Santa Maria de Miralles

Santa Maria de Miralles

Things to do - general

Santa Maria de Miralles és un municipi situat al sud oest de la comarca de l’Anoia, al límit amb l’Alt Camp i la Conca de Barberà.

Es troba dins la formació muntanyenca de la Serrlada Prelitoral Catalana i ocupa la Vall de Miralles. Aquesta vall, a uns 500 metres sobre el nivell del mar, es troba limitada pels contraforts de la Plana d’Ancosa i les Planes de l’Apotecari (714m.), Novell, els Canals i la serra de Fontfregona, i per les Serres de Pinyol i Miralles (870m. a l’Agulla Grossa).

El terme municipal té una superfície de 25,38km2 dels quals aproximadament un 44 per cent estan inclosos dins l’espai natural protegit del Sistema Prelitoral Central (PEIN de la Serra Miralles-Queralt i Xarxa Natura 2000).

Actualment té una població de 130 habitants que viuen en les masies que hi ha diseminades per tot el municipi.

Compta amb una economia bàsicament agrícola especialitzada en la vinya.

Comarca Anoia
AyuntamientoCtra. d’Igualada a Valls, s/n
Teléfono Ayuntamiento93 808 03 01
Web Ayuntamientowww.santamariademiralles.cat
Latitud41.494745
Longitud1.526697

Patrimonio Cultural

Castell de Miralles

El castell de Miralles és un bé cultural d'interès nacional

Els origens de la població es troben a l'antic castell que es troba assentat en un cim de 662m. d'altura. L'any 960 ja és mencionat en un document del Compte de Barcelona Borrell assenyalant-lo com una de les afrontassions del Castell de la Roqueta. Aquest castell formava part de la línia defensiva que permeté el repoblament de la comarca cap a ponent a finals del segle X. Pertanyé als Cervelló i després a la baronia de la Llacuna.

A l'esplanada s'hi troba l'anomenada església del castell, és una església romànica d'una nau amb volta de canó i portal d'arc rodó coronat amb un fris. Contenia un retaule gòtic a l'altar de la Mare de Déu del Roser. A principis de segle (cap al 1915) deixà d'ésser parròquia del poble i aquesta es traslladà a l'ermita de Sant Romà.

Creu de terme Françola

Creu de pedra de configuració gòtica, anomenada també Creu de Françola.

Creu del Pla de Santa Maria de Miralles

Creu de terme gòtica situada al límit amb el municipi de La Llacuna.

Necròpolis

Tombes tardo-antigues (segles IV-V dC) procedents del Serral traslladades al peu de l'església de Sant Romà en la intervenció arqueològica de 1995.

Sant Romà

Conjunt d'edificacions integrat per l'actual parròquia i el Mas de Sant Romà amb annexos destinats a vivendes i corrals.

La parròquia està formada per la rectoria (1916) i l'església a la qual està adossada. Aquesta església és d'estil gòtic (1413) d'una sola nau, fou restaurada l'any 1913 afegint-s'hi l'absis actual, en portar la parroquialitat des de l'església del Castell.

Patrimonio Natural

Agulla Grossa

És el punt més alt del terme (867m). Des del cim de l'Agulla Grossa tenim una gran panoràmica dels camps de cereals i de vinyes característics de Miralles.

Balç de Fontanilles

El balç és una balma gegant. Des de dalt hi salta el rierol de Fontanilles i a l'interior s'hi troba la font i el safareig.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.