Bellvei

Bellvei

Things to do - general

El poble de Bellvei (107 m d’altitud) és situat a la part plana, just a la partió del terme amb Castellet i la Gornal, a banda i banda de la N-340.

El lloc de Bellvei, antigament, formava part del gran terme de Castellet. És documentat el 1037 en la concòrdia d’un plet de límits entre Bernat Otger, senyor del castell de Castellet; i l’abat de Sant Cugat, on s’esmenta la torre que fou de Tedbert “que dicunt Bellvizi”; i també, el lloc de la Muga. La torre de Bellvei no fou mai un castell termenat, sinó una fortalesa menor del terme de Castellet.

Les terres de conrreu, predominantment de secà, ocupen gran part del terme, i l’agricultura ha mantingut cert pes en l’economia. La vinya, que a  la primeria del segle XX era el conrreu predominant, ha retrocedit considerablement tot deixant lloc als cereals; que eren el conrreu majoritari al segle XVIII, i a la fruita. Actualment la vinya és seguida pels garrofers, els cereals, les oliveres, els ametllers i els fruiters. Al regadiu sobresurten les collites de melons, préssecs i enciams.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoPlaça de l'Esglesia, 1
Teléfono Ayuntamiento977 168 185
Web Ayuntamientowww.bellveidelpenedes.com
Latitud41.241459
Longitud1.576610

Patrimonio Cultural

Mas de la Muga

Masia del municipi de Bellvei (Baix Penedès). El mas, que fou reconstruït amb els materials medievals de l'antic casal, ara es troba abandonat i enruinat.

És un castell situat al cim d'un turó, a 154 m d'altitud sobre el nivell del mar. Es troba en molt mal estat. Presenta encara alçades tres torres. A la banda lateral dreta en veiem dues de cilíndriques i emmerletades que presenten una torratxa i una sèrie de matacans sostinguts per cartel·les. A l'esquerra es pot veure una torre de tipus quadrangular rematada per merlets i amb un matacà. Malgrat estar molt enderrocat encara es poden observar una sèrie de finestres rectangulars. L'edifici està realitzat en maó i ferro. En una fotografia del 1950 (Els castells catalans, Editorial Dalmau) es pot observar l'atac que ha patit l'edificació amb el pas dels anys.

Torre de Bellvei

És una fortificació documentat del 1037. Aquesta torre no fou mai un castell, sinó una fortalesa menor dins el terme de Castellet. Els seus propietaris es cognominaren Bellvei. Arnau de Bellvei, propietari de la torre, era de l'orde de l'Hospital i preceptor de la casa de Sant Valentí de les Cabanyes. El 1326 Guillem de Bellvei comprà el castell de Lavit per anys i, al negar-se els seus descendents a restituir-lo, hagué d'intervenir el rei Pere III per obligar-los a la restitució. El 1370 era d'Eimeric de Bellvei i hi havia 32 focs. La pesta del segle XIV els reduí a 17 (any 1553), cinc dels quals tenien el cognom de Lluc, que donaria nom al torrent.

 

P. Arquitectónico

Santa Maria de Bellvei

En el 1556 el poble de Bellvei encara no tenia església, i la missa era oficiada per un vicari de la Gornal els dies de festa a la capella del castell. En el 1620 la baronia de Castellet, Bellvei i les quadres de la Muga passà a mans de la baronessa Maria d'Aguilar. Gràcies a aquesta es construí l'església de Bellvei, fent-la sufragània de la de la Gornal (1804) amb vicari propi i drets i arxiu de parròquia. En el 1871 s'erigí com a parròquia independent, dependent de l'arxiprestat del Vendrell. L'edifici no havia sofert cap modificació fins que recentment (1981-1983) s'amplià per la banda esquerra del creuer. S'hi construïren dos vitralls fets per en Reventós. Les campanes de l'espadanya daten de 1738.

Cal Roig

Cal Roig és una casa de tres pisos i gran llargada, restaurada i emblanquinada. Els baixos tenen una porta d'arc de mig punt dovellat i una finestra quadrada i dues aparellades amb reixat i forma rectangular. El primer pis consta d'un balcó amb llinda i barana de ferro forjat, a la dreta hi ha dues finestres aparellades d'arc trilobat. A les golfes es troben unes petites finestres rectangulars col·locades horitzontalment. A la façana es pot veure la data de 1796. La casa ha estat restaurada. En una fotografia es pot veure que l'any 1920 l'edifici era més alt. Tenia també tres pisos però les golfes actuals eren un tercer pis, en el qual hi havia una sèrie de balcons. El segon pis també presentava obertures diferents, ja que totes eren balcons. També hi ha la torre de Bellvei, més baixa i més enderrocada.

Casa Rectoral

En destaca l'escalinata d'accés que mena cap a la porta principal. L'edifici, totalment arrebossat i emblanquinat, presenta tres plantes. Els baixos tenen una portalada d'arc de mig punt, la clau del qual té una mitra dibuixada. La planta noble consta d'un balcó a la part central amb barana de ferro, porta balconera i la data de 1805 a la llinda. A cada banda hi ha una finestra amb ampit. La segona planta, les golfes, té finestres rectangulars, dues de les quals estan totalment tapiades amb maó i la tercera, a la dreta, tan sols ho és parcialment.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Festes locals

 • 13 de maig 2019
 • 16 de agost 2019 (Festa Major)

Festes laborals a Catalunya

 • 1 de gener (Cap d’any)
 • 6 de gener (Reis)
 • 25 de març (Diumenge de Rams)
 • 28 de març (dilluns de Pasqua Florida)
 • 1 de maig (Festa del Treball)
 • 16 de maig (dilluns de Pasqua Granada)
 • 24 de juny (Sant Joan)
 • 15 d’agost (l’Assumpció)
 • 11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)
 • 12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya)
 • 1 de novembre (Tots Sants)
 • 6 de desembre (Dia de la Constitució)
 • 8 de desembre (La Immaculada)
 • 25 de desembre (Nadal)
 • 26 de desembre (Sant Esteve)