Pacs del Penedès

Pacs del Penedès

Things to do - general

Pacs està situat a la zona central de l’Alt Penedès, a la dreta del riu Foix; a poc més de tres quilòmetres a ponent de Vilafranca. El municipi és de reduïda extensió, amb només 6’14 km. Actualment hi ha una població aproximada de 891 habitants. El terme és eminentment pla amb elevacions únicament a l’est del terme; els turons de Sant pau i de Sant Jaume, que fan de divisòria amb Vilafranca; amb alçades de 302 metres i 296 respectivament.

L’activitat econòmica principal és l’agricultura. De les 614 hectàrees del terme, 427, que corresponen al 70% de la superfície total, estan dedicades a cultius de secà; essent la vinya el principal dels conreus, seguit dels cereals, els arbres fruiters, els ametllers i les oliveres.

El nucli vell de Pacs és troba a la part més alta de la població i se centra a l’entorn de la plaça Major. D’orígens medievals, probable emplaçament del castell de Pacs, del qual en parlen fonts històriques.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoAvinguda Diputació, 1-3
Teléfono Ayuntamiento938 171 485
Web Ayuntamientowww.pacsdelpenedes.cat
Latitud41.361155
Longitud1.669570

Patrimonio Cultural

Exposició permanent de Josep Rabanillo

Propietari de la millor col·lecció de màquines d'escriure que existeix a Europa.
Aquest jubilat, veí de Pacs va començar a reparar màquines d'escriure després de la Guerra Civil i avui en dia n'ha aconseguit reunir més de 380 de totes les èpoques i models.
La seva llarga experiència de l’ofici i els seus valuosos coneixements de la mecànica interna d'aquestes antigues màquines, han permès que totes les peces de la seva col·lecció hagin arribat als nostres dies en bon estat i que funcionin a la perfecció.
La col·lecció atresora peces tan singulars, com una màquina d'escriure que havia estat del General Franco o una Hispano Olivetti propietat de l'eminent doctor Puigvert...
Aquest petit espai de la nostra web, pretén donar a conèixer una petita mostra de la impressionant col·lecció de màquines d'escriure i màquines comptadores que el Sr. Rabanillo ha anat recopilant al llarg de la seva vida.
Exposició permanent, Casa de la Cultura de l’Ajuntament de Pacs del Penedès.

Jaciment arqueològic Sant Pau i Sant Jaume

El jaciment arqueològic de Sant Pau i Sant Jaume se situa en una cronologia de l'Epipaleolític i Neolític. Es troba en els municipis de Pacs del Penedès i Vilafranca del Penedès, a la comarca de l'Alt Penedès.
El jaciment es troba en dues elevacions cretàciques, aquestes porten essent prospectades des dels anys 20 per equips del museu de Vilafranca. Al llarg de les prospeccions si ha trobat material comprès entre l'epipaleolític i el Neolític. Destaquen: nuclis, gratadors, gratadors sobre lamina, lamines, ascles, microburins...
La zona s'ha descrit com un lloc amb diversos tallers o centres de producció i explotació de sílex.

 

Patrimonio Natural

Turó de Sant Jaume

Cim del municipi de Pacs del Penedès a 294 metres.

Turó de Sant Pau

Muntanya de 303 metres que es troba entre els municipis de Pacs del Penedès i Vilafranca del Penedès, a la comarca de l'Alt Penedès.

P. Arquitectónico

El nucli vell de Pacs

És troba a la part més alta de la població i se centra a l’entorn de la plaça Major, d’orígens medievals, probable emplaçament del castell de Pacs, del qual en parlen fonts històriques.

L’església parroquial de Sant Genís

Situada a llevant del nucli de Pacs, al barri de la Rectoria, ocupant l’emplaçament d’una vil·la romana, bastida al segle XVII (1669), és un edifici d’una sola nau amb capçalera triangular a l’exterior, coberta amb volta de creu de sis arcs sobre mènsules i clau de volta. La volta de la nau és d’aresta d’arcs apuntats, sobre arcs torals. Els capitells presenten decoració escultòrica. El portal és allindat amb columnes i frontó, i decoracions figuratives al capdamunt. El campanar és de base quadrada amb finestres per a les campanes i coberta de pavelló.

Cal Batlle

És un edifici situat a la plaça Major de Pacs, al nucli més important i antic del poble. És una casa entre mitgeres formada per planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula àrab. La façana, de composició senzilla, presenta com a elements remarcables el portal adovellat i les finestres emmarcades en pedra. També són interessants les motllures i mènsules interiors.

Torre de l'Aigua de la Bleda

La torre està situada al límit del terme municipal de Pacs del Penedès amb el de Sant Martí Sarroca, envoltada de vinyes en una zona plana. És de planta quadrada, composta de base i tres trams, oberts per les quatre cares amb finestres ogivals. Hi ha cornises de separació entre els pisos i és interessant la utilització del maó vist.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Nadal (desembre)
  • Calvalcada de Reis (gener)
  • Calçotada Popular (març)
  • Festa Jove Primarius (juny)
  • Revetlla de Sant Joan (juny)
  • Festa Major Sant Genís (agost)
  • Diada 11 de setembre (setembre)
  • Festa de la Verema (octubre)