Camarles

Camarles

Things to do - general

Camarles és un municipi de considerable antiguitat, del qual s’han trobat restes arqueològiques d’un poblat ibèric i sobretot, a la partida del Bordissal, més de cinquanta encensers de terra cuita amb la representació femenina de la deessa Tanit.

Camarles va ser un port de mar abans de la formació de la plataforma deltaica. Bona part dels fets més rellevants de la seva història estan relacionats amb les torres i fortificacions que s’hi van construir per protegir l’aleshores territori de Tortosa dels atacs dels pirates que arribaven a les costes del delta de l’Ebre.

Lligallos

Al costat mateix de Camarles, estan els Lligallos, un barri d’aproximadament 1000 persones, on destaquen el monument de la falç i la corbella, un homenatge als treballadors del nostre estimat arròs, a les Terres de l’Ebre. Feta d’acer en el seu conjunt, et donem l’entrada. Abans però, ens dóna la benvinguda la Sínia, molt típica també al territori, i indispensable temps enrere. És un sistema antic d’abastiment d’aigua, format per una roda amb catúfols, generalment de ceràmica, que tenien la funció d’agafar l’aigua del pou, i amb el moviment circular, passava a una plataforma que, des d’allí, regava la terra.

Comarca Baix Ebre
Ayuntamientoc/ Vint, núm 20
Teléfono Ayuntamiento977 470 007
Web Ayuntamientowww.camarles.cat
Oficina Turismoc/ 31, s/n
Teléfono Turismo977 470 040
Web Turismo
Latitud40.771738
Longitud0.670963

Patrimonio Cultural

La Torra, Centre d'Interpretació de l'Arròs

L'ajuntament de Camarles ha cregut sempre que era fonamental per la gent del territori recuperar l'antic molí de la Cooperativa del poble, preservar-lo i adequar-lo per poder retre homenatge a la gent que ha treballat i que ha fet del Delta el que és avui. Així és com l'any 2016 neix el Centre d'Interpretació de l'Arròs a Camarles com centre divulgatiu de la història del conreu de l'arròs al Delta on la gent més propera hi pot trobar les seves arrels i els visitants llunyans podran ser coneixedors d'aquesta fantàstica història d'esforç i treball.

Com a objectius concrets es pretén remarcar la magnífica situació geogràfica de l'edifici entre dos mons. Dos mons entre els arrossars a llevant i els conreus hivernals de secà a ponent i dos mons entre l'ahir i l'avui.

Es pretén també posar en relleu la importància que el mateix edifici ha tingut dins la historia i el desenvolupament del poble i retre homenatge a totes aquelles persones que, amb l'ajut dels animals de càrrega, van fer possible el Delta que ara gaudim. Es dóna a conèixer al visitant l'univers de l'arròs des de la sembra fins que arriba al plat, amb explicació de l'evolució dels mètodes de conreu al llarg d'un segle i mig. Per últim es vol contribuir a la preservació del territori per assolir globalment un futur sostenible.

 

Patrimonio Natural

Els paisatges dels arrossars sorprenen pels contrastos de colors, secs i inhòspits a l’hivern, vius i inundats per primavera, de tons verdosos a l’estiu i d’un intens groc quan són madurs i llestos per ser collits a la tardor. Aquest espectacle de colors té els seus orígens amb la construcció del canal de l’esquerra de l’Ebre (1912), quan es va produir la gran transformació deltaica, amb el foment del cultiu d’arròs, una de les principals activitats econòmiques de Camarles, juntament amb la indústria.

P. Arquitectónico

La Torre

De les fortificacions de Camarles encara es pot admirar la torre, de planta circular i construïda amb pedra massissa, que ja es cita en documents de l’any 1150 quan Ramon Berenguer IV cedeix la fortificació a Guillem de Sunyer.

 

La torre de la Granadella

L’altra fortificació que encara es manté és la torre de la Granadella, de planta quadrada i de la qual s’han trobat referències històriques del 1228. Compta amb una capella dedicada a sant Marc.

Església de Sant Jaume

Font dels colors

La Font de la Rambla Catalunya, ha estat recentment remodelada amb la tècnica del trencadís, ofereix una imatge fresca i simpàtica durant el dia, i plena de llums de colors durant les nits.

Plaça dels Presidents

El 28 de juliol de 2000 es construí la plaça dels Presidents de la Generalitat, amb un monòlit emblemàtic on consten el nom de tots els presidents de la Generalitat de Catalunya esculpits a la pedra. Disposa també d'una zona d'esbarjo i d'un passeig., on es poden gaudir de les vistes de la zona nova del municipi.

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Información Actividades

La torre de Camarles és un bon punt de partida per a iniciar una visita als espais naturals del delta de l’Ebre, caracteritzats per estar plens de camps d’arròs que s’estenen més enllà d’on pot abastar la vista. Junt a la torre de Camarles hi ha l’Oficina de Turisme, on el visitant pot aconseguir informació sobre un municipi considerat balcó del delta de l’Ebre.