P. Arquitectónico
Santa Maria de Penyafel

La seva fundació és del segle XII, ja que en un document del 1131, s'esmenta el nom de Penna Fedel. S'hi fa un aplec cada any, pel dilluns de Pasqua.
De la primitiva fàbrica rectangular romànica, en resten només trossos de parets i la portalada de mig punt amb dues arquivoltes, un anell toral llis amb gruixuda imposta senzilla i llisa, i dos capitells a banda i banda també llisos. Actualment l'entrada principal és formada per un portal amb dues arquivoltes adovellades amb un espai cobert per volta catalana que funciona com a nàrtex. Aquest portal resta dintre un porxo posterior, tot emblanquinat, obra barroca, com l'aixecament de la nau i l'absis. L'església és d'una nau amb llunetes capçada per un absis semicircular, amb un presbiteri més elevat que la resta. El cor a la nau i la cúpula estan decorades amb elements geomètrics i vegetals.
Santa Maria de la Bleda

És una església parroquial ampliada amb una altra nau per la façana nord el segle XVII. En la façana de migdia hi ha tres arcs interiors cecs. La porta actual és posterior i sembla oberta tallant l'antic absis, ja que s'hi pot veure un arc que podria ésser el triomfal de la primera. Aquesta seria la causa de la seva orientació d'emplaçament sigui invertida. També va ésser allargada per la façana de Ponent per fer-hi l'actual cambril de la Verge. Campanar d'espadanya amb grossos carreus de pedra picada.
Sant Llorenç de la Sanabra

Sant Llorenç de la Sanabra és una capella de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És una capella de reduïdes dimensions, d'una sola nau, enrunada, possiblement amb sagristia adossada. Absis semicircular, del que solament en resta la part inferior, en la que s'hi veuen dues bandes llombardes, i tres finestres d'arc de mig punt de doble exqueixada. Carreus irregulars de pedra picada, disposats en fileres horitzontals.
Santa Margarida dels Monjos

És una església de tres naus rectangular amb capelles laterals a banda i banda. D'origen romànic tardà, fou molt modificada cap al segle XVII i avui mig derruïda i utilitzada com a cementiri, fins i tot amb nínxols dins la nau. De l'obra romànica d'aquesta església, sols en resta la porta amb arquivolta, dos capitells i columnes, un important campanar de paret de quatre arcs i algun pany de paret el costat de les luxoses eixamples d'arrel encara gòtica del segle XVII amb profusió de capitells, escuts de Catalunya i motllures arreu.
Casa de la Vila

Edifici de composició simètrica, format per un cos central de planta baixa, dos pisos i golfes, i dues ales laterals de planta baixa i dos pisos. En el cos central hi ha instal·lades dependències de l'Ajuntament, i a les ales, habitatges de funcionaris. Porxo d'entrada amb arcades de mig punt. Balcó central corregut de tres portals, al primer pis. Galeria de finestres a les golfes.
Santa Maria de la Sanabra

L'església romànica de Sant Maria de la Sanabra és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular i coberta de teula a dues vessants, sostinguda i molt ben conservats. Situada al costat de la caseria de la Sanabra, constitueix un dels millors exemplars romànics del Penedès. A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava la volta de canó, ensorrada. La façana té un portal adovellat i un ull de bou, i l'absis mostra una finestra de doble esqueixada.
L'origen de la capella de Santa Maria de la Sanabra se situa al segle XII. A l'interior es conserven pintures del 1614.
Església parroquial dels Monjos

L'església parroquial dels Monjos, situada a l'interior del nucli urbà, al peu de la carretera, és un edifici de planta rectangular de tres naus amb absis semicircular i volta de canó seguit. La façana presenta porta d'accés centrada, amb arc tudor, rosassa i arquacions ogivals de llenguatge neogòtic al coronament, de dues vessants. El campanar, de planta quadrada, s'eleva sobre una de les naus laterals.
Molins de Santa Margarida i els Monjos

Els Molins de Santa Margarida i els Monjos són un conjunt de molins, alguns ja desapareguts, situats al terme municipal de Santa Margarida i els Monjos i que formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya de manera individual: Molí de l'Abadal, Molí del Macià, Molí de Mascaró, Molí de les Masses i Molí d'en Ferran.