Castellfollit de Riubregós

Castellfollit de Riubregós

Things to do - general

La primera referència documental al Castell de Sant Esteve data del segle XI on apareix com un enclavament defensiu clau pertanyent a la casa comtal de Cerdanya.

Tot i que l’origen històric del nom és bastant clar la seva etimologia i les seves arrels lingüístiques són motiu de debat entre els especialistes. Hi ha qui assimila castro follit amb castell frondós, però també s’ha donat a follit el significat de cingle al derivar el terme de la veu anglesa fall, la qual té aquest significat a més de pronunciar-se fol.

Pel que fa al terme Riubregós, filòlegs com en Joan Coromines creuen que deriva de brag, sinònim de fang, donant l’etimologia riu fangós

Comarca L'Anoia
AyuntamientoMajor, 10
Teléfono Ayuntamiento 93 869 30 31
Web Ayuntamientohttps://www.riubregos.cat/

P. Arquitectónico

Priorat de Santa Maria

Església romànica consagrada al 1082 i convertida en priorat al 1093

El Priorat de Santa Maria consta d'una església romànica documentada des del 1078 i annexa hi ha una edificació de l'estil de casa pairal que es va construir l'any 1740 com a vivenda monacal i el cementiri de Castellfollit de Riubregós. Priorat de Santa Maria de Castellfollit de Riubregós.

L'església és un edifici d'una sola nau, amb planta de creu llatina i un absis quadrangular. Als dos braços del transsepte hi havia dos absis semicirculars que van ser substituïts per una capella gòtica al braç nord i una sagristia al braç sud. La nau central es troba coberta amb volta apuntada i al transsepte hi ha una cúpula, amb trompes als angles que a l'exterior pren forma de cimbori circular. L'absis central i els braços laterals es troben coberts amb una volta de mig punt. Cal destacar la finestra de l'absis central que és de doble esqueixada coronada amb un arc de mig punt que a l'exterior és extradossat per una arquivolta. Els únics elements ornamentals de l'exterior es troben a l'absis central i consta de tres sèries triples d'arcuacions cegues entre lesenes.

Castell de Sant Esteve

La fortalesa existia ja als voltants del segle X com a possessió dels Comtes de Cerdanya.
Actualment el monument es composa d'un recinte emmurallat central dins els quals es conserven els fonaments de la torre mestra, murs enrunats i vàries dependències, algunes d'elles soterrades per les runes de les explosions que va patir el castell al 1822. Al nord i sud d'aquest recinte es conserven en peu dues torres albarranes. El Castell és de visita exterior lliure i si es volen visitar els grafits s'ha de consultar a l'Ajuntament.

Torre d'en Balet

Torre albarrana del Castell actualment restaurada, que també rep el nom de la Torre del Ballester per trobar-se aprop de la masia de la Ballesteria.

És una de les torres albarranes del castell, i va ser restaurada fa aproximadament 10 anys. Formava part del conjunt fortificat medieval junt amb altres tres torres i el castell. Torre d'en Balet (o del Ballester)

És un dels elements singulars de la vila ja que s'alça prominent des del capdamunt de la muntanya en la que es troba i això la fa molt vistosa a tot aquell que passa per la carretera o visita el municipi. S'accedeix a través d'un camí a peu. Es pot visitar l'exterior lliurement qualsevol dia de l'any.

Església del Roser i Plaça Major

La Plaça Major és el centre del nucli antic de la vila i hi podem trobar l'actual església parroquial dedicada a la Mare de Déu del Roser.

La Plaça Major es troba dins del nucli antic de la vila que per ell mateix ja constitueix un bon exemple d'urbanisme medieval i que recomanem visitar. Es tracta d'una plaça amb forma rectangular amb dos laterals porxats, en un dels costats no porxats s'hi troba l'actual l'església parroquial dedicada a la Mare de Déu del Roser, i a l'altre costat hi ha l'edifici de l'antic Ajuntament, actualment ubicat al Carrer Major.

Sant Pere de Magrà

Petita capella dedicada a Sant Pere Aquesta petita capelleta es troba actualment en bastant mal estat, està ubicada al capdemunt del torrent de Magrà, pujant cap a la Font del Coure. Aquesta capella és relativament moderna ja que va ser beneïda al 1652. Símbol de Sant Pere.

Capella de Marçà

Petita capella dedicada als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià, emplaçada al capdamunt de la rasa de la Terrissa.

Es celebra un aplec l'últim diumenge de setembre.

L'exterior de l'església es pot visitar lliurement.

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Información Actividades

La ruta de les Trinxeres

Interessant itinerari pels voltants de Castellfollit de Riubregós, un territori amb molta història  part de la qual coneixerem caminant. Herències de l'època medieval.