La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès

Things to do - general

El campanario de la iglesia de Santa María define el perfil de La Bisbal del Penedès; villa situada en el extremo más occidental de la llanura del Penedès. Su paisaje alterna los viñedos y los olivos con zonas más montañosas. La Casa de la Vila es un espectacular edificio con arcos parabólicos en la fachada.

El espectacular edificio de la Casa de la Vila se abre en una pequeña plaza desde donde se pueden admirar los originales; los sistemas parabólicos que estructuran su fachada; tanto en la entrada como en las ventanas de la segunda planta.

Situada en el límite de la llanura del Penedès al oeste, La Bisbal del Penedès está encajada entre las sierras de Montmell; por un lado, y de Santa Cristina, por el otro. El paisaje cultivado de viñedos, y en menor Medida de olivos; da paso a los entornos salvajes de los espacios naturales Protegidos del Montmell-Marmellar y del Macizo de Bonastre. Descubrir los caminos que llevan hasta ellos es una de las actividades recomendables.

La villa de La Bisbal tiene un perfil reconocible gracias a un campanario de treinta metros de la iglesia parroquial de Santa María. Construida en un estilo neogótico en el siglo XIX. Este es el elemento más importante de su patrimonio arquitectónico, que también incluye los vestigios del castillo de La Bisbal, o Casal de los Salbà y la ermita de Santa Cristina.

La fiesta mayor de la población es el 15 de agosto y su acto más conocido es la jornada castellera.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoCarrer Major, 21
Teléfono Ayuntamiento977 688 438
Web Ayuntamientowww.bisbalpenedes.com
Latitud41.280525
Longitud1.488039

Patrimonio Cultural

Castell de la Bisbal del Penedès

Castell de la Bisbal- a1.JPG

El castell era prop la plaça. S'ensorrà a finals del segle XIX i en resten murs antics aprofitats per cases posteriors.

El castell de la Bisbal només es pot reconstruir a partir de les poques restes que avui es poden veure, ja que s'ensulsià a finals del segle XIX i al seu emplaçament s'han edificat habitatges particulars. En les parts menys modificades es poden observar unes grans arcades de mig punt de pedra que se suposa que pertanyen a la planta baixa del castell, així com altres restes, l'escut dels Salbà, i una arcada apuntada al pis de dalt. L'ajuntament va iniciar la tasca de restauració d'aquest edifici militar cap als anys 1980.

La plaça s'ha arreglat sense tocar l'edifici.

Torre de l'Ortigós

Les notícies històriques de la torre de l'Ortigós són molt minses. Es desconeix el seu origen i la data de construcció. Es creu, segons la gent del poble, que es pot fer una analogia amb les altres torres existents a la comarca (la torre del Lleger, la torre de Banyeres). També existeix la hipòtesi que era una torre de vigilància en els temps sarraïns, hipòtesi corroborada en part pel nom popular de la "torre dels moros".

És una torre circular, amb filades d'opus spicatum, al centre del petit nucli, dintre d'una casa. És composta per pedres grosses i irregulars unides amb fang. L'alçada és d'uns 6-8 m.

La torre dels moros, nom popular amb què se la coneix, no es veu al primer cop d'ull, ja que està amagada per la caseria de l'agregat de l'Ortigós.

Actualment només es pot veure de lluny, ja que un veí l'ha tancada dins la seva propietat, cosa que ha originat el corresponent plet.

P. Arquitectónico

Santa Maria de la Bisbal del Penedès

El temple va ser edificat sobre un altre de més antic, consagrat en data incerta, que en tot cas havia de ser anterior a l'any 1279, any corresponent a la tributació de la dècima papal. El 1303 hi ha documents referents a una visita pastoral a l'església de Santa Maria. El 1379, per una altra visita pastoral, sabem que l'església era parcialment arruïnada. L'any 1484 es parla d'una retaule col·locat a l'altar major, del qual no se'n sap res més, així com tampoc es coneix cap notícia sobre la Mare de Déu de la Llet mencionada a la Gran geografia comarcal de Catalunya. Fa poc es va descobrir que la part baixa del mur que separa les naus laterals de la central es compon de dues classes de pedra, una d'elles podria pertànyer a l'antiga església. Tampoc es coneix res dels possibles enterraments de la família Salbà a l'església, mencionat per Solé i Caralt.

Ca l'Alegret

El mas de Ca l'Alegret destaca en un primer cop d'ull entre la caseria de l'Ortigós. És una masia molt gran, en la qual ressalten la torre i el celler. La torre, molt reconstruïda, té planta quadrada i una sèrie de finestres d'arc de mig punt. Pel que fa a l'espaiós celler, cal dir que va transformar-se en restaurant i que consta d'una sola nau dividida per un gran arc de mig punt del qual es poden observar els contraforts des de l'exterior, així com d'un sostre amb dues vessants fet de fusta.

Hermita de Santa Cristina

Ermita de Santa Cristina (la Bisbal del Penedès) - 1.jpg

L'ermita de Santa Cristina es troba sobre una muntanya des d'on es pot veure la Bisbal, a la vora de l'antic camí reial que unia Barcelona amb l'Aragó. A la façana es pot veure una teulada a dues vessants i dues portalades: l'entrada de l'ermita i l'entrada a la casa de l'ermità, avui deshabitada. La portalada de l'ermita té a la part superior la inscripció: "Fet l'any 1804". Al darrere veiem, a mà esquerra, les restes de l'antic absis romànic al costat del qual s'ha edificat la part nova de l'ermita. A la teulada s'hi pot veure una espadanya amb la campana. El principal material emprat és la pedra. L'interior té una sola nau amb uns grans arcs d'ogiva que tenen unes interessants motllures a la línia d'imposta. Cal ressaltar també la pica d'aigua beneïda realitzada en un sol bloc de pedra.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

5-7 agost

  • Festa del barri de Can Gordei

10-17 agost

  • Festa Major La Bisbal del Penedès
  • Diada Castellera