Llorenç del Penedès

Llorenç del Penedès

Things to do - general

Llorenç del Penedès és el municipi més petit de la comarca del Baix Penedès. Es troba envoltat pels termes de La Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès. Té 465 ha., és a dir 4’64 Km2 d’extensió. Es troba a 150 m. sobre el nivell del mar.

A 1.01.2015, el nombre d’habitants segons el padró municipal era de 2.323.

El poble de Llorenç ha estat, fins fa poques dècades, un municipi imminentment agrícola, amb el 92% de la seva extensió destinat al conreu, bàsicament de la vinya, -no oblidem que la nostra és una comarca del Penedès-, però per motius òbviament econòmics, actualment són pocs els veïns que viuen de la pagesia, que es continua pel consum familiar. També es dóna la combinació del cultiu de la terra amb altres feines (fàbriques, granges, etc.), però cada cop menys.

El municipi, a banda de les grans indústries que l’envolten, està desenvolupant una economia de petita i mitjana empresa, amb un grup nombrós d’indústries i comerços locals de producció diversa. El dilluns ve un mercat ambulant al carrer Mestre Gonzàlez, al costat dels jardins d’Oriol Martorell.

Comarca Baix Penedès
AyuntamientoRambla Marinada, 27
Teléfono Ayuntamiento977 677 106
Web Ayuntamientowww.llorenc.cat
Latitud41.281824
Longitud1.551412

Patrimonio Cultural

Castell de Llorenç

Castell de Llorenç (Llorenç del Penedès)

Era un castell termenat documentat el 1352.

El lloc de Llorenç era situat dins el terme de Castellví de la Marca. Hi ha qui afirma que pels anys 1027-1037 Mir Llop Sanç que tenia el Castell de Banyeres, es titulava senyor del castell i de les terres de Llorenç. Al segle XII hi ha certes persones que es diuen Llorenç (Ramón de Llorenç), però el castell no tindrà notícies documentals concretes fins al segle XIV.

El 1371 el rei Pere el Cerimoniós va vendre la jurisdicció dels castells de Llorenç i Lleger a Bernat Tous. Els Tous van tenir el castell fins que Beatriu de Tous fou la darrera possessora per manca de successió masculina directa. Després el castell passà a mans de la vídua de Llàtzer Desbosc i de Vilagaia fins a l'any 1671 en el qual moria Frederic Desbosc i de Sant Vicenç.

Al segle XVIII fou propietat dels Foixà i després dels barons de Maldà. Posteriorment fou restaurat i encara que té la data de 1848, hom pensa que la restauració és posterior.

Església de Sant Llorenç

L'església de Llorenç del Penedès es menciona per primera vegada l'any 1309 en una visita pastoral feta a la parròquia. Aquesta primitiva església quedà petita davant les necessitats del poble, i es decidí, ja en època moderna, construir-ne una de nova. L'església actual també és dedicada a Sant Llorenç. La seva façana és d'estil neoromànic de factura relativament moderna. Una inscripció a la façana lateral esquerra que dóna a la Plaça del Castell cita: «Aquí fou lo cementiri fins lo any 1777», i corrobora l'existència d'una restauració que segurament no fou la darrera. L'església pertany a l'arxiprestat del Vendrell.

Cal Murgades

135 Cal Morgades (Llorenç del Penedès), c. Francesc Macià - c. Major.JPG

Els Murgades eren uns propietaris de la zona que tenien molts terrenys. La hisenda s'anà dividint entre els fills. Hi ha una Casa Murgades a Llorenç del Penedès i una altra a Castellví de la Marca. Els propietaris de la casa vivien a Vilafranca del Penedès. La casa i les propietats són vigilades pel masover. A la façana del carrer de Francesc Macià hi ha la data de 1664 a la llinda d'una finestra.

Masia l'Estrella

Masia l'Estrella (Llorenç del Penedès) - 1.jpg

La masia està formada per un grup d'edificis, entre els quals destaca l'habitatge dels amos. Presenta una sèrie de cossos quadrats i rectangulars, d'una, dues o tres plantes, i rematats per una barana que presenta forats rectangulars. Totes les obertures, portes i finestres, acostumen a ser d'arc molt rebaixat. Destaca l'alta torre que es troba al darrere de la casa, la qual és rematada per merlets. Tot l'edifici és arrebossat i emblanquinat.

Ermita de l'Estrella

Ermita de l'Estrella (Llorenç del Penedès) - 2.jpg

L'ermita està situada a la banda esquerra de l'habitatge. És composta d'un sola nau, consta d'una mesa rodona (antiga pedra de molí), d'una imatge de la Verge de l'Estrella i d'una col·lecció de goigs. Les cobertes són de dos vessants. S'hi accedeix per una porta d'arc de mig punt precedida per un porxo compost de quatre arcades semicirculars. A la banda dreta, i adossat a l'edifici, hi ha una espadanya de dos cossos amb una campana. L'exterior de l'edifici és totalment arrebossat i emblanquinat.

Cal Garcia

128 Cal Garcia (Llorenç del Penedès), mirador, façana oest.JPG

L'edifici és situat d'esquena a la plaça de la Vila i presenta tres plantes. Antigament era una quadra. Els baixos han convertit les obertures dels estables en una sèrie de finestres. El pis noble també presenta tapiades les antigues obertures del magatzem, les quals tenen un balcó de construcció posterior. El parament de l'edifici és decorat per unes arcades cegues sostingues per pilastres. Les golfes, separades de la resta per una cornisa, presenten unes finestres rectangulars. A l'edifici s'hi accedeix mitjançant una estructura de construcció posterior, la qual és sostinguda per unes pilastres i presenta una escalinata a cada banda, una tribuna amb vidriera i un remat de forma piramidal. Cal destacar també a mà esquerra la torre rectangular, de construcció més tardana, la qual és rematada per una barana de pedra amb dibuixos vegetals.

Casa el Mas

184 Casa Mas (Llorenç del Penedès), pati i torre.JPG

Antigament era una masia rodejada de camps propera al nucli de poblament de Llorenç del Penedès. La casa forma part de l'herència familiar, que passà de generació en generació. El propietari, l'any 1882 l'heretà del seu pare, el qual introduí una sèrie de modificacions a l'habitatge. Construí, fa un segle, la façana principal actual i la torre, i ambdues coses donen un caire defensiu a l'edificació.

Celler cooperatiu

Llorenç del Penedès posseeix un dels primers cellers de la comarca, ja que l'edifici data del 1918. L'edifici aixopluga les tines i els cups, amb capacitat per acollir 40000 hL. La collita de raïm produeix generalment uns 25000hL. Es conreen dos tipus de vi, el negre i el blanc. Aquest últim, com en la majoria dels pobles de la rodalia, és venut a les cases xampanyeres de Sant Sadurní d'Anoia. Posteriorment la cooperativa de Llorenç tingué cent noranta socis viticultors (1982).

P. Arquitectónico

Cal Ramon del Telèfon

170 Cal Ramon del Telèfon, o Cal Garcia Vell (Llorenç del Penedès).JPG

L'edifici presenta una façana d'estructura irregular a causa de la forma tortuosa del carrer. Presenta tres plantes. Els baixos tenen una porta d'arc de mig punt adovellat i dues grans finestres de construcció relativament recent a l'esquerra.

La planta noble presenta dos balcons a l'esquerra, un dels quals té una antiga base i una llinda de fusta. A l'altra banda hi ha una finestra rectangular i una altra que presenta dues obertures aparellades d'arc de mig punt. A la banda dreta de l'edifici es troben les golfes, les quals presenten dues finestres quadrades amb llinda de fusta. Les cobertes de la casa denoten ja des de l'exterior l'estructura que tenen les bigues de fusta. Cal ressaltar el potent contrafort que es veu a la banda esquerra de la façana.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

 • “L’Encantament dels rotlles”: L’organitza la parròquia amb motiu de la celebració de festa de la Candelera, el diumenge més proper al 2 de febrer.
 • Tres Tombs: Un diumenge de primavera. Organitzats per l’Associació local Els Tres Tombs.
 • Sant Jordi: S’organitzen diverses activitats culturals a les entitats i a la Casa de cultura.
 • Festes de maig a La Cumprativa: Durant tot el mes aquesta entitat organitza activitats de tot caire, culturals i recreatives.
 • 24 de juny, Sant Joan. Festa Major petita: Les dues entitats culturals del poble i l’ajuntament organitzen diferents activitats culturals i lúdiques.
 • Juliol a la fresca: L’ajuntament organitza un cicle de concerts de petit format als jardins d’Oriol Martorell cada divendres a la nit.
 • Festa Major: Es celebra el dia 10 d’agost, en honor a Sant Llorenç. Com a actes característics destaquen tots els que s’organitzen durant la vigília, el dia 9 d’agost: Cercavila, Pregó, correfoc, castells d’afeccionats locals -actuació única en tot Catalunya, sindriada popular i ball d’empalmada. Del 9 al 12 d’agost.
 • 11 de setembre: Celebració de la Diada Nacional de Catalunya als Jardins d’Oriol Martorell.
 • Tardor literària: Als mesos de tardor l’ajuntament organitza diferents actes de caire literari a la Casa de cultura durant alguns caps de setmana.
 • Jornades de medi ambient: També als mesos de tardor l’ajuntament i l’Associació Excursionista Montmell organitzen diferents activitats medi ambientals, com una Pedalada, una Caminada, exposicions i conferències.
 • Festa de l'oli i el vi novell: Cada any al mes de novembre, l'Agrícola i Secció de Crèdit S. C. C. L. de Llorenç del Penedès organitza una festa en la que es presenta el vi i l'oli novell, es fa un diumenge al matí i generalment consta d'un esmorzar popular i l'ofrena del vi i l'oli a la missa dominical entre d'altres activitats festives.