Torrelles de Foix

Torrelles de Foix

Things to do - general

Torrelles de Foix, situat a uns 368m sobre el nivell del mar. El municipi limita al nord, amb el terme de La Llacuna i Font-Rubí, amb la comarca de l’Anoia. A l’est hi trobem el poble veí de Sant Martí Sarroca; cap al sud, el terme municipal de Torrelles, limita amb la comarca del Baix Penedès, per Montmell. Finalment, a l’oest trobem el terme municipal de Pontons que ens separa de la comarca de l’Alt Camp.

Bona part del naixement del riu Foix passa pel municipi com també el seu afluent, la riera de Pontons.

La superfície total del municipi és de 37km2, aproximadament, i la seva població actual és de 2.503 habitants. Els nuclis de població que hi trobem són diversos, el més gran el casc urbà del poble de Torrelles. Altrament, Can Coral i Plana de les Torres són les urbanitzacions més grans, i Les Espolles i La Montsarra les segueixen en volum de població. A més, tenim un conjunt de barris coneguts com: El Cusconar, Can Via, Mas Bertran, La Verna, Puigvell, Les Llambardes, Corral Nou, El Pany i Can Cruset sent, aquest últim, un nucli situat a les limitacions entre Sant Martí de Sarroca i Torrelles de Foix, de manera que queda dividit entre els dos termes municipals.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça Lluís Companys, 1
Teléfono Ayuntamiento938 971 001
Web Ayuntamientowww.torrellesdefoix.cat
Latitud41.388155
Longitud1.572656

Patrimonio Cultural

Font de la Plaça de la Vila

font_pl_vila

La plaça major està presidida per una estàtua dedicada a la memòria d’en Pere Farré Vallès, amb motiu de la inauguració de les fonts públiques, l’any 1909. El conjunt, amb una pica de pedra per banda, té un pedestal damunt del qual s’alça una imatge de sant Pere, amb les claus a la mà.

Casal senyorial dels Peguera

casa_senyorial_peguera

La família Peguera, senyors de Foix, va construir un casal senyorial al poble durant la segona meitat del segle XVI. D’aquest antic casal en resta només el recinte emmurallat, del qual en deuria formar part una torre de la capella del Roser. El casal ha desaparegut i al seu lloc hi ha un edifici modern, actualment dedicat al turisme rural. Sota aquest edifici es con- serven els soterranis de l’antic palau.
Els Peguera van accedir a la senyoria de Torrelles mitjançant el matrimoni de Guerau de Peguera i de Montbui amb Maria Agraïda de Cruïlles i de Vilafranca (segle XV) i dos segles després es van establir a Torrelles. L’any 1710, Guerau de Peguera i Berardo va ser nomenat per l’arxiduc Carles, primer marquès de Foix. La nissaga es va extingir amb la mort de Maria Manuela de Peguera i de Pedrolo, que va morir fadrina i deixà el seu pa- trimoni a les salesianes.

Patrimonio Natural

Les Gorges del Foix

gorges_del_foix_01
gorges_del_foix_03

El que és objecte de fotografies, des de les més professionals fins a la selfie del dia, són les Gorges del Foix. Es tracta d’un estany d’aigua que, si segueixes el curs de l’aigua del riu Foix cap amunt, et porta a uns petits salts d’aigua i a un petit llac que neix entre les roques, realment natural i encantador.

P. Arquitectónico

Mare de Déu de Foix

L'església està situada damunt d'un penya-segat prop de la capçalera del riu Foix, a 643 m d'altitud.
Hi ha referències de l'existència d'una capella en aquest lloc des de l'any 608, reedificada l'any 730. En 1198 Guillem de la Granada, senyor del veí Castell de Foix, va deixar ordre testamentària que fos construïda una església. Se sap que el 1263 es van fer obres d'ampliació i que durant el segle xiv s'hi consagraren els tres altars, dedicats a la Mare de Déu, Sant Miquel i Sant Macari. L'any 1557 l'església experimentà diverses reformes i el 1598 es féu la sagristia. Ja en el segle xviii es va fer la Capella del Sant Crist (1705) i es va remodelar l'absis. Va ser parròquia fins a la fi del segle xix, quan hi fou assassinat el darrer rector. En els anys vuitanta estava en procés de restauració.

Sant Genís de Torrelles de Foix

Va ser bastida el segle XVIII en substitució de la parròquia antiga de Santa Maria. Fou reformada a mitjans de segle XIX i posteriorment, el 1923.
L'església parroquial de Torrelles de Foix està situada al carrer del Raval, adossada a la rectoria i en una petita plaça. És d'una sola nau, amb absis de planta arrodonida, volta de canó amb llunetes i arcs torals. Hi ha quatre capelles laterals per banda. La façana presenta un portal amb entaulament sostingut per columnes, un ull de bou i el coronament ondulat. A un extrem es troba el campanar, de planta quadrada i cossos vuitavats, cobert amb volta esquifada.

Edifici Antic Ajuntament

ajuntament vell

Edifici que dóna a la plaça de la Vila i al carrer Major, antic seu de l’Ajuntament i ara Centre Mèdic i Jutjat de Pau. De la seva arquitectura en destaca la torre campanar, amb cloquer i rellotge, el ràfec sobresortit i el coronament amb merlets triangulars.

Capella del Roser

capella

Va pertànyer a l’antiga casa senyorial dels Peguera, els senyors de Foix. La casa la van construir durant la segona meitat del segle XVI, mateix temps en què es va fer la capella, la qual van beneir l’any 1579. A més, se sap que aquesta servia de panteó familiar.
Tot i haver estat remodelat amb el pas del temps, és un edifici que conserva a una banda l’estructura arrodonida i atalussada de que probablement fou una torre de la fortificació.

Abeuradors

abeuradors_03abeuradors

Es tracta d’uns antics abeuradors que anys enrere tenien com a funció fer de safareigs públics. Són un dels elements més típics del poble i es troben adossats a l’antic casal dels Peguera, on hi ha la Capella del Roser explicada anteriorment.

Aqüeducte del rec

aqueducte_del_rec

L’aqüeducte del que parlem es composava de cinc recs que recorrien tot el municipi, dels quals se’n tenen dades escrites des de 1754. Aquests, però, deurien ser construïts amb anterioritat, de manera que podem veure que són una antiga i preuada construcció pel nostre poble. Servien per portar aigua a camps i horts i, per tant, eren la font d’alimentació i treball de moltes persones.
Actualment, les visibles restes que es troben repartides pel poble són una bassa, un aqüeducte i alguna mina subterrània i, a més, hi ha horts avui en dia que encara es reguen amb part del rec original.

Pont de rec

Pont del Rec

Pel que la història ens explica el pont del rec, antigament, era una via per transportar l’aigua als diversos molins hidràulics del poble. Aquests eren usuals durant el segle XIII, ja que van ser construïts per l’impuls que els monjos del Cister van fer de la colonització agrària. Els molins servien, en un inici, per a moldre cereal però, més endavant, també fan fer-se servir per fer oli i, fins i tot, per produir electricitat per Torrelles.
Així, doncs, la canalització de l’aigua a través del pont de rec era de gran cabdal per desenvolupar les tasques dels molins que servien a molta gent del municipi.

Ermita nova de Santa Maria

capella_sata_maria_foix

Va ser la parroquial de l’antic municipi de Foix, en substitució de l’antiga església de Santa Maria, ara santuari, després que el seu rector, Josep Pallerols, fos assassinat (1892). Va ser construïda l’any 1893 al costat de la carretera de Sant Martí Sarroca a la Llacuna, prop del Mas Florit. És un edifici amb acabats de maçoneria, de planta rectangular, que inclou la rectoria. Té accés per la banda de llevant, on hi ha una porta de mig punt precedida per un porxo amb arcada diafragmàtica, de maó vist. Al capdamunt hi ha el campanar d’espadanya, de dos ulls.

Can Soler de Secabecs

cal_soler_sebasecs

Can Soler de Secabecs, al barri de les LLambardes, és una masia del s.XVI que ha sofert varies ampliacions al llarg dels anys. Actualment,  està formada per un edifici central de planta baixa, pis i golfes. Adherits a aquest edifici es van construir pallisses, corrals i bodega amb trepitjador, premsa i antics cups pel vi.  A més a més, tenia aparell per fer aigua ardent, molí de pedra i premsa per l’oli.
El conjunt d’aquests edificis forma un baluard a on es poden veure, encara, les espitlleres per defensar la porta d’entrada.
Lligat a aquesta masia, hi ha la llegenda sobre el Tió de Secabecs, a on a la part més antiga de la casa, si hi troba la xemeneia, llar de foc, i també la bodega a on, segons ens explica l’historia, el Soler de Secabecs va cavar al terra per descobrir el tresor.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

5 Gener

  • Cavalcada dels Reis Mags d’Orient: Tradicional Cavalcada de Reis Mags d’Orient, amb una primera parada a El Terme i, tot seguit, un recorregut pel municipi de Torrelles de Foix, acabant al Casal Torrellenc. Allà saluden a tots els infants assistents.
    Més tard es reparteixen les carrosses per a que vagin per les cases del municipi a repartir els regals a les famílies.

Febrer

  • Carnaval: Aquesta festivitat sempre té lloc el cap de setmana següent al dia oficial de Carnaval. El dissabte surt la rua de carrosses i comparses i, el diumenge, es fa la festa de disfresses infantil, que s’acostuma a realitzar al Casal Torrellenc, on hi ha animació per a totes les famílies.

1r diumenge de Març

  • Dinar de la Dona: Cada any, el primer diumenge de març, hi ha el dinar de la dona en què l’Associació de Dones de Torrelles organitza un dinar i una celebració per a totes les dones del poble.

Dilluns de Pasqua

  • Aplec de Foix al Santuari de Sta. Maria de Foix: El dilluns de Pasqua hi ha l’Aplec al Santuari de Santa Maria de Foix, patrona del Penedès. La Missa del dilluns de Pasqua a dins el santuari, hi ha actuació de les Caramelles del poble, es fa ballada de Sardanes i, finalment, paella i jocs populars a l’acabar. Qui vol anar-hi a peu, anualment hi ha una caminada tradicional per pujar a l’aplec.

2n diumenge de Maig

  • Marxa BTT a Torrelles de Foix: Marxa BTT inclosa dins les curses Xallenger, organitzada pel club BTT Navegant Club, en què es fa una cursa BTT amb sortida i arribada al nostre municipi. És una cursa clàssica dins el territori, ja aviat arribarà a la 10ena edició.

23 de Juny

  • Rebuda de la Flama del Canigó: Arribada de la Flama del Canigó al Casal d’Avis i es fa el recorregut de la mateixa. A càrrec de les entitats del municipi, i amb la col·laboració de tots els voluntaris, es realitza tot el camí fins a arribar a dalt al Santuari de Santa Maria de Foix.
    Tot això coincident amb el dia de la berbena de Sant Joan.

Inicis Juliol

  • Festa Major del Terme: Durant un cap de setmana de Juliol, hi ha els tradicionals actes culturals i festius, oberts a tothom qui hi vulgui assistir, organitzats a càrrec de la Comissió de Festes de El Terme.

Primers d'Agost

  • Foix a la Fresca: Festival cultural que es du a terme al Santuari de Santa Maria de Foix, on diversos artistes presenten una mostra artística en la qual exhibeixen pintures, fotografies, “performances”, escultures, moda i llibres d’art. Per altra banda també hi tenen lloc actuacions musicals i folklòriques, que es reparteixen al llarg del dia.

25 d'Agost

  • Actes de Festa Major de Torrelles de Foix: 25 d’agost és la festa del nostre patró, i al voltant d’aquesta data, hi ha un seguit de dies en què el poble s’omple d’actes festius i folklòrics, oberts a tothom i pensats per a tots els públics, per a celebrar Sant Genís.

Setembre

  • Cursafosca: Cursa de muntanya seminocturna amb dos recorreguts; un més llarg i tècnic, l’altre, més curt i suau que es pot aprofitar de caminada. Es un recorregut principalment fet entre vinyes, però també amb corriols i trialeres força tècniques i amb uns bons desnivells.

8 de Setembre

  • Festa local Mare de Déu de Foix. Patrona del Penedès: Diada especial en el que es fa una conferència, es fa una missa i es celebra la festa amb un vermut popular a Foix.

11 de Setembre

  • Pujada al turó dels 4 Termes: Es puja fins a dalt el turó per renovar la senyera i, tot seguit, hi ha l’ofrena floral de les entitats municipals davant de la Capella del Roser.

4t cap de setmana d'Octubre

  • Fira Artesana de Torrelles de Foix i Clownic Festival: Mostra artesana recuperada l’any 1990, ubicada al mig dels casc urbà. Any rere any va agafant més rellevància i ressò i, des de fa dos anys, s’ha creat el Clownic Festival que amenitza la fira i li dóna personalitat pròpia. Es combina la tradicional i autèntica fira amb les innovadores actuacions de diversitat de companyies d’arreu.
    http://www.clownic.cat/

Desembre

  • Festa per la Marató de TV3: En col·laboració amb la iniciativa de la Marató de TV3, cada any al nostre poble es fan algunes activitats per recaptar fons per ajudar a la investigació i recerca en l’àmbit de la medicina.

24 de Desembre

  • Missa del Gall: S’assisteix a la tradicional i coneguda Missa del Gall, de la nit de Nadal, al Santuari de Santa Maria de Foix.

26 de Desembre

  • Entrega de cartes al Patge Reial: Coincidint amb la festa de Sant Esteve, el Patge Reial arriba al poble per a rebre les cartes dels infants que demanen els seus regals de reis als Tres Mags de l’Orient.

Finals de Desembre

  • Concert de Nadal de la Coral Foix: La coral de poble fa una cantata, oberta a tothom, per tal de celebrar les festes amb varietat de nadales i actuacions.