Alfara de Carles

Alfara de Carles

Things to do - general

El municipi d’Alfara de Carles, d’una extensió de 63.94km2; està situat a la part ponentina de la comarca del Baix Ebre, al massís dels Ports de Beseït o de Tortosa; els contraforts del qual accidenten tot el terme.

L’activitat principal és la ramaderia; ja que els pasturatges de la muntanya són aprofitats principalment pel bestiar oví, cabrum i boví amb bous braus. Hi ha diverses granges.

La riquesa forestal del Parc Natural dels Ports és una altra base de l’economia, distribuïda en unes 380 ha de monts públics i la resta de particulars.

Pel que fa a l’agricultura, s’hi conreen camps d’oliveres, d’ametllers, d’alfals i d’hortalisses.

Destaquen les carns a la brasa o rostides amb allioli, les baldanes, l’estofat de cabra i el porc senglar. Pel que fa a la rebosteria; cal destacar els pastissets, el coc borratxo, el coc de massana i els pastissets de crema.

A Alfara de Carles la pràctica del senderisme és l’esport per excel·lència, per raó dels GR i PR que travessen la zona. Es pot pràctica la bicicleta de muntanya.

Es fan treballs amb vímet o margalló, planta típica de la zona. També, hi destaca  la confecció de cabassos, d’altres utensilis, de decoració i bijuteria.

Al mes d’abril té lloc la Cursa de Panxampla, que puntua a nivell de Catalunya.

Comarca Bai Ebre
AyuntamientoNou, 4
Teléfono Ayuntamiento977 45 50 05
Web Ayuntamientowww.alfaracarles.cat
Latitud40.838897
Longitud0.448649

Patrimonio Natural

CENTRE EDUCACIÓ AMBIENTAL ALFARA DE CARLES

Aquest equipament del Parc té per objectiu fomentar la descoberta, coneixement i sensibilització sobre el patrimoni natural i cultural del massís.
La primera agenda recull cursos, tallers i sortides, de caire gratuït, de durada curta i adreçades tant a grans com a menuts. Més endavant, oferirà paquets d’activitats que inclouran la possibilitat d’allotjament al mateix centre.
CENTRE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL del PARC NATURAL DELS PORTS
Ctra. d’Alfara de Carles a Reguers, km 0,3
43528 Alfara de Carles
Tel. 977 500 845 - 977 504 012

Parc Natural Els Ports

Àrea del Toscar

És una vall amb un ric patrimoni natural i cultural. L’aprofitament dels seus recursos naturals al llarg dels segles ha donat lloc a diversos assentaments i activitats dels quals encara es conserven restes.

L’aigua que brolla amb força i abundància s’utilitzava en molins de farina i d’oli i en fàbriques de paper, vidre i electricitat que van funcionar a la vora del barranc en diferents moments de la història.

La fusta i les llenyes del bosc i les riques pastures van permetre la pràctica de diferents activitats: pastors amb ramats d’ovelles, recol·lectors d’herbes aromàtiques com l’espígol, arnes amb abelles, llenyataires que baixaven la fusta de les parts més altes pels camins de ròssec, i molts altres aprofitaments com el del carbó o la calç.

Font Nova

La Font Nova és una zona d'abeurada de ramats. Els usos tradicionals encara estan presents en corrals, masos i marges de pedra seca. Els itineraris proposats ofereixen vistes panoràmiques sobre la vall de l'Ebre.

P. Arquitectónico

Esglesia parroquial de Sant Agustí

La església parroquial està dedicada a Sant Agustí i es va construir en 1778 en substitució de l’antic temple dedicat al mateix sant. És de tres naus i el seu campanar és una antiga torre de defensa de base quadrada.

Ermita de Sant Julià - Castell de Carles

A l’antic nucli de Carles, avui despoblat, es troba la església parroquial de Sant Julià.

Datada al segle XIII, és d’estil gòtic i de nau única. La bovada és apuntada i està reforçada per diversos arcs torals. De l’antic castell solament queden algunes restes de les muralles

Ermita de Santa Magdalena

Ermita de Santa Llúcia

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Festes Majors

La darrera setmana d'Agost se celebren les festes
majors del poble en honor al nostre patró Sant Agustí. A banda de les celebracions religioses i balls populars, el que té més tradició són els correbous.
- Setembre:  Festa de Sant Miquel. (últim cap de setmana) Sopar Popular i Ball.

Romeria Sant Julià

El diumenge de Pasqua de Pentecosta es celebra la Romeria a l'antic poblat de Carles, sardinada  al  voltant de l'ermita, dinar popular i ball al Toscà.

Fira del Rovelló

Finals d'octubre: Fira del Rovelló. És un reclam per a tots els boletaires de les terres veïnes i per a la gent que vulgui conèixer el poble i adquirir tot tipus de productes típics de la zona.