Calaf

Calaf

Things to do - general

El municipi de Calaf té una extensió de 9.35 Kmi un cens de població de 3.656 habitants; es troba situat al sector septentrional de la comarca de l’Anoia i és el centre de la subcomarca de l’Alta Segarra o Segarra Calafina.

L’altiplà calafí, situat a 680 m sobre el nivell del mar, es caracteritza per uns estius calorosos i uns hiverns freds, amb la presència de glaçades i gebrades que donen lloc a uns espectaculars paisatges.

El fet de trobar-se al bell mig de Catalunya fa de Calaf un lloc ideal, ben comunicat i amb tots els serveis i equipaments necessaris per a viure-hi tranquil·lament i còmodament.

Comarca L'Anoia
AyuntamientoPl. Gran, 1-4
Teléfono Ayuntamiento93 869 85 12
Web Ayuntamientowww.calaf.cat
Instagramhttps://www.instagram.com/turismecalaf/
Oficina TurismoPlaça dels Arbres s/n
Teléfono Turismo93 868 08 33
Web Turismohttp://www.turismecalaf.cat/
Latitud41.732783
Longitud1.513442

Patrimonio Cultural

MERCAT DE CALAF

Qui no ha sentit mai l’expressió «això sembla el mercat de Calaf» quan hi ha molt de xivarri en algun lloc? La frase prové de la llegenda escrita per l’escriptor i poeta Apel·les Mestres (1854 – 1936) quan el 1895 va publicar el volum Tradicions dins la col·lecció Folklore Català de la Tipografia Espasa & Cia de BCN i, posteriorment, Ramón Sala la representaria en forma d’auca.

El que sabem del cert és que el mercat de Calaf existeix, com a mínim, des del 1226, gràcies al testament d’en Bernat d’en Blanc que afirma que «tenia unes cases a la vila i unes altres al mercadet de Calaf (fora de les muralles)». Tot i així, el filòleg Joan Coromines (1905 – 1997) conclou que el mot àrab chalaf és un nom comú que vindria a significar «permuta, transacció, mercat», per tant tindria el mateix significat que el grec empóiron (mercat: origen d’Empúries). D’aquesta manera Coromines assenyala que el mercat de Calaf tindria els seus orígens ja durant el domini musulmà (fins ben entrat el s. X).

El mercat de Calaf es va celebrar fins el segle XX a la Plaça Gran. Des de llavors, però, per motius d’espai es va traslladar al Raval de Sant Jaume, lloc on es celebra encara a dia d’avui cada dissabte de 9h a 14h, excepte si és festiu.

Visita al Patrimoni

Calaf és una vila mil·lenària amb molta història. Aquesta visita ens porta per tots els racons del nucli antic, descobrint el patrimoni de Calaf i coneixent la història fins a arribar als orígens de la població.

Una visita on gaudirem de les vistes panoràmiques des del campanar i els miradors del castell, coneixerem l’església de Sant Jaume i l’antic hospital de Sant Francesc d’Assís, ubicarem la primitiva església de Sant Pere del Castell i les muralles. Tot això coneixent els il·lustres personatges de Calaf i les cases senyorials.

P. Arquitectónico

Les botigues antigues de Calaf

BODEGA

Ambientada en els anys 40, trobem el que podria haver sigut una bodega que també hauria fet la funció de taverna.

La bodega era un lloc freqüentat pels miners de Calaf i un lloc de trobada dels vilatans.

Calaf no era una zona on és cultivés  vi, per tant, aquest venia amb ferrocarril i el transportaven en bots fins a la bodega.

En aquest bodega podreu conèixer els diferents vins i la seva procedència, el tabac i els diferents licors que aquí s’hi poden trobar.

IMPRENTA
JUAN OLLER

La família Oller, d’ofici matalassers i venedors de roba, passada la Guerra Civil van tenir la possibilitat de dedicar-se també al negoci de la impremta.

Al local on està situada la “Imprenta Juan Oller” s’hi pot trobar un museu complet sobre la impremta, on hi podreu descobrir com s’elaboraven els cartells, diaris i altres materials de l’època; des del disseny, la confecció, la impressió fins a l’enquadernació.

En aquesta impremta podreu veure també la maquinària original, amb més de 100 anys d’història, en ple funcionament.

ESCUELA DE NIÑOS

La Guerra Civil i el franquisme, expulsen els mestres republicans dels pobles i ciutats i aquests són substituïts per mestres en sintonia amb el nou règim.

En aquesta escola podreu veure diferents materials que es feien servir a les escoles dels anys 40 i descobrir alguns dels continguts del model educatiu franquista.

Don Emilio Echaurren va obrir aquesta aula de reforç als baixos de casa seva i es va guanyar l’estima de la gent de Calaf, que en guarden molt bon record per la seva tasca docent.

CAL GARRIGA MERCERIA- PERFUMERIA

A principis del segle XX, la “Merceria Perfumeria Cal Garriga” va obrir les seves portes i les va tancar definitivament l’any 1957.

Aquesta merceria era molt peculiar, ja que s’hi podia trobar de tot. Tot i la roba també s’hi podien trobar joguines, material escolar, regals de comunió, perfums i complements.

En aquesta merceria reviureu com es feien les fórmules dels perfums als inicis del segle XX, quin tipus d’articles s’hi podien trobar  a partir dels més de 2.000 articles originals anteriors als anys 60 que s’hi exposen.

ULTRAMARINOS CAL FEU

Botiga de comestibles ambientada en els anys 40. Aquest ultramarinos era conegut per la seva xocolata a la pedra.

A la vistita veureu com es feia aquesta xocolata i també com molien el cafè.

També descobrireu com era la publicitat en aquella època.

PASTISSERIA CAL MESTRES

Cal Mestres va ser una de les últimes botigues de la plaça Gran a tancar, als voltants del 2005.

Tot i això, la botiga s’ha restaurat i ambientat en la forma original que aquesta pastisseria tenia als anys 70.

Popular pels seus torrons de crema cremada i les seves mones, hi trobareu l’obrador en perfecte estat i els diferents motllos per fer pastissos i torrons.

COLMADO CAL SALA

Ramon Sala Coy, propietari d’aquesta pastisseria, era artista.

Un cop tancada la botiga, va aprofitar el local per obrir un taller d’art. Per això, actualment, Cal Sala està ambientat en les dues temàtiques. A la zona de la pastisseria hi descobrireu els seus pastissos artístics i el funcionament d’aquesta i al taller d’art veureu com aprenien els alumnes i quin estil tenia l’artista.

VETES I FILS CAL CISTELLER

Cal Cisteller va tancar el desembre de 2012, després de més d’un centenari en actiu.

S’hi venien perfums, botons, fils de cosir, mitges, bijuteria i molt més! A més a més, hi havia una secció de parament de la llar, on també s’hi trobaven llums de carbur, càmpings gas, lavatives, etc.

Un negoci que va acollir a tres generacions de la família i que tal com expliquen els que ho van viure: “El que no trobaves a Cal Cisteller, no ho trobaves enlloc”.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.