Capellades

Capellades

Things to do - general

Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia, a la Catalunya Central, amb una extensió és de 2’9 Km2. La vila s’alça damunt d’una potent terrassa travertínica, que s’obre al marge dret del riu Anoia, a 317 metres d’altitud, just al lloc on el riu talla la Serralada Prelitoral i configura el Congost de Capellades.

A banda d’un turisme comercial estiuenc, hi ha un turisme cultural relacionat amb la visita al Museu Molí Paperer de Capellades i a l’Abric Romaní-Parc Prehistòric de Capellades. Aquest turisme cultural s’incrementa amb les nombroses activitats que es realitzen des del texit associatiu de la vila i de les propostes organitzades des de l’Ajuntament.

Comarca L'Anoia
AyuntamientoRamon Godó, 9
Teléfono Ayuntamiento93 801 10 01
Web Ayuntamientowww.capellades.cat

Patrimonio Cultural

Abric Romaní

El NEAN-Parc Prehistòric de Capellades és un equipament de l’Ajuntament de Capellades configurat a l’espai del municipi anomenat Cinglera del Capelló.

Es tracta d’una àrea amb un alt valor geològic i paisatgístic, així com també de gran vàlua arqueològica per la presència d’una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques.

Casa de la Vila

L'edifici de l'Ajuntament de Capellades va ser edificat l'any 1905 en un terreny cedit per Ramon Godó Lallana.

Constitueix un exemple d'edificació eclèctica que combina la tendència neoclàssica amb el naixement del gust per l'ornamentació del modernisme. A cavall entre dos corrents artístics, utilitza la simetria i l'ús d'elements de tradició clàssica amb un marcat caràcter de tendència decorativa.

Església de Santa Maria

Edificació religiosa del segle XIX l'origen de la qual es remunta al segle X amb l'existència d'un temple romànic. En l'actualitat, però, no resta cap testimoni d'aquesta primera edificació, ja que durant els segles posteriors el poble de Capellades hi va portar a terme noves construccions i ampliacions.

L'edifici actual, d'estil neoclàssic i d'unes dimensions considerables, té una planta de creu llatina i està coronat amb un destacat cimbori circular i un campanar de torre. Per les seves grans dimensions, se l'ha anomenada la catedral de l'Anoia. Al seu interior hi ha obres de pintors i escultors locals, així com també del deixeble gaudinià Josep Maria Jujol.

Capella de Santa Bàrbara

Petita esglesiola de planta rectangular coronada per un campanar d’espadanya.Va ser recuperada pels Amics de Santa Bàrbara que s'hi reuneixen el primer diumenge de desembre.

Molí Paperer Munné

Situat a l'antic molí Cal Farreres, edificat a mitjans del segle XVIII.

A mig camí entre la producció artesana del segle XIX i l'automatització actual, la fabricació de paper va conèixer una època de mecanització semicontínua en la qual coexistien antics sistemes amb noves màquines, en un procés gradual que va abastar des de mitjan segle XIX fins a la dècada dels seixanta del segle XX.

Aquest període queda perfectament reflectit al Molí Paperer Munné.

En els darrers anys s'ha restaurat l'edifici i se n'han recuperat els usos tradicionals d'habitatge i centre de producció per fabricar paper de fil.

Museu Molí Paperer de Capellades

El Museu Molí Paperer de Capellades en un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”. Al costat hi ha la Bassa, font natural d'on brolla un cabal de 12 milions de litres diaris, utilitzats com a energia per al funcionament dels 16 molins paperers que treballaven en aquesta zona.

És un edifici amb una superfície de 2.200 m2 i consta de quatre plantes i soterrani.

El museu compta amb una sala d'exposició permanent sobre el paper i els sistemes d'impressió on es ressegueixen els vincles d'una història que va en paral·lel.

Patrimonio Natural

La Bassa

La Bassa és una de les sorgències naturals de l'aqüífer Carme-Capellades.

Des de l'edat mitjana, aquestes aigües han estat emprades per molins fariners, bataners i paperers. Destaca especialment la utilització per a la tradicional manufactura paperera que, mitjançant una acurada canalització, aprofitava aquestes aigües per al procés productiu dels Molins de la Costa, dels quals el Molí de la Vila n'és el primer pel seu emplaçament.

Font Cuitora de Capellades

Parc creat al voltant de la font que li dóna nom: la Font Cuitora.

Aquest és un espai de passeig dels capelladins, configurat per la Font i els bancs per seure al seu voltant, a l'ombra d'una destacables estesa de plataners.

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.