Sant Quintí de Mediona

Sant Quintí de Mediona

Things to do - general

Sant Quintí de Mediona te una extensió territorial de 13,89 Km2; está situat al N de la comarca de l’Alt Penedès a la vall mitjana de la riera de Mediona. La vila de Sant Quintí de Mediona (326 m d’altitud) és a la riba esquerra de la riera; entre el Pujol (401 m) i el turó del castell (325 m); on hi ha les restes de l’antic castell de Sant Quintí de Mediona. Aquest castell pertanyia a la baronia de Mediona, al seu costat, actualment, hi ha el cementiri.

Més d’una cinquantena de fonts acompanyades de coves visitables plenes d’estalactites i estalagmites conformen; a les Deus, una de les imatges més inusuals del Penedès.

L’intens calendari festiu de Sant Quintí dóna moltes excuses per visitar el poble: catifes de flors, pessebres vivents, i festes tradicionals s’encavalquen al llarg de l’any. De totes elles destaca, al novembre, el Mata-degolla, que és la recreació d’un dels episodis més cruents que els veïns del poble; que van protagonitzar durant la guerra de Successió (1714).

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça de l'Església, 4
Teléfono Ayuntamiento938 998 028
Web Ayuntamientowww.santquintimediona.cat
Latitud41.462154
Longitud1.662911

Patrimonio Cultural

Castell de Sant Quintí

Fortalesa documentada al segle XIV, tot i que segurament fou construïda durant la Guerra de Successió, després de ser incendiat el poble de Sant Quintí (1714). Formà part de la baronia de Mediona i per tant dels vescomtes de Cardona. El castell de Sant Quintí està situat dalt d'un turó proper al nucli urbà i al costat del cementiri. És un recinte de planta quadrada, amb una torre de secció quadrada en un extrem i diverses construccions posteriors annexes. Encara es poden veure els contraforts. Els seus murs són fets amb carreus de mides i disposició irregular.

Patrimonio Natural

Coves de les Deus

Les fonts i les coves de les Deus és el principals atractiu turístics de Sant Quintí de Mediona. Una meravella natural creada per l’erosió de l’aigua.Les fonts de les Deus són 23 brolladors d’aigua arranjats, inaugurats l’any 1954, que aboquen l'aigua a la riera de Mediona. L’aigua prové d'una surgència subterrània, la més important del Penedès, la qual discorre per unes grutes plenes d'estalactites i estalagmites.
Aquest indret es va convertir en un reclam turístic entre els anys cinquanta i noranta però l'any 2010 es van haver de tancar les coves, ja que no complien les condicions de seguretat. Actualment les grutes estan en fase de restauració i molt aviat es podran tornar a visitar. Una agradable passejada pels voltants d’aquest paratge natural ens permetrà contemplar els 23 brocs, el pèlag llarg o de les Deus, el pèlag dels degotalls, les coves de les Deus i dels Degotalls (actualment tancades) i l’abrupte i rocós congost on l'erosió de l’aigua al llarg del temps ha anat modelant el relleu fins a donar-li les formes tan peculiars originals i capritxoses d’aquest indret.

P. Arquitectónico

Església de Sant Quintí

L'església parroquial correspon a la de l'antic monestir de Sant Quintí de Mediona, petit priorat benedictí dependent de Ripoll. És documentada des del 962, i el 1097 consta ja com a cel·la monàstica dependent de l'abadia benedictina de Santa Maria de Ripoll. Aquesta comunitat era formada per un o dos monjos ordenats i algun donat. La possessió fou ratificada el 1189 en ocasió d'engrandir o reestructurar el priorat. Al segle XV, però, ja no hi havia prior resident sinó tan sols un administrador. Sant Quintí s'havia convertit en una simple finca de Ripoll. El 1586 s'extingí el priorat i el papa Sixt V l'uní al capítol de la seu de Barcelona. El 1857 fou convertida en parròquia de la vila. Actualment resten alguns vestigis de les dependències monàstiques a l'edifici conegut com la Rectoria Vella. L'edifici actual és una construcció de finals del període gòtic, amb un campanar de torre a l'oest i amb decoració interior i exterior de factura moderna. Al marge de la seva estructura, no conserva cap element que recordi l'època monàstica.

Nucli antic de Sant Quintí de Mediona

El nucli antic del poble es troba conformat per una plaça i diversos carrers estrets que conserven cases força interessants. La majoria d'elles consta de planta baixa i més d'un pis, i sovint presenten galeria d'arcs a les golfes. Els portals solen ser adovellats i les finestres allindades. També són remarcables els passatges coberts amb voltes d'aresta o voltes rebaixades, al damunt dels quals s'alcen habitatges. El nucli urbà de Sant Quintí va començar a formar-se a partir del 1500. En conjunt, els edificis d'aquests carrers corresponen al segle XVI, tot i que presenten modificacions importants. Els carrers més interessants del nucli antic són el carrer de Salt, carrer Joan Sardà, carrer Prat de la Riba i carrer Pi i Margall.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

 • NOU Mercat municipal: Tots els dissabtes.
 • 5 de gener: Cavalcada de Reis
 • Febrer: Carnaval
 • Maig: Sant Antoni de les Malalties
 • Juliol: Concerts a la Fresca
 • 18 al 23 d'agost: Festa Major
 • 11 de setembre: Diada Nacional
 • Octubre: Festa de la Gent Gran
 • 13 de novembre: Mata degolla
 • 17 de desembre: Mercat de Nadal
 • 25 i 26 de desembre: Pessebre vivent