Bonastre

Bonastre

Things to do - general

Bonastre es un Municipi del Baix Penedès, fins fa poc es trobava adscrit al Tarragonès, però la seva clara voluntat penedesca ha decidit aquest traspàs de comarca.

El municipi es troba situat en una petita vall encerclada pels contraforts de la serra del Quadrell. El terme municipal té una extensió de 24’86 Km². i és drenat pels torrents d’Hortal, de Quitèria i de Marcadé, els quals recullen les aigües pluvials de les muntanyes veïnes; així com de les fonts que es troben al seu llit i també de fonts naturals,  repartides pel terme.

L’agricultura és la principal activitat de la població. La meitat de les terres del terme es troben ermes, ocupades per garriga i petits rodals de pi blanc. Les terres de conreu són totalment de secà. A Bonastre, el conreu principal és la vinya, sobretot macabeu i parellada, seguit de l’ametller i l’olivera; també hi ha avellaners, garrofers i arbres fruiters, sobretot presseguers. Com a complement de l’agricultura hi ha dos ramats d’ovelles i granges d’aviram i bestiar porcí.

Antigament s’explotaven mines de ferro, de plom argentífer,  pedreres calcàries i de guix; però deixaren de ser rendibles a l’introduir-se noves tecnologies.

Des de final del segle passat l’emigració ha estat una constant en el municipi. Actualment l’arribada de famílies barcelonines els caps de setmana i els períodes de vacances, han donat un nou impuls al poble.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoPlaça Major, 1
Teléfono Ayuntamiento977 657 019
Web Ayuntamientowww.bonastre.altanet.org
Latitud41.221148
Longitud1.440030

P. Arquitectónico

Santa Magdalena de Bonastre

Santa Magdalena de Bonastre és una església de Bonastre (Baix Penedès) inventariada. L'església de la Magdalena de Bonastre és senzilla pel que fa l'estructura formal. Té una sola nau amb capelles comunicades. El creuer es ampli i damunt d'ell apareix la cúpula damunt de petxines. La volta de la nau central és de canó amb llunetes, així com ho és als braços del creuer, sagristia i tram davanter del presbiteri. La porta de l'oest presenta pilastres toscanes, llinda adovellada i frontó triangular amb fornícula al timpà. A l'interior hi ha decoració i d'esgrafiats. L'església va ser restaurada per l'arquitecte J. M. Jujol a l'any 1941 i s'allargà fins 1944. D'especial interès són el sagrari que és una de les millors obres d'en Jujol i també el baptisteri.

El maig de 2017 la imatge de la Mare de Déu del Sagrat, situada al jardí de la parròquia, va aparèixer decapitada a causa d'unes destrosses del dia 21 de maig, dia de la festa major. L'Arquebisbat va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra.

Casa Fontanilles

Casa Fontanilles (Bonastre).jpg

La casa Fontanilles fou construïda l'any 1853, segons la data que consta a la façana. La casa recull l'estructura de les cases del Tarragonès, però, aquesta, aporta una novetat respecte d'aquelles: la façana es troba tota coberta d'esgrafiats, seguint la moda de les cases de l'època. Podríem per tant incloure-la dintre de la meitat del segle XIX; dins d'una tendència eclèctica. Pel que fa a les seves característiques estructurals cal dir que la façana forma un angle que enquadra d'alguna manera la plaça Major. Té planta baixa, pis noble i pis alt. La planta baixa consta d'un arc rebaixat que dóna accés a la casa i que emmarca la porta principal (als costats d'aquesta, a banda i banda, hi ha una marcada successió de finestres). El pis noble presenta tres balcons a la façana. El pis més alt presenta arrenglerades finestres quadrades. El més característic de la casa és la decoració d'esgrafiats on es pot veure com s'intercala la bandera catalana en un escut, i també l'estrella característica del municipi de Bonastre.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Bonastre celebra la Festa Major els dies 22 i 23 de juliol, festivitat de Sta. Magdalena. Des de l'any 1988 durant les festes surten "els aguilots", figures de cartró-pedra, a la semblança d'altres de similars.