Paüls

Paüls

Things to do - general

El municipi de Paüls es troba ubicat al límit nord-occidental de la comarca del Baix Ebre. Inclòs íntegrament en el Parc Natural dels Ports, limita amb els termes de Benifallet, Xerta, Alfara de Carles, Prat de Comte i Horta de Sant Joan, tot presentant una orografia típicament muntanyenca.

No es conserven testimonis ni tampoc tenim referències sobre un possible origen preislàmic del poble, si bé cal tenir present el seu topònim, possiblement d’origen llatí, i la troballa d’unes monedes visigòtiques. Sí que és certa la seva existència durant el període islàmic, quan es va construir el castell com a centre administratiu del qual depenia el seu districte.

Arran de la conquesta cristiana, el comte Ramon Berenguer IV el donà a Roger Despuig. Tot i la complexitat per discernir la titularitat de Paüls, en els anys successius, a causa d’una certa contradicció en la documentació con- servada, certament, a partir del segon terç del segle XIII, el castell i el terme de Paüls van restar vinculats al llinatge dels Despuig, que el retingueren fins el segle XV. Durant aquest període s’atorgà la carta de poblament, que es confirmà el 1293.

La població patí, especialment, durant la Primera Guerra Carlina quan, el 1834, un escamot de 300 carlins es féu fort al castell.

L’origen del topònim, possiblement provinent del llatí, significa aiguamolls, que pot fer referència a la riquesa hidrogràfica de fons al terme municipal.

Economia

Els conreus principals són l’olivera, l’ametller, el garrofer i, com a arbre fruiter, el cirerer. Tenen molta fama les cireres de Paüls que, des de fa uns anys, es produeixen per destinar-les als mercats de l’interior. També hi ha hortes familiars i es cultiven cereals. Hi ha un molí d’oli. La ramaderia de cabres i ovelles ha minvat i s’hi han instal•lat granges avícoles.

Gastronomia a Paüls

La base de la gastronomia és la carn de caça. Per això, us recomanem que de- gusteu els embotits casolans de porc, el recapte, l’olla barrejada o la carn de porc senglar estofada. Són conegudes les receptes del panoli: casquetes, ametllats, ensaginades o cocs.

Esports

Els esports que es practiquen són bàsicament de muntanya: excursionisme i senderisme, per on travessa el GR7 -Tivissa-Paüls-Fredes i hi ha les derivacions dels senders de Paüls-Prat de Comte, Paüls-Horta de Sant Joan, i Paüls-Alfara de Carles; rutes amb bicicleta de muntanya. L’espeleologia es practica principalment a les coves Roges, amb aigua a l’interior, la cova del Llop, la cova de la Síria, la cova del Pobre o la cova de les Gotelleres.

Paüls i la Artesania

La tradició dels treballs artesanals amb margalló (conegut com pauma) perviu en la confecció dels cabassos per part de la gent més gran.

Comarca Baix Ebre
AyuntamientoPlaça Major, 3
Teléfono Ayuntamiento977 492 283
Web Ayuntamientowww.pauls.cat
Latitud40.921707
Longitud0.398920

Patrimonio Cultural

Castell de Paüls

Les restes del castell de Paüls són al capdamunt del turó per on s'esglaona el poble de Paüls.

El primer esment del castell és de 1168, any en què el rei Alfons el Cast, el senescal Guillem Ramon de Montcada, Ramon de Montcada i Pere de Subirats donaren als cavallers Guerau de Riu, Pere de Sanmartí i Ramon de Queralt i als seus descendents, el castell de Paüls i el seu terme, amb les dues terceres parts de les rendes senyorials. Aquests cavallers el tindrien al fur d'Aragó. El 1206, Pere el Catòlic donà el castell i terme de Paüls, juntament amb el castell de Carles, a un tal Drogo, al fur de Saragossa, donació que, no fou efectiva o fou molt efímera.

El 1228, Joan Despuig vengué a la seva muller Marimonda el seu castell i la vila de Paüls pel preu de 1 400 morabatins. El senyoriu restà vinculat als Despuig almenys fins al segle XV. El 1239, Marimonda, segurament propietària única, féu donació del castell i la vila al seu fill Ramon Despuig. El 1293, Joan Despuig, senyor del lloc, atorgà una carta de poblament als habitants de Paüls en la qual els veïns es comprometien a fer servei de guaita del castell.

Ermita de Sant Roc

Paüls-chapelle (Espagne).JPG

L'ermita de Sant Roc és situada al terme municipal de Paüls, comarca del Baix Ebre, a uns tres quilòmetres del poble, als contraforts nord orientals dels Ports de Tortosa Beseit, dins l'àrea recreativa de Sant Roc. Més que tenir grans qualitats arquitectòniques, té el seu atractiu en el meravellós espai natural que l'envolta.

Es un lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, carrasques, xiprers, àlbers, aurons (a Paüls se'n diu "orons") centenaris, d'extraordinàries dimensions, sense comparança als seus voltants, que regalen a l'indret una ombra envejable i una font amb setze sortidors, on la mà humana ha sabut conjugar una harmonia idíl·lica amb la natura. Els treballs de pedra seca en la construcció de marges que formen uns petits carrers són una mostra privilegiada de l'arquitectura tradicional del nostre país. Dins uns espais familiars anomenats corros, formats per una taula de pedra, envoltats per unes altres pedres més petites que fan de cadires. Aquests "corros" corresponen un a cada família del poble, que en gaudeix l'exclusivitat el dia 16 d'agost, que se celebra la festa de Sant Roc en el recinte del bosc.

Patrimonio Natural

Ermita i Bosc de Sant Roc

L'ermita, més que tenir grans qualitats arquitectòniques, té el seu atractiu en el meravellós espai natural que l'envolta.

Situada al terme municipal de Paüls, comarca del Baix Ebre, a uns tres quilòmetres del poble, als contraforts nord orientals del Port de Tortosa Beseit, dins l'Area recreativa de Sant Roc.
Lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, carrasques, xiprers, àlbers, aurons…centenaris, d'extraordinàries dimensions, sense paral·lel al seus voltants, que regalen a l'indret una ombra envejable i una font amb setze sortidors, on la mà de l'home ha sabut conjugar una harmonia idílica amb la natura. Els treballs de pedra seca en la construcció de marges que formen uns petits carrers són una mostra privilegiada de l'arquitectura tradicional del nostre país. Dins uns espais familiars anomenats "corros", formats per una taula de pedra, envoltats per unes altres pedres més petites que fan de cadires. Aquests "corros" corresponen un a cada família del poble, que en gaudeix l'exclusivitat el dia 16 d'agost, que se celebra la festa de Sant Roc en el recinte del bosc. Una font, amb setze brolladors, complementa el paisatge i dóna riquesa a l'indret.

La construcció no té un estil determinat, sinó que representa una combinació d'ells. El portal és de mig punt, format per grans pedres que demostren la riquesa del país en aquest aspecte. L'interior està amb les parets de pedra vista i amb dos grans arcs de semi?ojiva que aguanten la teulada de l'edifici. Un altar de pedra i un retaule de fusta amb les talles dels sants que reben la devoció dels paülsencs i paülsenques: Sant Roc, Sant Sebastià i Sant Fabià. Un cor, reconstruït recentment de fusta, completa l'indret d'una manera senzilla, però elegant.

P. Arquitectónico

L'església de Santa Maria de Paüls

Es troba al cim del poble, en l'antic castell de cara al sol ixent. Des d'allí, es domina tota la vall que configura el terme municipal. Segons sembla, pel seu estil i construcció, aquesta església va formar part de l'antic castell, ja que s'hi troben dues construccions diferenciades i un eixamplament que es va fer en el S. XVII.

La part més antiga consta de l'absis i d'una petita nau i és d'estil romànic, cosa que demostren la porta amb el seu arc de pedra, els finestrons petits al costat del presbiteri, l'espadanya amb dues campanes i una tercera que es va destruir, els arcs interiors apuntats de pedra...
A principis del segle XVII, com que resultava petita la construcció anterior, ja que només devia ésser per a la gent del castell, s'eixamplà la nau de l'església uns quants metres. En la part posterior es va fer una porta, on hi ha la inscripció "Domus Dei", és a dir "Casa de Deu", es va construir el cor i també la sagristia. Per la part exterior, la construcció del mur de la paret d'aquesta ampliació és ben diferent del de la part construïda inicialment.

L'església ha passat diverses vicissituds al llarg de la història, com ara en temps de les guerres carlines, que fou caserna de soldats o en la guerra civil passada, durant la qual es van destruir altarsi un retaule del segle XVIII.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

A mitjans d’agost celebrem la nostra Festa Major, normalment entre el 14 i el 20 d'agost.

És la típica festa major de poble: música de banda i xaranga pels carrers, ball a les nits a la Plaça Major, jota cantada i ballada i també correbous pels carrers i bous a la plaça.

El 16 d'agost es celebra el dia de festa a l'àrea recreativa de Sant Roc on es fan diferents actes: processó, curses pedestres, balls populars...

El mercat de la cirera

Comencem la festa a finals de maig amb el Mercat de la Cirera, una festa solidària cada any destinada a una bona causa. I el primer cap de setmana de juny, a Paüls arriba l'esperada FESTA DE LA CIRERA amb l'objectiu de donar a conèixer l’exquisidesa que li donen al producte unes condicions climatològiques adients i les mans i el saber fer dels nostres pagesos, professionals unes vegades, aficionats unes altres, apassionats per la pagesia sempre.

Si veniu aquests dies trobareu un ambient de festa on, a part de conèixer les diferents varietats i degustar tant les cireres com els productes derivats (coques, licors, melmelades...) i altres com oli, ametlles, altres varietats de fruita, etc. podreu assistir a presentacions de llibres relacionats amb el món de la natura i les plantes, demostracions de diferents treballs artesanals, exposicions variades (des de miniatures fins a quadres, labors, vestits de núvia, fotografies, objectes artesanals fets de fusta, etc.) També trobareu menjades populars, dansades de jota, nits de ball i gresca...