Sant Martí Sarroca

Sant Martí Sarroca

Things to do - general

Sant Martí Sarroca és un municipi de la comarca de l’Alt Penedès; situat a la vall del riu de Foix al nord-oest de la capital comarcal. Drena també el terme la riera de Pontons, que desguassa al Foix.

El municipi comprèn també diversos barris i veïnats. Té una superfície de 35,27 quilòmetres quadrats i està situat a 295 metres sobre el nivell del mar.

Al cim del turó de la Roca es troba el conjunt monumental, catalogat com monument històric artístic d’interès nacional. Està format pel castell de Sant Martí Sarroca i l’església de Santa Maria que daten del segle X i segle XII, respectivament.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoCarrer Ferran Muñoz, 4-6
Teléfono Ayuntamiento938 991 111
Web Ayuntamientowww.santmartisarroca.cat
Latitud41.384067
Longitud1.611463

Patrimonio Cultural

Església de Santa Maria

És la peça arquitectònica més genuïna del conjunt medieval de la Roca. Va ser restaurada el 1906 per l'insigne arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch. Està catalogada com a monument històric artístic per la Generalitat de Catalunya des del 1931.

El temple va ser erigit a finals del segle XII i va ser consagrat el 1204. Està construït sobre un edifici religiós anterior, del segle X. El seu absis es considera el millor de totes les terres catalanes en el seu estil.

A l'interior, s'hi pot contemplar el retaule gòtic de l'Ascensió del Senyor, datat el 1421, del taller de Lluís Borrassà i atribuït a Jaume Cabrera.

Té afegits d'estils posteriors, com el campanar octogonal, del segle XVI, construït damunt el cimbori, una capella barroca, una porta d'estil renaixentista a la façana oest i una capella neoclàssica, edificada sobre el braç nord del creuer dels segles XVII i XVIII, amb un altar i retaule barrocs Ramon Moret (1718).

Castell de Sant Martí Sarroca

Al segle X, Galí, veguer del Penedès, és el fundador de la nissaga dels Santmartí i el seu fill Guillem, ja al segle XI, va començar la construcció del castell. Va ser al segle XII quan s'hi van fer altes muralles i s'hi van construir estances nobles.

Com a fortificació militar, va ser reforçat per Mir Geribert, membre de la família comtal de Barcelona i autoproclamat Príncep d'Olèrdola. El seu fill i hereu del castell, Arnau de Santmartí, va arribar a ser governador del Penedès.

En temps de Pere el Cerimoniós (1360), va ser propietat de la Casa de Barcelona.

El castell va passar a ser possessió de la família dels Cervelló, i més tard, per pagar uns deutes, va ser adquirit per la Pia Almoina, que el va senyorejar fins al 1837.
Va tornar a tenir ús militar durant la Guerra de Successió i va ser un dels últims nuclis de resistència a les tropes de Felip V, davant les quals va capitular el 18 de setembre, una setmana després que Barcelona i els seus defensors van ser perseguits fins a Sant Quintí de Mediona i morts quan van ser trobats allà, juntament amb la gent d'aquell poble.

Cal Sogues

No es pot assegurar amb certesa l'època històrica de la masia, però segons el testimoni verbal del propietari, l'obra inicial és segurament anterior al segle XVIII i ha sofert diverses reformes en dates successives.

Masia amb planta baixa, pis i golfes, amb teulada a dues vessants. La façana està dividida en sectors per bandes verticals i horitzontals de maó, coronades per quatre arcades i centrada per un portal d'arc de mig punt adovellat i per una finestra superior de marcs, ampits i arc conopial de pedra, amb trencaaigües motllurat. Hi ha un jardí davanter tancat per un baluard que inclou un pou i edificis agrícoles annexes. Cal Sogas, dóna nom a la barriada que s'ha creat al seu entorn. En els ràfecs hi ha sanefes en ziga-zaga.

D'aquesta casa en depèn la Torre de l'aigua del Pont de Cal Sogues, que també està protegida com a bé cultural d'interès local.

És una torre de planta quadrada i alçat paral·lelepípede, construïda amb maons. Té portes a la planta baixa i finestres d'arc de mig punt al primer pis amb marcs en relleu, com a les cantonades.

Sant Joan de Lledó

Està ubicada en un entorn rural de conreu de vinya de ben segur que ha estat testimoni mut de conflictes entre els remences, de contractes de rabassa morta, de l'aparició de la fil·loxera... però també de la prosperitat dels seus habitants, de creixements demogràfics, de canvis... Sant Joan de Lledó és una petita esglesiola d'origen romànic, la fàbrica de la qual ha estat modificada al llarg dels anys. És un dels múltiples testimonis que s'emmarquen en el moviment repoblador d'aquestes terres de frontera.

És una capella d'una sola nau rectangular amb una edificació lateral afegida, la sagristia, que té forma d'absis preromànic. Té contraforts laterals i absis sobrealçat, amb una finestra romànica, en època barroca. Té porta a la façana de ponent amb arquivolta i al damunt, un ull de bou calat i un campanar de cadireta refet. La capella es troba enmig de vinyes, ametllers i oliveres.

Can Lleó (Sant Martí Sarroca)

La masia de Can Lleó està situada dalt d'un turó, al costat de la carretera de Vilafranca a Sant Martí Sarroca. És un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes i que té a banda i banda de la façana dues grans torres. A la part posterior, hi ha una galeria amb arcs de mig punt i els interiors presenten elements d'interès. El conjunt es complementa amb dependències agrícoles i un baluard. La masia va ser molt modificada durant els segles XVIII i XIX.

Can Balada

Edifici senyorial amb jardí, de planta quadrada, s’atribueix al mestre d'obra Josep Arbós, que l’aixecaria a principis del segle XX. Té amb una torratxa-mirador, com era de costum a l'època. Les portes, finestres i balconeres són d'arc rebaixat, excepte les centrals de la façana sud que formen arcs ogivals. Forma part de l'estil de l'eclecticisme.

El Centre

L'edifici del Centre fou construït l'any 1924. Fou dissenyat com a seu de la Cooperativa del Progrés d'Agricultors. És una construcció Noucentista. La façana principal, decorada amb relleus, té un cos central més elevat amb una falsa cornisa al mig i plafons cecs als flacs, cosa que li dóna un aire de sumptuós.

Actual ajuntament: Antigues escoles

L'Ajuntament ocupa el recinte, de les antigues escoles. La planta de l'edifici és simètrica, i esta format per tres naus. L'estètica de la façana respon plenament a l'esperit ordenat i equilibrat del Noucentisme. L'edifici va ser projectat l'any 1924.

Patrimonio Natural

Riu de Foix

El riu de Foix és un riu de Catalunya. Neix a la Serra d'Ancosa, a la Serralada Prelitoral al terme municipal de la Llacuna, creua la depressió prelitoral i la Serralada Litoral per desembocar al Mediterrani a Cubelles (Garraf). El seu règim hídric és típicament mediterrani amb variacions estacionals molt acusades.

En el seu recorregut destaca el pantà de Foix, que va ser inaugurat el 1928 i es troba al municipi de Castellet i la Gornal. Aquest embassament permet aprofitar les aigües del riu de Foix, de manera que aigües avall el riu és sec la major part de l'any.

La desembocadura del riu de Foix, a Cubelles, forma una zona d'espais humits de gran atractiu en aquest municipi.

P. Arquitectónico

Creu de terme (Sant Martí Sarroca)

Creu de planxa de ferro que resta encastada dins una base de pedra. La creu, pròpiament dita, és molt senzilla, del tipus llatí, amb els braços rectes acabats en punta de fletxa i els angles de la creuera remarcats amb expansions punxegudes que configuren un quadrat central. La superfície de la planxa és llisa. El braç inferior, a través d'un eix vertical cilíndric, s'encasta dins la base de suport la qual descansa damunt una socalada, de pedra, de tres graons. La base de suport és un volum profusament decorat treballat amb relleus de cargolades fulles d'acant que surten de la part inferior i s'enfilen per la superfície per acabar en un tram estriat remat per un coronament de sanefa de formes vegetals esquemàtiques. Els acants s'agrupen de dos en dos i, entre cada parella, es disposen rostres grotescs de personatges masculins, adults, amb els ulls i la boca oberts.

L'Hostal (Sant Martí Sarroca)

Masia composta de planta baixa i pis, amb coberta a dues vessants assimètriques. Portal d'arc de mig punt adovellat i finestres amb llinda. Edificis agrícoles annexos i rellotge de sol a la façana. Situat el peu del camí de la Bleda, segurament va ser un hostal antigament, tal i com ho recorda el seu nom.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Cavalcada dels Reigs Mags d'Orient: La nit del 5 de gener celebrem la cavalcada dels Reis Mags d'Orient. Primer van a visitar els nens i nens dels barris de La Bledai  La Rovira Roja. Després, surten del castell per saludar els nens i nens al nucli urbà. Després de rebre els nens a El Centre, els regis mags van a repartir els regals per les cases del municipi.
  • Carnaval: Sant Martí enceta les rues de Carnaval amb disbauxa, gresca i color que marquen els passos de la música pels carrers del poble. Al migdia, el Rei i la Reina del Carnaval saluden la població i llegeixen el pregó de Carnaval.
  • Dia Internacional de la Dona Treballadora: El dia 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una festa amb xerrades i elements de conscienciació.
  • Dia Internacional de la Dona Treballadora: El dia 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una festa amb xerrades i elements de conscienciació.
  • Festa de Primavera i de la Santa Creu: El primer diumenge de maig és la festa de la primavera, la Festa de la Santa Creu amb actes religiosos i festius. S'hi celebra una trobada de motos antigues i la trobada de gegants. També s'escull la pubilla i l'hereu.
  • Festa de la Gent Gran: Cap al bon temps se celebra la festa de la Gent Gran, un dinar d'homenatge a la gent gran del nostre municipi.
  • Festes Majors: El primer cap de setmana de juliol és Festa Major al barri de La Bleda. El tercer diumenge de juiol és la Festa Major a Sant Martí, la més grossa. Dura quatre dies, de divendres a dilluns, tot i que alguns anys es fan també actes en dies previs. Per Sant Jaume, el quart diumenge de juliol, és Festa Major al barri de Can Lleó i els Hostalets. El primer cap de setmana d’agost és Festa Major al barri de la Rovira Roja.
  • Diada Nacional de Catalunya: El dia 11 de setembre se celebra la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional i popular i una actuació musical a la tarda.
  • Fira Medieval: Cap a l'octubre se celebra la Fira Medieval a l'entorn del Conjunt Monumental. Es tracta d'una festa amb nombrosa participació per viure una experiència medieval en un entorn únic.
  • La Castanyada: Per la Castanyada se celebren activitats infantils amb castanyes incloses i tallers de panellets.
  • Actes per la Marató de TV3: Per la Marató de TV3, Sant Martí organitza actes diversos com ara una marxa de torxes que acaba amb xocolata calenta al castell i un programa especial de Sarroca Ràdio.
  • Festes de Nadal (Caga tió, Parc d'Hivern i Cursa de Sant Silvestre): Per les festes de Nadal, s'organitza un caga tió popular, un parc d'hivern amb activitats infantils diverses i una cursa de Sant Silvestre familiar per a totes les edats el dia 31 de desembre.