Pontons

Pontons

Things to do - general

Pontons es una localidad situada en la parte noroccidental de la comarca del Alto Penedés, en la provincia de Barcelona. Limita con los municipios barceloneses de Torrellas de Foix y La Llacuna; además de los municipios tarraconenses de Querol, Aiguamurcia y Montmell.

El pueblo se encuentra a 632 m. de altitud, en la orilla derecha del arroyo. Presenta las características del poblamiento de la montaña. Desde la Restauración, el centro del término dejó de ser la antigua parroquia de Sant Joan de la Montanya y se desplazó a la nueva población fortificada de Pontons, surgida a los pies de la iglesia de Santa Magdalena, que antes de ser parroquia había estado sufragánea de San Joan. Jaume I concedió a la villa de Pontons el privilegio de celebrar mercado el martes.

La iglesia parroquial de Santa Magdalena se encuentra a la izquierda del arroyo, sobre un risco que domina el pueblo. Es un edificio de origen románico, que fue reconstruido en el siglo XIII y modificado posteriormente. Conserva en la fachada de poniente la puerta románica, con doble arquivolta e impostas. En Pontons hay una biblioteca y además funciona el Centro Cultural, que centra las actividades culturales y recreativas del pueblo. La fiesta mayor del municipio es en julio, por la festividad de Santa Magdalena.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça Vila, nº 1
Teléfono Ayuntamiento938 987 056
Web Ayuntamientowww.pontons.org
Latitud41.415846
Longitud1.516867

Patrimonio Cultural

Castell Nou de Pontons

Castell documentat per primera vegada l'any 996, quan Hug de Cervelló adquireix els castells de Montagut, Querol i Pinyana; en aquesta venda és esmentat el castell de Pontons. La propietat del castell passà per diverses mans fins que l'any 1271 passà a ser propietat del monestir de Santes Creus. El terme de Pontons fou del monestir fins a l'abolició de les senyories al segle XIX.

Mas de Pontons

El Mas de Pontons es troba situat prop del límit nord-oriental del terme. L'actual edifici és un magnífic exemplar de mas fortificat dels segles XVII-XVIII. Hom creu que aquest mas fou edificat sobre les restes del Castell Vell de Pontons, esmentat documentalment des de les darreries del segle X (996-999).
Durant la guerra dels set anys el mas fou utilitzar com a hospotal de campanya per les tropes carlines. L'any 1838 s'hi va produir un fet luctuós en ser assaltat per les forces liberals que van matar els ferits i els ciutadans fins a arribar a un total de vint-i-nou persones.
Enfront del Mas de Pontons hi ha una antiga capella dedicada a Sant Miquel, sense culte de llargs anys enrera. El seu origen és ens dubtre romànic, tot i que no se'n té referència fins al 1603, i se n'atribueix l'erecció a Lluís de Boixadors.

Torre de Cal Rei

És una masia fortificada o casa forta situada enmig d'un bosc al veïnat de Campdàsens (Camp d'Ases), en un altiplà que s'estén a ponent de la població de Pontons, sota la serra d'Ancosa. La torre de Cal Reis és d'origen medieval, aproximadament dels segles XII o XIII.

Cal Xamanet

Cal Xamanet està situada a sota de la serra d'Ancosa, a la part alta del terme i a prop de la carretera que va a Valldossera. És una masia adossada a una torre de defensa de planta quadrangular, amb espitlleres i coberta a dues vessants. Hi ha contraforts i la porta és adovellat. Als angles hi ha carreus de pedra grans i ben tallats.

Molí de Dalt

Edifici de planta quadrada, aïllat, a la confluència de les rieres del Molinot i dels Carbons. El molí de Dalt va ser construït el segle XVI-XVII. Dins del terme van ser edificats alguns molins per tal d'aprofitar les aigües de la riera de Pontons. Aigües avall del poble es troben el Molí del Mig i el Molí de Baix, avui convertit en residència de colònies escolars. Consta de soterrani, planta baixa, pis i golfes. La coberta és a dues vessants. A la part exterior són elements remarcables el portal adovellat i la galeria superior, així com els angles de l'edifici, amb carreus de pedra tallada. Al soterrani hi ha una dependència amb volta de canó apuntat i encanyissada. En aquests moments es troba em estat ruinos.

Patrimonio Natural

La cova d'en Bram

La cavitat s'obre a l'exterior per dues boques separades uns 2 m entre si. Entrant per la de la dreta, la més gran, ens trobem amb una única galeria rectilínia amb el terra totalment ocupat per grans blocs que es pot baixar fàcilment fins al fons. Ja des de l'entrada ja es veu el fons de la cova. L'alçada és considerable (13 m), amb una amplada constant d'uns 2 m. A -4 m, sota els blocs de l'entrada, es troba una saleta.

 

P. Arquitectónico

El Mas de la Riera

Masia composta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta a dues vessants, amb portal d'entrada d'arc de mig punt adovellat i finestres de petites dimensions. Torre annexa de planta quadrangular, formada per carreus petits i irregulars, disposats en fileres horitzontals. Baluard. Edificis agrícoles propers.

Can Soler de Roset

La masia és a la part alta del terme, en una plana de conreu. És de planta rectangular i coberta a dos vessants i consta de planta baixa, un pis i golfes. Té contraforts laterals, portal adovellat i finestres allindades amb marc i ampits de pedra. El conjunt presenta baluard perimetral, cossos adossats i pallissa amb portal adovellat. A la façana hi ha una inscripció de la data del 1789.

La Mercè de Pontons

L'església de la Mercè està situada al nucli urbà de Pontons, al costat mateix de la riera, gairebé sota un pont. És una construcció d'una sola nau, amb dues capelles laterals. La coberta és amb volta de maó pla sustentada per arcs parabòlics. És d'un llenguatge neomodernista.

Església parroquial Santa Magdalena

L'església de Santa Magdalena està situada a prop del nucli urbà de Pontons, adossada a la rectoria i al costat del cementiri. És d'origen romànic. Va ser reconstruïda durant el segle XIII, i modificada posteriorment. Abans de ser parròquia havia estat sufragània de Sant Joan de la Muntanya.

Can Guixó

La masia està situada sota la serra d'Ancosa, a la part alta del terme, a prop de la carretera que va a Valldossera. Es tracta d'una casa fortificada. Al voltant d'una torre de planta quadrada, amb espitlleres, han estat adossades altres dependències. La coberta del cos central és de teula àrab, a dues vessants. La porta és adovellada. Als angles de l'edifici hi ha carreus de pedra tallada grans i regulars.

Els sobals

És una masia fortificada de planta quadrada i coberta a dos vessants. Està situada a la part alta del terme, sota la serra d'Ancosa, al mateix camí que condueix al Mas de Pontons. Consta de planta baixa, pis i golfes. El portal és adovellat. A l'interior hi ha arcs diafragmàtics. A la part exterior hi ha contraforts, i carreus regulars i més grans que els dels murs als angles. Les finestres de la planta baixa corresponen a una reforma recent. L'origen d'aquesta construcció és medieval. Al segle XIV portava el nom de Mas d'Ansobaldo.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Enero: San Sebastián.
  • Julio: Fiesta mayor Santa Magdalena