La Granada

La Granada

Things to do - general

La Granada es un territori amb caràcter agrari. Es conreen tres quartes parts de la superfície, en règim de secà, quasi la totalitat es dediquen a la vinya. Aquest fet ha significat la reducció d’altres conreus que havien estat tradicionals, com els cereals, les oliveres o els fruiters. Una bona part de la població treballa a les indústries de la població i sobretot de Vilafranca, per a complementar l’economia.

Amb tot la Granada també compta amb espais com el bosc dels Pujols. Punt més alt del terme, cosa que el converteix en un excel·lent mirador de gran part de la comarca. En aquesta zona, a més de les vinyes, hi ha bosquets, camps de cereals, farratges i ametllers. Ajuden a recordar com era el municipi abans de la monopolització de la vinya.

Entre els espais emblemàtics de la Granada destaca l’església parroquial de Sant Cristòfol del segle XVI. Bé que va ser molt modificat al segle XVIII. Un altre edifici significatiu i que dóna personalitat al municipi és el castell de la Granada. Del qual es conserven només unes ruïnes, ja que fou destruït per ordre de Felip V. Igualment té altres espais singulars com la casa del castlà dels segles XV i XVI o els carrers que arriben fins a l’Estació, nascuts gràcies a l’estació del ferrocarril.

La Granada va ser el centre de la xarxa viària del Penedès durant els segles de la Reconquesta de Catalunya. Donava pas a vies romanes tan importants com la Via Augusta. Totes les bifurcacions amb direcció al seu mercat, el més antic del Penedès i un dels primers del Principat.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoCarrer de l'Estació, 25
Teléfono Ayuntamiento938 974 025
Web Ayuntamientowww.lagranada.com
Web Turismowww.turismelagranada.com
Latitud41.376964
Longitud1.719344

Patrimonio Cultural

Castell de la Granada

ituat a la part alta del poble, és un castell de planta rectangular que tenia adossada una torre, desapareguda. Degué ser reconstruït al segle XIII sobre la base d'una fortalesa més antiga, documentada des de l'any 950, que estava sota el domini de la seu episcopal de Barcelona. Va tenir un paper destacat en les guerres del segle XV i XVII. Va ser fet enderrocar pel rei Felip V a començament del segle XVIII.

Es conserven els murs meridional i de ponent i una part de la base de la torre, tot plegat amb nombroses sageteres d'amples obertures i coronades amb dues lloses en angle. Els carreus són de mida mitjana, treballats i arrenglerats.

Al costat nord hi ha una porta adovellada, ara tapiada, que podria correspondre a la capella del castell.

Casa del Castlà

Gran casal amb façana a la plaça de l'església i al carrer Poeta Cabanyes. A la primera hi destaca el portal adovellat i, especialment, la finestra renaixentista, presidida per un relleu on dos àngels, amb els braços desproporcionats, sostenen un escut heràldic.

A la façana meridional, molt modificada, hi romanen dues finestres emmarcades amb pedra, una amb la data de 1623 i l'altra de 1704.

Patrimonio Natural

La vinya pintada

La vinya pintada, d’aproximadament dues hectàrees plantades de la varietat Chandonnay, està al costat de la carretera C-15, entre Vilafranca del Penedès i La Granada. Des de la carretera s’observa clarament el nou projecte artístic de Almirall-Llusià, que ha convertit aquesta vinya  en un impactant i inèdita instal·lació pictòrica-artística. La intervenció consta de més de 800 pals pintats, entre els intermedis i els punters, que s’aixequen en la vinya emparrada. El projecte es va iniciar el 2004, pintantcadascun dels pals d’emparrar les vinyes amb formes de colors diversos, seguint la línia pop que caracteritza la seva pintura.

Els pujols

El bosc dels Pujols és el punt més alt del terme, cosa que el converteix en un excel·lent mirador de gran part de la comarca.

P. Arquitectónico

Ajuntament de la Granada

Resultado de imagen de Ajuntament de la Granada la granada

s tracta d'un edifici entre mitgeres que consta de planta baixa, pis, golfes i terrat amb composició simètrica de la façana, un balcó de tres portals i una balaustrada superior. S'hi inclouen uns fanals que conclouen la configuració de la seva imatge, amb significat social.

Sant Cristòfol de la Granada

La primera església de la Granada, ja dedicada a sant Cristòfol, és esmentada l'any 992 i devia correspondre a la desapareguda capella del castell. L'actual edifici parroquial, situar a pocs metre, va ser construït a mitjan segle XVI, amb modificacions posteriors. De fet, la portalada, barroca, duu la data de 1676.

Es tracta d'un edifici de tres naus cobertes amb volta de creueria, amb transsepte i absis quadrat. Al creuer s'alça una cúpula el·líptica. El campanar és octogonal, coronat amb un cos més petit, també octogonal. La porta és molt interessant, amb llinda decorada amb relleus i un frontó barroc on hi ha una fornícula entre pilastres ornamentades, on hi ha la imatge del sant patró.

Nucli casc antic

Passejant per la Granada trobem molts altres elements interessants, com per exemple, el conjunt del nucli antic del municipi. Està format per cases entre mitgeres amb façana al davant i al darrere, que tancaven el poble, amb portals d’entrada a la vila antiga i que va ser construït entre els segles XI-XVII, amb carrers estrets i irregulars, amb petites places i amb jardins privats. Les cases conserven interessants elements arquitectònics i històrics, arcs adovellats d’entrada a les cases, contraforts, llindes, ampits i brancals de pedra de portes i finestres, i escuts…

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.