a santa Apol·lònia.

Consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular, el qual està ornat amb lesenes típiques del romànic llombard, propi del segle XI. Va ser incendiada i malmesa l'any 1936 i posteriorment restaurada. En la restauració es va reconstruir la volta i els murs laterals i la façana de ponent, on hi ha el campanar d'espadanya. La porta és molt senzilla, d'arc de mig punt adovellat.

Sant Vicenç de Morrocurt

Es coneix també com Sant Vicenç de Cal Cerdà, pel nom de la masia a la qual està adossada. Es va ensorrar per un tempesta l'any 1992 i, des de llavors, es troba en un estat d'abandó molt lamentable. Només en resta l'absis, una capella lateral i el campanar. Fora urgent la consolidació de les restes i, en la mesura del possible, la reconstrucció de les parts derruïdes.

El lloc de Morro Curt està documentat des de l'any 984 i l'església des de 1097. Va tenir funcions parroquials fins a la fi del segle XV, quan va ser substituïda per la de Santa Maria de Bellver. L'edifici tenia una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular, amb decoració llombarda. La porta era a la façana de migdia, adovellada i amb una imposta motllurada.

A l'interior es conserva una pica baptismal de gran interès, ornamentada amb sanefes en dent de serra i en ziga-zaga.

Sant Pau de Grabuac

Situada al nucli de Grabuac o de Can Colomer, prop del poble de Vilobí. Documentada amb anterioritat a l'any 1300, segurament té un origen romànic, però el seu aspecte actual respon a una refecció posterior, de cap als segles XVI-XVII. És una església senzilla, d'una sola nau, amb capçalera quadrada. El portal és de punt rodó, amb impostes i guardapols. A banda i banda de la porta hi dues finestres d'arc conopial. Malmesa l'any 1936, ha estat restaurada en època moderna.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

 • 22 de gener: St. Vicenç, patró de Font-rubí i Festa Major d'hivern
 • 15 de maig: St. Isidre, patró de la pagesia
 • Darrer cap de setmana de juliol: Festa Major de Font-rubí
 • Del 14 al 17 d'agost: Festa Major de Guardiola
 • 2n cap de setmana d'octubre: Festa del Most
 • decembre: Festes de Nadal
 • octubre: Vinoleum, Mercat del Vi i de l'Oli de Font-rubí
 • 7, 8, 9 de maig: Fira " Font-rubí és mostra"
 • 7 d'agost: Fira de caça del Penedès