L'Arboç

L'Arboç

Things to do - general

L’Arboç es troba situat al bell mig de la regió geogràfica del Penedès, concretament al sector oriental de la comarca del Baix Penedès, a 8 km de El Vendrell i a 12 km de Vilafranca. La vila s’assenta sobre un turó de 169 m d’altitud. El terme municipal té una extensió de 14,17 km2 i la seva població ascendeix a 5.500 habitants. A part del cap de municipi, també i trobem els nuclis de El Papiol, La Llacuneta i Les Casetes de Puigmoltó.

Popularment es diu que l’Arboç és «el poble de les cases boniques», o que és «Terra de bon vi i de puntes al coixí». Sigui com sigui, és un poble que sorprèn. Una passejada pels seus carrers del nucli antic descobreix als visitants una vila amb molta història i amb moltes tradicions.

Recomanem especialment començar per una visita a l’Oficina de Turisme, ubicada al carrer Major 37, a Cal Rosell; un edifici d’estil modernista que també alberga el famós Museu de Puntes al Coixí de l’Arboç; un museu de visita obligada per tot visitant que vulgui dir amb orgull que ha estat a l’Arboç.

L’emblemàtica Giralda de l’Arboç, el carrer Major, la plaça de la Vila; l’església de Sant Julià, les façanes d’estil modernista amb les cases porticades de la plaça; el Palau Gener i Batet, l’Hospital de Sant Antoni Abat, etc… L’Arboç és un no acabar de bellesa arquitectònica capaç d’embadalir qualsevol visitant.

També hi trobem una gran riquesa dels anomenats recursos turístics intangibles; com poden ser la pròpia punta al coixí local, catalogada com a Ofici Singular de Catalunya; la Festa Major de l’Arboç, catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional; o les colles de Bastons o de Diables, de les més antigues de Catalunya.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoCarrer Major, 26
Teléfono Ayuntamiento977 670 083
Web Ayuntamientowww.arbocenc.org
Oficina TurismoCarrer Major, 37
Teléfono Turismo977 167 725
Web Turismowww.larbocturistic.cat
Latitud41.267776
Longitud1.603593

Patrimonio Cultural

Església de Sant Julià

Església de Sant Julià- a4.JPG

Coneguda com la catedral del Penedès, per les seves grans dimensions, l'església de Sant Julià de l'Arboç va començar a construir-se cap al 1630 i les obres es varen finalitzar cap al 1650. A l'admirar la gran nau central de l'edifici i el curt període de 16 anys que va caldre per construir-la, es pot avaluar el gran esforç que va suposar per una vila, en aquell moment, d'escassos 900 habitants la consecució d'un projecte d'aquesta magnitud; i més, tenint en compte que, entre tant, es desenvolupava al nostre país la Guerra dels Segadors (1641-1659).

La Giralda

L’artífex d’aquesta obra va ser el veí de l’Arboç Joan Roquer i Marí. Desprès del seu viatge de noces a Andalusia, els adinerats esposos recent casats van tornar a Catalunya entusiasmats per l’arquitectura àrab. Residents a Barcelona, des d’on s’atenien els negocis familiars, en un moment donat van decidir fer-se una residència d’estiu on van voler reproduir mimèticament els elements que més el van sorprendre de l’arquitectura àrab present a Andalusia.

L'obra va finalitzar l'any 1908 i va ser dirigida pel mateix Roquer i executada pel mestre d'obres arbocenc Sr. Feliu. L'element més destacat és la reproducció de la Giralda de Sevilla, amb una alçària de 52 metres, que ha esdevingut un dels elements més emblemàtics de la vila. Al conjunt hi ha també una rèplica del Pati dels Lleons de l'Alhambra de Granada, i del Saló d'Ambaixadors de l’Alcàsser de Sevilla.

Pel que fa a la decoració de l’edifici, predominen els arcs de ferradura, els arcs lobulats i els arabescos. Tots els elements decoratius, així com els materials utilitzats, segueixen fidelment els model originals, a partir de les fotografies fetes durant el viatge a Andalusia.

Museu de Puntes al Coixí

50 Can Rosell, Museu de Puntes de Coixí.jpg

L’artesania de les Puntes al Coixí ha estat una de les indústries que més renom a donat a la vila de l’Arboç, arran de la finor i delicadesa de les seves puntes, l’originalitat dels seus motius ornamentals i les tècniques desenvolupades fruit de generacions de pràctica d’aquest art manual. No en va, la Punta Arbocenca ha estat declarada recentment Ofici Singular de Catalunya, i les puntes al coixí produïdes a l’Arboç encara avui gaudeixen de renom i solvència contrastada a nivell mundial gràcies a la tradició puntaire de la nostra vila i a l’estil i tècniques autòctones que només a l’Arboç es donen.

El Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç reuneix entre les seves parets la més gran col·lecció a nivell mundial de Punta Arbocenca. Es possible trobar punta arbocenca en altres museus del planeta, però la col·lecció del nostre museu, per nombre de peces i la seva qualitat, és única. El Museu ofereix la possibilitat de gaudir d’una visita guiada, i disposa també de servei de botiga on el visitant podrà adquirir tot tipus de records.

El Cau del Tauró

El Cau del Tauró és l'unic museu monogràfic sobre el món del tauró d'Europa. Acull la col-lecció més important d'Europa i la tercera del planeta sobre el món del tauró. Es poden apreciar taurons dissecats, mandibules, dents i més de 100 espècies d'aquest formidable i temut animal.

Hospital de Sant Antoni

Hospital de sant antoni de l'arboc.jpg

L'edifici ocupa la cantonada del carrer de l'Hospital i del carrer Pare Francesc Palau. Tot l'edifici és rodejat per una tanca de ferro. La façana del carrer Pare Francesc Palau presenta dues torres que limiten un cos central. Pel que fa al carrer de l'Hospital, el cos central és limitat per una torre i l'església. Les torres són de tres plantes, cadascuna de les quals té diferents obertures decorades amb maó. Els cossos centrals són de dues plantes, les seves obertures són també finestres emmarcades amb maó, i són rematats per una cornisa sobresortida decorada també amb un caire modernista. L'església presenta un pòrtic amb quatre columnes de grans capitells de decoració vegetal que sostenen arcs de mig punt. A sobre hi ha una gran finestra ogival, un ull de bou i una espadanya amb una campana.

Palau Gener i Batet

Aquest edifici fou construït el 1889 i és adossat a l'edifici de 1877. Avui dia encara es pot veure la diferència entre els dos edificis en la façana lateral que dóna al Passeig de Panxita; també l'existència d'unes canaleres a l'interior corroboren en doble origen de l'edifici.

El seu constructor i propietari fou també J. Gener i Batet. Aquest residí a Cuba durant uns anys i publicà Proyecto para resolver la grave cuestión económica de la isla de Cuba (1873). Després, en arribar a l'Arboç, es convertí en un mecenes, ja que patrocinà la portada d'aigües a la vila, la primera urbanització del Raval (actualment Rambla Gener), el paviment i basament de l'antic altar major de la parròquia, etc.

Cooperativa agrícola

Fundada el 1.919, la Cooperativa Agrícola és un dels pilars de l'economia arbocenca, ja que aquesta entitat s'ha convertit en una de les més importants de la comarca.
La Cooperativa Agrícola de l'Arboç està integrada dins de la Denominacions d'Origen Penedès i Catalunya pel que respecta al vi i el cava, i a la Denominació d'Origen Siurana pel que respecta a l'oi d'oliva.
Des de l'any 2006 disposa de noves instal·lacions dotades amb la tecnologia més innovadora per a l'elaboració de vins i caves de gran qualitat. La Cooperativa disposa d'una agrobotiga on els visitants poden adquirir el vi i el cava de producció pròpia a més d'una amplia gama de productes agroalimentaris seleccionats.
S'organitzen visites guiades al celler. La visita consisteix en un tour per les instal·lacions, projecció d'audiovisuals, i un tast de vins. Amb la possibilitat d'esmorzar també. Per a concertar visita trucar al telèfon o enviar un mail.

P. Arquitectónico

Carrer Major i la plaça de l'Arboç

El carrer major s'estén des de la Rambla Gener fins a la plaça de la Badalota. El nucli més característic és el tram central, conegut com la Plaça. Aquesta presenta una sèrie de pòrtics, molt d'ells ja modificats. El carrer mostra una petita pujadeta des de la Rambla fins a la Plaça, després segueix ja tot pla. Els edificis que el rodegen no són de gaire alçada, generalment de dues o tres plantes. Exceptuant l'edifici de la caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona, la resta encara manté un caire antic; a la qual cosa també hi contribueixen les paradetes de fruita i verdura, que encara s'hi poden veure esporàdicament.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

L'Arboç és una vila amb una gran activitat cultural. El seu màxim exponent és la Festa Major, una de les més típiques de Catalunya, i declarada festa patrimonial d'interès nacional. Durant la festa hi actuen tots els grups folklòrics com a colla de diables, bastoners, gegants, bestiari, pastorets, o minyons. el moment més esperat per la majoria d´arbocencs i arbocenques és la tradicional Carretillada, quan el carrer Major a les fosques acull el ball de diables.

L'Arboç també celebra vàries fires durant l'any. La fira Modernista, la fira de la cervesa, o la Mostra de l'Enramada, dedicada a la coca enramada, un producte típic penedesenc. Però la més coneguda és la fira de Santa Llúcia que se celebra el diumenge més proper al 13 de desembre, i és reconeguda com única fira temàtica sobre les puntes al coixí de Catalunya.

Festa Major de l'Arboç

La Festa Major de l'Arboç se celebra el quart diumenge d'agost, i és coneguda com una de les típiques de Catalunya.
Com a actes destaquen les famoses cercaviles on el ric folklore arbocenc s'exhibeix, l'Eshibició castellera amb les millors colles del panorama casteller i la Carretillada on la centenaria colla del Ball de Diables de l'Arboç exhibeix el seu potencial de foc.
La Festa Major de l'Arboç ha estat declarada "Festa Patrimonial d'Interès Nacional", i contè cinc "Elements Patrimonials d'Interès Nacional": El Ball de Bastons, els Gegants, l'Exhibició Castellera, el Ball de Diables i La Carretillada. La festa està dedicada al patró Sant Julià i als màrtirs copatrons, els sants Justí i Fortunat i les santes Càndida i Victòria.

Fira de Santa Llúcia de l'Arboç. Fira de la Punta al Coixí de Catalunya.

Se celebra el diumenge més proper al 13 de desembre, i està registrada com la única fira temàtica en l´àmbit de la punta al coixí de Catalunya. No en va la punta al coixí de l'Arboç o punta arbocenca està declarada com a Ofici Singular de Catalunya. L'Arboç ha estat capdavanter a l'hora de valoritzar aquest fet artesanal i promocionar-lo com un atractiu cultural i turístic.

La fira també té una vessant multisectorial que aplega més de cent parades. Es perllonga durant tot el cap de setmana oferint al visitant animació, exposicions i activitats. La fira té el seu punt àlgid el diumenge amb la gran trobada de puntaires que acull fins a 1000 artesanes, i el lliurament de premis del Concurs Nacional de Punta al Coixí de Catalunya.

Fira Modernista del Penedès

Se celebra el darrer cap de setmana de maig. L'Arboç i els seus habitants reten homenatge al modernisme que engalana els seus edificis.

Durant la fira temàtica la vila respira modernisme, els seus habitants es vesteixen amb l'estil de l'època, s'organitzen visites guiades a edificis emblemàtics normalment tancats al públic i s'ofereix una interessant mostra de teatre d'època al carrer. Teatre al carrer, animació, visites guiades pel ric patrimoni modernista de l'Arboç, i molt més en la Fira Modernista més important del Penedès.

L'Enramada de l'Arboç. Mostra Enogastronòmica del Penedès.

L'Enramada és un esdeveniment creat i concebut amb la finalitat d'acostar la coca enramada al gran públic. Un espai on degustar i conèixer aquest producte típic de casa nostra i tot allò que l'envolta.

Forners, pagesos, carnissers, cellers cooperatius, restauradors fan arribar al visitant la coca enramada com a producte acabat, o els seus ingredients de qualitat individualment, tots ells produïts al Penedès. L'Enramada també és un espai on el públic familiar pot desenvolupar tota una sèrie d'activitats enogastronòmiques, infantils, folklòriques, en el marc incomparable del parc de Santa Llúcia de l'Arboç.

Fira de la Cervesa Artesana

El primer dissabte de maig els amants de la cervesa artesana catalana tenen una cita a L'Arboç. Els millors cervesers de Catalunya mostren els seus productes artesans a l'Arboç.

Butifarrada popular amb salsitxa feta al moment davant dels assistents i moltes altres activitats omplen el carrer Major i la plaça de la Vila de l'Arboç en una jornada festiva en honor a aquesta antiga beguda.