Igualada

Igualada

Things to do - general

Igualada neix al voltant de l’any mil, al marge esquerra del riu Anoia que dóna nom a la comarca. El nom d’Igualada prové del llatí aqualata, que ve a significar on el riu s’eixampla, un riu ben aprofitat per proveir d’energia hidràulica els molins.

Té l’origen en una cruïlla de camins, un de militar des de Manresa, a través d’Òdena i Montbui, fins als castells més llunyans del camp de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella. La seva posició enmig de la Conca d’Odena, esdevé un lloc de trobada natural també per a la pagesia i afavoreix l’intercanvi i venda de mercaderies.

Comarca L'Anoia
AyuntamientoPlaça de l’Ajuntament, 1
Teléfono Ayuntamiento93 8031950
Web Ayuntamientohttps://www.igualada.cat/
Instagramhttps://www.instagram.com/ajigualada

P. Arquitectónico

BASÍLICA DE SANTA MARIA

Temple del renaixement català, segle XVII, obra de Pere Blai i Rafael Plansó, mestres d’obres. Conté un retaule barroc realitzat per Josep Sunyer i Jacint Morató, on destaca la talla de la imatge de la Immaculada. Declarada bé cultural d’interès nacional.

Situada a la plaça del Bruc

 

santamaria

 

Cal Font

Nau d’estil Vinzenci de l’antiga fàbrica tèxtil de "Cal Font", any 1915 i xemeneia, any 1920. Projectades per Josep Pausas Coll. L’edifici fou rehabilitat l’any 1999 i acull la Biblioteca Central d’Igualada.
Situada a la plaça de Cal Font.

 

calfont

 

Llar del Sant Crist

Edificació finalitzada l’any 1941. Actualment destinada a residència d’ancians. Obra de Joan Rubió i Bellver, deixeble d’Antoni Gaudí.
Situat al carrer Milà i Fontanals, 8.

 

asil

 

Cementiri Nou

Recinte representatiu de la millor arquitectura contemporània catalana, inaugurat oficialment l’abril de 1991 i projectat el 1988 per Enric Miralles i Carme Pinós. Enric Miralles va participar en projectes arquitectònics que han revolucionat el concepte d'espai públic. En els darrers anys havia arribat a un grau molt alt de reconeixement internacional, amb projectes en tots els continents, entre els quals destaca pel seu valor simbòlic i arquitectònic l'edifici del nou Parlament d'Escòcia. Miralles va ser enterrat l’any 2000, quan comptava només quaranta-cinc anys, al cementiri nou d'Igualada.
Situat al carrer dels Països Baixos.

La millor manera d’arribar-hi, amb ofertes especials per a grups:

Turistren ofertes lúdiques

cementirinou

 

El barri adober i el rec

El rec documentat al segle XIII, recull l’aigua del riu Anoia per mitjà d’una resclosa i originàriament feia funcionar molins fariners. Al segle XVIII, els adobers d’Igualada van abandonar el clos de les muralles medievals i s’establiren a frec de rec o sèquia. Al seu costat es va formant el barri adober, amb els característics contraforts adossats a les façanes de les adoberies. És el sector de la ciutat amb més identitat i l’únic paisatge industrial destinat a l’adob de la pell existent a Catalunya.

 

rec

 

Museu de la pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia

L’edificació de Cal Boyer correspon a una antiga fàbrica tèxtil cotonera de final del segle XIX. Seu central del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Coneguda també com a "Vapor Nou". Rehabilitada a partir de l’any 1986.

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, integra el Museu de la Pell, l’adoberia de Cal Granotes (s.XVIII), la secció "L’home i l’aigua" i el Gasògen de Can Pascual. Tres àmbits configuren el recorregut expositiu: la pell en la història i la seva significació cultural en la civilització mediterrània; un univers de pell, que ens acosta a la diversitat dels usos i utilitats d’aquesta matèria, dels clots als bombos, on s’explica, amb maquinària, l’evolució tècnica de la producció del cuir fins a la definitiva mecanització.

Situat al carrer Dr. Joan Mercader 1.

Trobareu més informació: www.museupelligualada.cat

 

pell

 

Cal Granotes

L’antiga adoberia de Cal Granotes és un edifici preindustrial situat al Rec d’Igualada. És l’única adoberia museïtzada a Catalunya. Va començar a funcionar com adoberia entorn el 1763. L’edifici està construït amb pedra i morter i conserva els clots originals. Es realitzava de forma artesanal l’adob de la pell grossa. A la planta baixa o ribera es realitzaven les operacions de preparació i adob de les pells i a la planta superior o estenedor es feia l’assecat i acabat de la pell. Ambdues plantes estaven comunicades per un forat al sostre anomenat trapa.

Trobareu més informació: www.museupelligualada.cat

 

granotes

 

Museu del Traginer

El Museu del Traginer (Col·lecció Antoni Ros) explica l’evolució del transport emprant mitjans de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer a casa nostra.
Distribuït en tres grans àrees temàtiques (oficis, selles i guarniments i carros i carruatges), el museu està orientat per tal de garantir l’accés de qualsevol visitant. www.museudeltraginer.com

 

traginers

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Información Actividades

Igualada ha estat i és un  important centre industrial, fonamentalment dedicat a l’activitat tèxtil i l’adob de les pells. El primer itinerari que us proposem, UN PASSEIG PER LA IGUALADA INDUSTRIAL, us portarà de passeig pels principals centres de producció tèxtil d’Igualada (la Igualadina Cotonera, la  Isabel·la, etc), els edificis històrics de més rellevància i l’atractiu món dels obrers i dels amos (el Cercle Mercantil i l’Ateneu Igualadí).

La segona proposta, VIATGE PER LA PELL D’IGUALADA, us proposa una visita pels principals escenaris del patrimoni industrial adober de la ciutat: el barri adober i el Rec, documentat al s. XIII, com també algunes indústries modernistes de notable valor. Descobrireu les característiques arquitectòniques dels  seus edificis i les seves peculiars formes de treball. El barri adober està declarat Patrimoni Industrial de Catalunya i és la zona de la ciutat amb un caràcter més singular.