Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní d'Anoia

Things to do - general

Sant Sadurní d’Anoia s’arrela en el sòl mil·lenari del Penedès, al límit de la Catalunya nova i la Catalunya vella; cruïlla de camins, de gent i d’influències. Els seus orígens provenen de l’antiga parròquia de St. Sadurní de Subirats, de la qual s’independitzà com a municipi l’any 1768. Aleshores prengué el seu actual nom en distinció del riu Anoia que travessa la part central del terme.

Ja en aquella època el conreu de la vinya i l’elaboració de vi en constituïen la principal ocupació i gràcies a la seva situació i el seu conjunt de terres fèrtils; aconseguí desenvolupar-se i prosperar fins a finals del 1800, quan visqué el seu moment més àlgid.

El 1887 la plaga de la fil·loxera, que ja havia destruït les vinyes franceses, arribà a Sant Sadurní d’Anoia i arruïnà les vinyes i la vila. Foren temps de penúries que els sadurninencs afrontaren amb empenta. Pagesos i rabassaires, sota el lideratge de set propietaris locals; anomenats “els set savis de Grècia”; van emprendre la tasca titànica de replantar les vinyes amb peus de cep americà, immunes a la plaga.

La producció de cava, que s’havia iniciat tímidament poc abans de la fil·loxera, va prendre, després, un impuls definitiu. Enguany Sant Sadurní, amb uns 13.000 habitants, és la Capital del Cava indiscutible. Més de vuitanta cases locals produeixen el noranta per cent de tot el cava de l’Estat. Les principals avui dia exporten amb la DO Cava a arreu del món.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça Ajuntament, 1
Teléfono Ayuntamiento938 910 325
Web Ayuntamientowww.santsadurni.cat
Oficina TurismoCarrer Hospital, 23
Teléfono Turismo938 913 188
Web Turismowww.turismesantsadurni.com
Latitud41.424141
Longitud1.786750

Patrimonio Cultural

Caves Codorniu

Caves Codorniu (Sant Sadurní d'Anoia) - 18.jpg

Les caves Codorniu de Sant Sadurní d'Anoia constitueixen un important edifici del modernisme català que té la qualificació de monument historicoartístic nacional. Van ser construïdes per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch entre els anys 1902 i 1915. La visita turística a aquestes caves, tant per part de centres educatius com del públic en general, té una llarga tradició. El conjunt és una obra declarada bé cultural d'interès nacional.

Torre de la Font del Mingo

Torre de la Font del Mingo, Sant Sadurní d'Anoia.jpg

Torre militar de forma octogonal, d'una sola estança, coronada per terrat i merlets. Té adossada una torreta de guaita amb espitlleres en un dels seus laterals, i actualment, és l'única resta visible de les antigues muralles bastides durant les guerres carlines entre 1873 i 1874, que en alguns trams aprofitava els murs existents.

Caves Freixenet

Caves Freixenet (Sant Sadurní d'Anoia) - 2.jpg

Gran nau central rectangular, flanquejada per dos cossos de tres pisos cadascun, el darrer amb galeria tancada. Cal destacar especialment el motiu ornamental de la façana, que és un gran plafó ceràmic amb el nom de les caves i motius referents al vi.

Magatzems Santacana Roig

Magatzems Santacana Roig (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

És un edifici d'una sola planta, irregular i adaptada a la configuració dels carrers que l'envolten. Els elements més interessants que presenta són sis voltes atirantades de maó de pla amb bigues de gelosia, reflectides exteriorment als paraments laterals de la façana. Hi ha una sola porta d'accés pel xamfrà. La decoració es concentra fonamentalment a la façana principal, amb una combinació d'elements d'inscripció clàssica i naturalista (palmeta de coronament, pinacles, garlandes florals...) que respon a un cert eclecticisme basat en les estètiques modernistes i noucentistes.

Ateneu Agrícola

L'Ateneu (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

El seu president actual és Jaume Esteve i Llopart. El 2008 va rebre el Premi Creu de Sant Jordi «pel paper vertebrador, impulsat per diverses generacions, d'aquest ateneu en la vida social, cultural i esportiva de la vila penedesenca i la seva comarca».

L'edifici s'inicia l'any 1908, encara en plena eufòria modernista, i s'acaba un any després. L'esperit progressista de l'entitat es veu correspost arquitectònicament amb un edifici equilibrat, on l'estil està desproveït d'elements eclèctics. L'obra es distribueix en dues plantes, amb una composició simètrica a l'única façana, en la qual sobresurt un cos central amb interessants pinacles d'ornamentació naturalista.

Caves Miró

Caves Miró (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

És un edifici industrial de planta baixa i un pis. Fa xamfrà en un solar on també es troba una casa-torre de la mateixa propietat. La façana és senzilla, amb utilització d'elements clàssics, maó vista i revestiments ceràmics que fan referència a la marca i propietaris de les caves. L'obra, tant per l'època en què va ser construïda com per les seves característiques, s'inscriu dintre del corrent noucentista.

Casa de la Vila

Sant Sadurni D'Anoia-PM 28622.jpg

Aquest edifici, construit entre 1896 i 1900, en substitució de l'antic ajuntament probablement de l'any 1673, és resolt amb planta baixa, principal, golfes i terrat sobre planta rectangular. El cos princicpal, centrat a la plaça, conté la torre del rellotge i l'estructura vista del campanar, de ferro forjat. El Modernisme està només intuït, hi resta encara l'encarcarement en la modulació clàssica i la constant utilització d'elements arquitectònics del període anterior.

Can Ferrer del Mas

Can Ferrer del Mas (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

L'edifici és en gran part edificat amb obra de maó, utilitzant sovint procediments característics de palau català, com les voltes de maó atirantades. Entre els elements més utilitzats hi ha l'arc de ferradura i els merlets de coronament piramidal que formen la tanca principal presidida per dues grans portes, d'arc de ferradura, protegides cada una per dues torres cilíndriques. Cal esmentar el claustre lleugerament rectangular format per 5 x 6 arcs de ferradura organitzats en dues plantes, amb tres palmeres interiors. Aquest claustre forjat amb biguetes metàl·liques i revoltons ceràmics, conté els estris necessaris per a l'elaboració del vi, destacant especialment les tines, a la planta baixa. Hi ha diferents dates inscrites en l'edifici: l'any 1888 a una reixa forjada, l'any 1924 a una font i l'any 1925 a la capella sense culte.

Hospital Fundació Ferrer i Salles

Hospital Fundació Ferrer i Salles (Sant Sadurní d'Anoia) - 3.jpg

L'Hospital Fundació Ferrer i Salles fou un hospital per a pobres com a llegat de Josep Ferrer i Sallés. Actualment és una residència d'avis gestionada per la mútua L'Aliança.

És un edifici públic aïllat, envoltat de jardí que fa cantonada amb el carrer de Pelegrí Torelló i amb el de Ferrer i Sallés. Presenta planta en forma de T. S'hi accedeix per una torre central davantera de planta baixa i dos pisos, les ales laterals tenen planta baixa, pis i golfes. Hi ha cobertes de teula àrab al cos anterior i terrat al posterior. Les finestres i les portes mostren llindes esglaonades. A les cobertes s'obren finestres-mansarda.

Sant Benet d'Espiells

Capella de Sant Benet d'Espiells (Sant Sadurní d'Anoia) - 5.jpg

És a prop del caseriu d'Espiells, a uns cinc quilòmetres de Sant Sadurní, en un indret de vinyes i camps. És un edifici de planta rectangular, adossat per l'absis a una masia. Té una sola nau i la porta d'accés és d'arc de mig punt format per grans dovelles radials. La volta és de canó amb l'encanyissat molt acusat, sota coberta de teula àrab a dues vessants. Damunt la nau es troba un petit campanar de planta quadrada i finestres geminades als quatre costats. La coberta és llisa, a quatre vessants. L'obra és de pedra. A l'entrada hi ha una pica beneitera.

Església de Sant Sadurní d'Anoia

L'església és al nucli més antic de la vila. A dins hi ha un conjunt de pintures murals policromes, situades a la part superior de la capella central de la capçalera i a la paret mitjana de la capella lateral dreta. Aquesta darrera, representa l'escena del Sant Sopar. Dins un interior arquitectònic i darrere una taula hi ha el Crist amb l'hòstia a les mans, i a banda i banda els deixebles situats a una distància d'ell, que està disposat formant gairebé un eix de simetria. Tots porten orla i van vestits amb túniques. La primera escena resta sense identificar, però està relacionada amb l'apoteosi de la Verge.

Patrimonio Natural

El camí del riu

Resultado de imagen de riu anoia sant sadurniITINERARI PELS ESPAIS FLUVIALS DELS RIUS MEDIONA-BITLLES, LAVERNÓ I ANOIA

Els rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó formen part dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès.

Per això, els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona van signar un compromís per protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius.Fruit d’aquest compromís neix El camí del riu, un itinerari de 43 quilòmetres per descobrir i gaudir d’aquests espais fluvials, de la gran diversitat d’ambients que ofereixen i dels paisatges de gran atractiu i bellesa de l’Alt Penedès.

P. Arquitectónico

Caves Marquès de Monistrol

Masia Principal (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

La masia està situada en un nucli de construccions populars i industrials (indústria del xampanay), en un context de vinyes i camps. L'edifici forma un conjunt amb altres construccions. Té teulada a dues aigües que donen a les façanes laterals. Consta de planta baixa, un pis i golfes. Té un porxi amb terrat superior, del segle XIX. Hi ha també un pati interior. Les cantoneres, les finestres i els portals són de pedra. Interiors interessants amb volta de maó de pla, portal de pedra i pica romànica.

Casa Bagués

Casa Bagués (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

Ampli casal entre mitgeres, amb entresòl i tres plantes. Cal remarca-hi la riquesa ornamental de la façana amb una gran tribuna i relleus i esgrafiats d'arrel encara modernista. El terrat està coronat per un gracióssisim pavelló de forma ovalada, sustentat per columnes clàssiques i cúpula de ceràmica de colors. La silueta d'aquest important element arquitectònic ha estat adoptada per l'Associació de Veïns de Sant Sadurní.

Plaça de l'Ajuntament

Plaça de l'Ajuntament (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

La plaça de l'Ajuntament està situada al centre de la vila, sobre l'eix del carrer del Dr. Escayola-Hospital. És de planta sensiblement rectangular, amb circulació i arbres perimetrals. Té edificis representatius (Casa de la Vila i Casa Josep Mestres, ambdues de finals del segle XIX) i en conjunt respon a les característiques de l'arquitectura eclèctica i modernista.

Caves Castellblanch

Caves Castellblanch (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

Castellblanch és una empresa dedicada a la fabricació de cava. Té els cellers a Sant Sadurní d'Anoia. L'empresa fou fundada com una empresa familiar el 1908 per Jerònim Parera Figueres amb el nom de Bodega Castellblanch, S.A, i força anys més tard passà a formar part del grup Rumasa. Des del 1984 pertany al grup Freixenet. Les seves caves es poden visitar durant els caps de setmana. Es tracta d'un edifici de principis del segle XX de dos pisos situat als afores del nucli de la vila. Abans d'entrar en el recinte pròpiament, cal passar per un petit jardí. L'edifici està coronat per les lletres de Castellblanch, nom de les caves.

Caves Montesquiu

Caves Montesquiu (Sant Sadurní d'Anoia) - 1.jpg

Edifici de principis del segle XX situat als afores del nucli de la vila. Presenta un llarga façana dividida en tres cossos, essent més petita la central. En una de les cantonades de l'edifici trobem una torre circular. Per accedir al recinte pròpiament dit cal primer passar per una petita escalinata que ens condueix a l'entrada principal, on al damunt de l'arc d'accés hi ha escrit el nom de caves Montesquius.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Festa Major:

  • 29 de novembre: La Festa Major de Sant Sadurní s'escau quan la vila viu immersa en l'activitat frenètica de les setmanes prèvies al Nadal, les de més moviment en el sector del cava.
  • Malgrat que no tenir lloc en una data estiuenca, com la majoria de festes majors, es mantenen tradicions força arrelades, des de la missa solemne concelebrada en honor a Sant Sadurní fins a l'actuació dels Diables Se Me'n Refum a la plaça de l'Ajuntament, que aprofiten per donar una visió crítica i esbojarrada de la vila a través de la lectura dels "versots". Una altra activitat típica de la Festa Major és la Cercavila de folklore popular amb la participació dels Balls populars i els Gegants, que omplen de color, música i festa els carrers de la vila.

Festa dels Barris:

  • Durant el mes de juny, en funció del dia de Corpus. Durant set dies —un per cada un dels sis barris que formaven Sant Sadurní a finals del segle XIX, més el de l'Ajuntament— la vila gaudeix de les tradicionals catifes de flors que manté el barri de l'Església, de la falla que des de l'any 1977 prepara el barri Diputació, i de les nombroses festes nocturnes de les cases particulars on no falten el cava i la coca.
  • L’origen de la Festa dels Barris té, com a moltes altres manifestacions festives tradicionals, un accentuat passat religiós i gira a l’entorn de la festivitat de Corpus. És difícil precisar des de quan se celebren, però se sap del cert que la seva recuperació va ser a finals del segle XIX i que des d’aleshores ja no s’han deixat de celebrar, exceptuant el període de la Guerra Civil.
  • La festa conserva la tradició dels set barris: comença un dijous, amb la festa del primer barri, i acaba una setmana més tard, amb el rengle de l’últim: Barri Ajuntament, Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval.
  • I tot i que es manté la tradició dels rengles, on les dones porten amb mantellina i els homes bastó i clavell a la solapa, les administradores porten la coca i la Banda dels Barris els acompanya al so d’“El ball de la mantellina” i “Sota la doble àliga”, amb els anys han anat perdent protagonisme les enramades, les completes i els concursos de barri per deixar pas a actes més lúdics i festius, com les tronades i castells de focs, la xocolatada i activitats per a la canalla i les festes de la nit. L'ANY 2018 LES FESTES DE BARRIS SERÀN DEL 31 DE MAIG AL 7 DE JUNY

Fires i Festes: 

  • Del 6 al 9 de setembre: Tal com ho indica el seu nom, les Fires inicialment eren un mercat de productes agrícoles que es feia just abans de l'època de més activitat de Sant Sadurní, la verema. A poc a poc, al voltant de la fira agrícola van començar a aparèixer un seguit de petites atraccions i activitats lúdiques per distreure els firaires i els compradors.
  • Actualment encara es celebra la cercavila de cavalls i la fira del disc, però s'ha accentuat un model de Fires amb més protagonisme de les entitats locals i, així, els gegants, les ballades de sardanes o altres tradicions centenàries conviuen amb costums de nova implantació i festa per a tots els públics.
  • Els correfocs i activitats de foc tenen també un especial paper a les Fires, de la mà de la Festa de la Fil·loxera - que ha anat guanyant amb els anys un protagonisme majúscul a la vila-, i els Diables Se M'n Refum.