El Vendrell

El Vendrell

Things to do - general

El Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. Aixó ha estat gràcies a la seva ubicació, en una cruïlla de camins oberta al mar. Des de l’inici del segle XX les seves platges són lloc d’estiueig de famílies del mateix Vendrell i de Barcelona. Des dels anys cinquanta el municipi va experimentar la gran expansió del turisme amb l’arribada de visitants estrangers.

Tota aquesta activitat turística es basava en el sol i la platja. En els darrers anys s’ha apostat per complementar aquest atractiu amb l’oferta cultural, el termalisme i la gastronomia. Per tant, avui dia, el Vendrell compta amb prop de 8 km de platja amb una zona costanera protegida (les Madrigueres). És una vila termal que disposa d’un important patrimoni cultural, i la seva cuina és excel·lent. També s’ha fomentat la pràctica de l’esport amb l’adequació de camins per poder córrer, practicar senderisme i anar en bicicleta.

Culturalment, hi ha una xarxa important de museus com la Vil·la Casals-Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador. La Casa nadiua de Pau Casals, al carrer de Santa Anna, on també es troba la Casa Museu Àngel Guimerà. El Museu Deu, una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya. La Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, localitzada al punt més emblemàtic de la nostra vila, el Portal del Pardo. Completant aquest circuit museístic, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any en els diferents cicles estables. El Festival Internacional, es celebra aquí a l’estiu, i ofereix les millors orquestres e intèrprets internacionals i del país.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoPlaça Vella, 1
Teléfono Ayuntamiento977 166 400
Web Ayuntamientowww.elvendrell.net
Oficina TurismoAvenida Brisamar, 1
Teléfono Turismo977 680 010
Web Turismowww.elvendrellturistic.com
Latitud41.220139
Longitud1.534889

Patrimonio Cultural

Torre del Telègraf

Torre del Telègraf.jpg

Torre bastida damunt una roca i rodejada d'una profunda fossa excavada en la roca.

Es formada per dos cossos sobreposats, l'inferior troncocònic, serveix de base a la torre pròpiament dita que és de planta quadrada i queda limitada per baix i per dalt mitjançant dues cornises.

Torre del Cintoi

Torre del Cintoi- a1.JPG

La torre, amb funcions defensives o de vigilància, podria ser l'origen del nucli del Vendrell, documentat suposadament des del 1032 quan Mir Llop Sanç fou establert al castell de Banyeres i amb seguretat l'any 1037 en una concòrdia signada per l'abat de Sant Cugat del Vallès, senyor dels castells de Calders i de Santa Oliva dintre els quals es trobava el Vendrell. La torre acabà essent el centre de la baronia que senyorejà el monestir de Sant Cugat fins a l'abolició de les jurisdiccions feudals al segle XIX. La baronia comprenia els termes de Bonastre, Albinyana, Santa Oliva, Sant Vicenç de Calders i el mateix Vendrell.

Mas del Bombo

Mas del Bombo- a1.JPG

És un edifici aïllat. A la façana principal s'accedeix mitjançant un baluard amb porta de llinda. La façana lateral de l'habitatge té tres plantes. Els baixos tenen dues finestres quadrades. La segona planta presenta una galeria amb arcs de mig punt. A sobre i cap a l'interior s'alcen les golfes que consten d'unes finestres el·líptiques. Destaca una torre cilíndrica que s'aprima cap a la part superior, aquesta presenta una sèrie de finestres. Es recolza damunt una volta de creueria, sostinguda per quatre arcs de mig punt. Tota l'estructura és sostinguda per potents contraforts.

Mercat del Vendrell

Mercat (el Vendrell).jpg

És un edifici aïllat que té quatre portes d'accés, una a cada banda, i una teulada amb doble vessant. Les cares laterals són compostes per una gran portalada d'arc de mig punt, vuit cossos separats per pilastres adossades que contenen unes finestres aparellades amb arc de mig punt, i per un gran sòcol. La cara de davant i la de darrere són formades per una gran portalada, al centre, d'arc de mig punt i per un grup de tres finestres semicirculars per banda col·locades de forma inclinada. Totes les portes d'accés tenen una reixa de ferro forjat. Destaca també una cornisa a la part superior. Coberta a dues vessants, amb teules de ceràmica vidriada. L'edifici és arrebossat i pintat de color blanc, la qual cosa impedeix veure els materials que el componen.

Ajuntament del Vendrell

Ajuntament (el Vendrell) - 1.jpg

Situat a la Plaça Vella, té una façana en forma d'L, la qual cosa es deu al fet que és format per dues cases que s'uneixen formant un angle recte.

La façana que dóna a la Plaça Vella, és formada per tres plantes. Els baixos tenen dues grans finestres amb arc de mig punt. A la planta principal hi ha un gran balcó que ocupa tota la façana, el qual té mènsules, barana de ferro forjat i obertures rematades per un frontó amb dibuixos decoratius. Al segon pis, afegit posteriorment, hi ha dues portes balconeres, així com una cornisa i una barana de pedra. La segona part de l'edifici ocupa el xamfrà Plaça Vella-carrer de Mar. Consta de tres plantes. Els baixos presenten la porta d'accés a l'Ajuntament. El pis principal té també un gran balcó que comunica amb el de la façana del costat, és a dir, hi ha una gran balconada que recorre tota la façana del pis principal de la Casa de la Vila. El pis superior té nou finestres i és rematat per una cornisa.

Biblioteca Popular

100 Biblioteca Popular.jpg

La biblioteca popular del Vendrell és un edifici aïllat i rodejat per una barana de pedra. Els seus murs són dividits en cossos per uns pilastres adossats amb medallons a la part alta, els quals contenen les finestres. A la part superior hi ha una cornisa rematada per una barana amb pinacles en forma de bola. Té dues portes d'accés, una que dóna a la carretera general i que no s'utilitza i l'altra que condueix a la Rambla. Les dues tenen una escalinata, dues grans bases que sostenen unes columnes de capitells jònics, un fris i un frontó.

Estació del Vendrell

L'estació es troba a la línia Barcelona-Martorell-Vilafranca-Tarragona per on circulen trens de la línia R4 de Rodalies de Catalunya operat per Renfe Operadora, servei que uneix el Bages, el Vallès Occidental i Barcelona amb Sant Vicenç de Calders via les comarques del Baix Llobregat, Alt Penedès i Baix Penedès. També circulen trens de la línia RT2 de Rodalies de Tarragona que uneix El Vendrell amb Tarragona i les principals poblacions de la Costa Daurada

Aquesta estació de la línia de Vilafranca va entrar en servei l'any 1865 quan es va obrir el tram entre Martorell i Tarragona, sis anys més tard que la línia arribés a Martorell.

Sant Ramon de Coma-ruga

Església parroquial de Sant Ramon (el Vendrell) - 2.jpg

Situada al xamfrà del carrer de l'església, té un petit jardí a l'entrada. S'hi accedeix mitjançant una escalinata. La façana presenta una gran arc de mig punt cec, on hi ha la porta d'accés, la qual és rematada per un fris d'arc de mig punt cecs i una gran rosassa amb decoració geomètrica. A cada costat hi ha una finestra quadrangular amb reixa de ferro, damunt la qual es troba una altra rosassa. To el conjunt de la façana sobresurt un xic respecte a la resta de l'edifici. A la banda dreta es troba el campanar, sostingut per contraforts rematats per cartel·les. És una torre de secció vuitavada, de quatre balcons amb barana de ferro i arc de mig punt que contenen la campana. Una cornisa i una volta són el seu remat.

Al seu interior hi ha un mosaic del segle XX, realitzat per Santiago Padrós l'any 1962.

Patrimonio Natural

Les Platjes del Vendrell

Situades a 3,5 km de la vila, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs constitueixen una de les principals atraccions del municipi.

La costa, d’uns set quilòmetres de longitud, és baixa, rectilínia i formada per platges de sorra fina. A la tranquil·litat, la transparència i la bona temperatura del mar, s’hi ha d’afegir l’alt percentatge de iode que contenen les aigües d’aquest racó de la Costa Daurada, cosa que les fa especialment saludables.

Des de 1988 la costa del Vendrell està guardonada amb la Bandera Blava i és considerada, sovint, de les millors de Catalunya. El Vendrell és un bon indret per prendre el sol i realitzar esports aquàtics. El passeig Marítim encara conserva algunes cases d’estil noucentista i els antics magatzems d’aiguardent.

Poc abans d’arribar a l’antic Sanatori de Sant Joan de Déu (avui convertit en un hotel de cinc estrelles), trobem les Madrigueres, un espai natural utilitzat per gran quantitat d’ocells en les seves etapes migratòries.

La platja de Coma-ruga té la reserva marina de la Masia Blanca, espai submergit típic de platja de sorra amb un suau pendent. La fauna i la flora que s'intenten protegir són representatives, a grans trets, de més de la meitat del litoral català.

P. Arquitectónico

Sant Salvador del Vendrell

L'església parroquial del Vendrell és dedicada a Sant Salvador. L'exterior és format per una façana amb tres cossos. El central conté la porta principal, una gran rosassa i és rematat per un arc de mig punt. El de la banda dreta té un balcó d'arc rebaixat. A l'esquerra es troba la torre del campanar amb el rellotge i amb un altre balcó d'arc escarser.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Gener
Pastorets Infantils i Pastorets del Vendrell (teatral)
Cavalcada de Reis (tradicional): 5 de gener
Cicle de Joves Intèrprets, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Sant Antoni, Rifa del Porc (tradicional): 17 de gener
Festa Major de Sant Vicenç de Calders (tradicional). El dia 22 de gener se celebra la Festa Major d’hivern de Sant Vicenç poble.

Febrer
Cursets Aprèn a fer xató (gastronòmica)
Xatonada Popular (gastronòmica): el primer diumenge de febrer. Per celebrar l’inici de la temporada gastronòmica s'organitza una gran festa popular amb concursos i degustació en la qual participen milers de persones.
Carnaval (tradicional)
Cicle de Joves Intèrprets, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Els Tres Tombs (tradicional)

Març
Cicle de Jazz, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Trobada d’aficionats als vehicles d’època (diversos)

Abril
Cicle de Jazz, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Diada de Sant Jordi (tradicional)

Maig
Festa de la Bicicleta (tradicional), l’últim diumenge de maig. És una festa plena de color i originalitat amb multitud de bicicletes guarnides i decorades per a l’ocasió.
Concurs de Roses (fires)
Mercat de la Planta i la Flor (fires)
Concurs de guarniment de balcons (diversos)
Cicle de Jazz, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Cicle + Músiques, a l’Auditori Pau Casals (musical)

Juny
Flama del Canigó i Focs de Sant Joan (tradicional)
Festes d’Estiu a les platges (tradicional)
Turismar, a Coma-ruga (fires). Se celebra pels volts de Sant Joan i alterna actes lúdics i comercials. S’instal·la als voltants del port de Coma-ruga i els balls, els concursos, els castells de focs i altres actes l'omplen de color i de festa popular.
Cicle + Músiques, a l’Auditori Pau Casals (musical)

Juliol
Festival Internacional de Música Pau Casals, a l’Auditori Pau Casals (musical). Hi actuen solistes i agrupacions orquestrals del màxim nivell. El festival s’estén de juliol a agost.
Pa Beneit, Festes dels Barris (tradicional). El juliol comença solemnement amb les festes del Pa Beneit, una de les tradicions més originals i característiques de la vila. És una celebració d’origen medieval relacionada amb el temps de la sega. Actualment se celebra la primera setmana de juliol i les parelles, vestides amb guarniments propis per a l’ocasió, van a beneir una coca decorada amb clavells. La festa dura una setmana i cada dia es fa un recorregut pels carrers d’un barri diferent.
Festa Major del Vendrell (tradicional). Se celebra al llarg de quatre dies, del 25 al 28 de juliol. Sant Jaume és la vigília de la festa gran. El 26 de juliol, festivitat de Santa Anna, patrona de la vila, és el dia més important de la Festa Major.
Concerts als jardins del Museu Deu (musical)
Concert d’agrupacions angleses, a Coma-ruga i Sant Salvador (musical)
Ballades d’Estiu, Sardanes a la Rambla (musical)

Agost
Festival Internacional de Música Pau Casals, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Festa d’Estiu de Sant Vicenç de Calders (tradicional). Se celebra la primera setmana d’agost. El programa de la Festa d’Estiu de Sant Vicenç inclou tota classe d’actes lúdics al carrer: balls, havaneres, sardinada, espectacles...
Festa Major de Sant Salvador (tradicional): 6 d’agost. Es fa ball al carrer, cercavila i castell de foc.
Festa Major de Coma-ruga (tradicional): 15 d’agost. S'hi fan castells de foc, balls, espectacles infantils...
Concerts als jardins del Museu Deu (musical)
Cada dimecres, Música a la Vila, a la Plaça del Tívoli (musical). Amb aquest nom es designa un cicle de concerts i recitals de grups dedicats a la recerca de la música tradicional i popular.

Setembre
Diada Nacional de Catalunya, al Vendrell i les platges (tradicional): 11 de setembre

Octubre
Fira de Santa Teresa, al Vendrell (fira). Inicialment tenia lloc el mateix 15 d’octubre, però actualment es fa coincidir amb el cap de setmana més proper per tal de facilitar-ne la visita a tothom. És una fira multisectorial.
Fira de la Ceràmica. Coincideix amb la Fira de Santa Teresa. Biennal.
Mostraví(fira). Aplega una exposició i degustació de vins i caves, tot coincidint amb la Fira de Santa Teresa. Biennal.
Entimostra (fira), de caràcter biennal. És una demostració de les activitats dutes a terme per les entitats locals.

Novembre
Concert de Santa Cecília, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Rostada Popular (gastronòmica)
Cicle de Tardor, a l’Auditori Pau Casals (musical)

Desembre
Cicle de Tardor, a l’Auditori Pau Casals (musical)
Mercat de Nadal(fira)
Concert d'aniversari del naixement de Pau Casals, a l’església parroquial (musical)
Exposició de pessebres (exposició)
Nadales pels carrers de la vila (musical)
Concert de Sant Esteve, a La Lira (musical)
Pastorets Infantils, a La Lira (teatral)