Deltebre

Deltebre

Things to do - general

Deltebre és un municipi jove de la comarca del Baix Ebre que està situat al bell mig del Delta de l’Ebre. Aquest fet, sens dubte, marca d’una manera evident el caràcter de la seva gent; així com també esdevé una pista per deduir la orografia i les característiques intrínseques de la població.

Durant els més de 30 anys d’història, Deltebre ha sabut conservar el seu esperit tradicional i agrícola; al mateix temps que també ha sabut desenvolupar-se socialment i econòmicament per tal de convertir-se en un lloc únic per a viure i gaudir. De fet, actualment Deltebre és el segon municipi més gran del Baix Ebre amb més de de 12.000 habitants.

L’activitat per excel·lència és el cultiu de l’arròs, activitat que modifica veritablement el paisatge al llarg de l’any. Destaquen també altres cultius com el de l’horta i els arbres fruiters.

La pesca, tant al riu com a la mar, és principalment esportiva; s’hi poden pescar carpes, barbs, llobarros, moixarres, palometes, entre altres. També es practica la pesca al currican.

L’activitat industrial es basa en l’aqüicultura, orientada a la producció industrial de mol·luscs, crustacis i peixos d’aigua dolça i salada. A conseqüència de la progressiva mecanització de les tasques agrícoles amb el temps, molta gent del Delta ha passat a dedicar-se a altres sectors; principalment el de la construcció. El turisme és una activitat relativament recent que s’ha anat consolidant.

És un espai ideal per practicar esports aquàtics, tant de riu com de mar: windsurf, navegació, piragüisme, rem, natació. La planícia del terreny permet que hi hagi nombrosos itineraris; amb bicicleta o a peu, on trobarem torres per observar les aus i el paisatge.

Comarca Baix Ebre
AyuntamientoPlaça 20 de maig s/n
Teléfono Ayuntamiento977 489 309
Web Ayuntamientodeltebre.cat
Latitud40.719245
Longitud0.722703

Patrimonio Natural

Desembocadura

desembocadura

Rius, llacunes, platges i dunes amb vegetació i salobrar… La desembocadura comprèn diversos ambients naturals que podràs observar amb una vista panoràmica des del mirador Zigurat. També podràs observar diferents tipus d’aus, com ara ànecs, ardeids, gavines, xatracs, limícoles i corbs marins. A la zona de la desembocadura s’hi troben El Garxal, l’Illa de Sant Antoni i l’Illa de Buda, tres espais naturals protegits de gran importància.

El Garxal

garxal

Conjunt de petits illots i llacunes modelats pel vent i el mar, tot envoltat per ecosistemes variats de zones dunars, canyissars i salobrars. El Garxal acull una rica i variada flora i fauna, com ara una gran varietat d’aus aquàtiques, que podràs apreciar des dels dos aguaits, un d’ells adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Passeig del Riu

pont

Des del mirador Molí dels Mirons podràs gaudir d’una magnífica panoràmica del riu Ebre i l’Illa de Gràcia. La seva ubicació a l’entrada del municipi, per Jesús i Maria, és el punt d’inici del carril bici, que segueix el passeig fluvial fins al final del poble, amb un total de 6 km, passant per punts emblemàtics del municipi, com ara el pont Lo Passador, que uneix les comarques del Baix Ebre i el Montsià, des de l’any 2010, en una infraestructura que convida a l’observació del riu des d’una altra perspectiva: per sobre del mateix.

Muntell de les Verges

verges

Duna de 4 m d’alçada que es converteix en el punt més alt del Delta. Està situada al marge esquerre del riu, molt a prop de la desembocadura. La seva panoràmica permet veure l’Illa de Buda i l’Illa de Sant Antoni. Coronant la duna hi ha un monument dedicat a les marededéus relacionades amb el trajecte del riu Ebre des del seu naixement a Cantàbria, amb la marededéu de Montesclaros, fins a la seva desembocadura al Delta de l’Ebre, amb la marededéu de l’Assumpció.

Punta del Fangar

fangar

És l’únic desert de Catalunya. Una península que s’endinsa al mar per la banda nord de la desembocadura i que destaca per la bellesa dels diferents ambients naturals que engloba. 410 ha de dunes mòbils i fixes, sorrals, platja i badia, que es converteixen en zona de refugi, nidificació i alimentació d’espècies d’ocells aquàtics migratoris, com ara els xatracs i les gavines, a més d’acollir també vivers de marisc a la part interior de la badia. En els dies de forta insolació, podràs veure miratges, el que juntament amb la immensitat i bellesa del paratge, li confereixen un caràcter especial.

Bassa del Canal Vell

canalvell

És la llacuna més gran de l’hemidelta esquerre, espai de gran riquesa faunística on es refugien o nidifiquen diferents tipus d’aus, entre les quals destaquen ànecs, polles d’aigua, ardeids, rapinyaires, a més de la possibilitat de veure flamencs.

PLATJA I NUCLI DE RIUMAR

PLATJA DE LA BASSA D’ARENA

PLATJA DE LA MARQUESA

PLATJA DEL FANGAR

P. Arquitectónico

Sant Miquel de Deltebre

L'església és de planta basilical d'una sola nau amb capelles laterals que conflueixen cap a l'absis de secció semicircular. Els materials son pobres i d'obra vista. No obstant, l'exterior s'aconsegueixen uns magnífics afectes estètics donats per l'alternança i disposició de les rajoles. Junt a la façana hi trobem el campanar de secció quadrada. La seva construcció és molt tardana, doncs forma part del pla "Regiones Devastadas" en que tots els fidels del Delta devien tenir església.

Església a Jesús i Maria

Església de planta basilical amb dos capelles laterals. La capçalera té un absis semicircular entre mig de dos capelles de secció quadrada. La teulada és de doble vessant amb campanar afegit al mur, també de secció quadrada. La construcció de l'església data dels anys 40 del segle XX, com es veu en la plaqueta de la façana i el campanar-rellotge.

Pont dels Moros I

El pont és una mena d'arc de triomf placat amb carreus de pedra i reomplert de dintre amb còdols i argamassa. Segurament tenia àtic o qualsevol altre part superior. La seva finalitat podria ésser un canal de navegació - a semblança del canal dels Alfacs - o bé un canal de navegació de les salines.

Pont dels Moros II

Pont situat sobre un canal, té la forma d'un arc de triomf de un sol vano amb les dovelles i els carreus tallats regularment. Sembla que li falta l'àtic, doncs en el seu lloc es troba una massa de còdols amb argamassa i fang. La seva finalitat podria ésser la de canal de navegació o d'un canal de anivellació de les salines.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Març
Festa dels Tres Tombs
Lloc: carrers del poble

Maig
Festes de la Segregació
Lloc: nucli urbà

Juny
Festa tradicional de l’arròs. La plantada
Lloc: barraques de Salvador

Agost
Festes del Turisme
Lloc: Riumar

Festes Majors
Es celebren en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció i Sant Roc

Setembre
Festa tradicional de l’arròs. La sega
Lloc: barraques de Salvador
Aquestes festes s'organitzen per recuperar part de les nostre antigues tradicions, tant aquelles tasques relacionades amb el cultiu de l'arròs, com altres activitat lúdiques que amb el temps es van perdent.

Información Actividades

  • Observació d'aus
  • Cicloturisme
  • Passeig a cavall
  • Sortides guiades
  • Pesca
  • ...