Vilobí del Penedès

Vilobí del Penedès

Things to do - general

El terme de Vilobí ja degué ésser poblat en el neolític si fem cas al jaciment d’indústria lítica en sílex de les Guixeres de Vilobí del Penedès trobada al turó dels tres pins, just al límit amb Sant Martí. Les restes ibèriques i romanes semblen indicar un poblament continuat durant la edat antiga.

Vallformosa fou des del s. X una quadra del terme de Sant Martí, però no es fins el s. XII que el terme Vilobí és esmentat a la documentació. Des del s. XIIè Vilobí es segregà del Castell de Sant Martí, si bé al s. XIV, al igual que Sant Martí, inicià la seva dependència jurisdiccional de la Pia Almoina de la Catedral de Barcelona. Els canonges de la catedral de Barcelona foren els senyors de Vilobí fins la desaparició del feudalisme al s. XIX. A 1842 el territori de Vallformosa fou agregat a Vilobí i des de 1846 Vilobí inicià el seu camí com a municipi independent, si bé la parròquia es seguí dient de Santa Maria de Vallformosa de Vilobí.

Si bé el topònim Vilobí pot indicar l’existència de guix en el terme des d’època romana aquesta presència està documentada des del 1013. EL guix ha condicionat no només la toponímia sinó sobretot la fisomia física i econòmica del municipi. Són encara presents algun antic forn de Vilobí del Penedès i els pèlags de les antigues guixeres, avui ja tancades i en procés de convertir-se en un parc…En què exactament? La importància del guix al municipi es present en el Museu del Guix.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoPlaça de la Vila, s/n
Teléfono Ayuntamiento 938 978 980
Web Ayuntamientowww.vilobi.cat
Latitud41.390381
Longitud1.663632

Patrimonio Cultural

Refugi de la guerra civil

Refugi de la Guerra Civil

Patrimonio Natural

Els Pèlags de les antigues pedreres de guix

Dels indrets més singulars de tot el Penedès el trobem en el terme d’aquest petit poble de Vilobí, que per la seva peculiar geologia, caracteritzada per diversos tossals de guix , fou un important punt d’intensa extracció massiva d’aquest mineral.

D’aquesta activitat i la concentració d’aigües freàtiques a la zona, s’hi han creat petits penya-segats i una acumulació d’aigua que ha derivat en bonics pèlags , dels que en destaca un d’espectacular en forma de mitja lluna, amb especial valor paisatgístic, ecològic i geològic. Però no solament la bellesa de l’entorn fa especialment recomanable aquest espai natural, sinó també la seva fauna i flora característiques, sorgides fortuïtament per unes condicions orogràfiques determinades per l’activitat humana.

La tranquil·litat i l’esplendorositat que es viu en aquest racó protegit l’han convertit en un espai catalogat dins l’inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya, segell de la seva excepcionalitat, tant per l’estudi mineral de la zona com per la calmada observació del boscatge que l’envolta, que de ben segur desinhibeixen a tot curiós que s’acosti a visitar Vilobí del Penedès.

P. Arquitectónico

Cooperativa de bellver

Cooperativa de Bellver

Edifici de planta rectangular i coberta a dues vessants, format per planta baixa i pis. A la planta baixa hi havia el teatre i al primer pis el cafè. La façana principal és de composició simètrica. Hi ha balcons i un finestral central tripartit al primer pis. Per damunt del finestral hi ha un ull de bou trilobulat. Presenta coronament i es fa ús d'estucat, ceràmica vidriada i ferro.

Església romànica de Santa Maria

Església romànica de Santa Maria

L'església està situada al costat del cementiri, prop de la riera. Ambdues construccions formen un nucli aïllat. L'església presenta tres naus i absis de planta semicircular. El campanar, de planta octogonal, s'eleva sobre una nau. És interessant el portal d'accés, d'estil neoclàssic, amb columnes adossades, fris i frontó.

Santa Maria de Vallformosa

Santa Maria de Vallformosa

Nova església d'estil neoromànic de Santa Maria de Vallformosa de Vilobí, a la Plana de Vilobí. És un edifici bastit segons plànols del marquès de Sagnier, entre l'any 1927 i 1933. Està compost per una rectoria, l'esglèsia, la torre campanar i la casa del campaner.

Castell d'en Baró

Resultado de imagen de Castell d'en Baró

És un casal situat al punt més elevat del nucli urbà de Vilobí. És de grans dimensions i es compon de planta baixa, pis i golfes. Els murs són atalussats i amb contraforts, assentats directament sobre la penya. Té portal d'accés adovellat, i finestres amb ampits de pedra. La teulada és a dues vessants i a les cantoneres hi ha grans carreus de pedra.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Festa de les Guixeres de Baix i de Dalt: celebrada la setmana de juny.
  • 29 de juny San Pedro: festa del nucli de Bellver.
  • Festa de agermanament dels avis: al començament de juny
  • Festa Major: el primer diumenge després de San Roc, celebrada des de el segle XVII
  • Festa del Most: el 12 de octubre organitzada per la associació de veïns de la Plana de la Font.