Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes

Things to do - general

 

Sant Pere de Ribes és un municipi de la comarca del Garraf que, amb una extensió de 40,71 km², limita al nord amb els termes de Canyelles i d’Olivella; a l’est, també amb el d’Olivella; al sud, amb el de Sitges i la petita franja de la Mediterrània; i a l’oest, amb el municipi de Vilanova i la Geltrú. Dels 26 km de costa que té la comarca, una petita part de 658 m correspon a Sant Pere de Ribes.

El municipi es divideix en diferents nuclis de població, sent Ribes i les Roquetes els més poblats, tot i que també hi ha Puigmoltó, la Vilanoveta i un important conglomerat d’urbanitzacions com Mas Parés de Dalt, Els Cards, Mas Alba, Vallpineda, Can Pere de la Plana, Els Garrofers, Rocamar, Can Lloses-Can Marcer, Can Macià (Los Viñedos), Mas d’en Serra i els Colls.

ribes-roquetes ribes_puigmolto ribes_vilanoveta03
Comarca Garraf
AyuntamientoPl. de la Vila, 1
Teléfono Ayuntamiento93 896 73 00
Web Ayuntamientowww.santperederibes.cat
Oficina TurismoCentre d'Interpretació dels Americanos - Pl. de la Vila, 1
Teléfono Turismo93 896 28 57
Web Turismowww.santperederibes.cat/turisme
Latitud41.26241831197427
Longitud1.7720496654510498

Patrimonio Cultural

Casa del Terme

La primera referència és de l'any 1502. La Casa del Terme era on es reunien els habitants de la població, es conserven llibres d'actes de la universitat del terme de Ribes des de l'any 1624. A partir de l'any 1657 i fins al 1833 va ser l'escola de minyons i també la casa del mestre. Des de finals del segle XX es va rehabilitar i actualment s'utilitza com a dependències municipals.

Església vella

esglesia-castell

Els anys 1662-1678 es va bastir una església d'estil barroc sobre una capella primitiva. La construcció  va ser  amb pedres del recinte fortificat: castell, muralla i l'antiga capella romànica. A la façana de migdia es troba el portal de les ànimes, d'estil renaixentista,  rep aquest nom perquè era on finalitzava el camí de les ànimes i és on es troba l'escut més antic que es coneix del municipi. Al 1910 la parròquia es va traslladar a l'església Nova.

Castell de Ribes

castell-de-ribes

Al segle X és adquirit pel Bisbat de Barcelona. Al llarg del temps, el bisbat i els senyors feudals es disputen la propietat. Al segle XVIII se'n fa càrrec el municipi per concessió fins a la desamortització del segle XIX. A principis del segle XX s'ubica la presó fins al final de la guerra civil. A partir d'aquest moment passa a ser habitat per les famílies d'artistes Mestre i després pel coreògraf José Luís de Udaeta que el va restaurar i habilitar com a residència, on va viure fins l'any 2004.  Actualment s'utilitza per usos culturals.

Pi i pont de la palanca

pi-pont-palanca

L'origen del nom ve d'una palanca o llistó que s'utilitzava com a pont per unir el nucli de Sota-ribes i el de Ribes, a l'altra banda de la riera. Després es va construir un pont de fusta no gaire segur davant les grans rierades. El 5 d'abril de 1891 es va inaugurar el pont metàl·lic sobre la riera de Ribes, construït per l'arquitecte Bonaventura i Pollés, i finançat per Josep Ferrer i Vidal.

Timbes

La riera de Ribes ha anat excavant aquest terreny argilós fins arribar a formar petites cavitats anomenades timbes, unes entre les quals destaquen les de Sant Pau, Can Fontanals, Can Coll, Can Quadres de la Timba, Ca l'Escolà i el Ralet.

Ermita de Sant Pau

sant-pauPer Sant Pau, la festa major d'hivern, els balls populars pugen pel camí Romeu i celebren l'aplec a la plaça.

ribes_gegants

El santuari està documentat des de 1485 tot i que s'han trobat restes romanes. La construcció de l'ermita és va frenar a causa de la guerra de Successió però gràcies a la gent del poble i alguns americanos es va acabar. Al 1836 l'Ajuntament va adquirir l'ermita i en el transcurs de la guerra civil el santuari va ser saquejat.

Patrimonio Natural

Parc del Garraf

El Parc del Garraf està situat a l'estriació sud-oest de la Serralada Litoral Catalana, a les comarques del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf. Ocupa un total de 12.376 ha, i per la seva part sud-oest es connecta amb el Parc d'Olèrdola. Els cims més alts són la Morella (594 m) i el Rascler (572 m).

Geològicament està format de roca calcària i la seva vegetació, determinada pel clima del Garraf, es compon d'arbustos molt separats entre ells. L'espècie vegetal més coneguda és el margalló.

Aquest espai està gestionat per la Diputació de Barcelona i disposa d'un pla especial de protecció aprovat per la Generalitat de Catalunya l'any 1986.

L'oficina de turisme de Sant Pere de Ribes actua com a punt d'Informació del Parc del Garraf amb un servei adreçat als visitants, oferint un conjunt d'activitats per gaudir de l'entorn natural.

Per més informació podeu consultar el web del Parc del Garraf.

Els Colls

ribes_elscolls

La zona dels Colls, franja terrestre-marítima que passa per Sant Pere de Ribes, és la principal sortida al mar que té el municipi, amb una extensió d'aproximadament 600 metres.

L'espai és gestionat de manera sostenible a través del Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf, un  organisme públic creat amb l'objectiu de gestionar d'una manera sostenible els àmbits costaner, marí i terrestre de la comarca del Garraf, afavorint la connectivitat biològica d'aquests espais amb el Parc del Garraf, el Parc d'Olèrdola i el Parc del Foix.

www.collsmiralpeix.cat

L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes n'és membre des de l'any 2008.

P. Arquitectónico

Carrer Major

El carrer Major de Ribes travessa longitudinalment la part nord del nucli urbà, entre la plaça de la Vila i la masia de Can Puig. En el primer tram, està constituït per les característiques cases d'indianos, bastides a la darreria del segle XIX ambdós costats del carrer. Aquest pot ser l'inici del recorregut per conèixer aquest llegat indià.

Plaça de la Font

ribes_placafont

Era un indret urbà on es concentrava part del comerç i oficis com el carreter, el fuster i la farmàcia. El 1905 va ser inaugurat un sortidor que significava l'aportació d'aigua potable al municipi. Un any més tard, es va construir la font modernista a càrrec de l'arquitecte Josep Font i Gumà i la plaça adquireix l'actual nom de Plaça de la Font.

Carrer del Pi

carrer-pi

En aquest carrer es poden veure diverses cases d'indianos, una passejada recomanada per descobrir les seves característiques. El pi singular que sobresurt d'entre les cases dóna nom a aquest emblemàtic indret de Ribes.

Plaça Marcer

pl-marcer

A finals del segle XIX es va construir la plaça coneguda com a plaça dels arbres, en correspondència amb  el nou impuls urbanístic de l'època de l'alcalde Joan Giralt i Robert. A principis del segle XX, la plaça s'anomena plaça Marcer fent referència al propietari Francesc Marcer que va finançar l'església Nova. Al llarg del temps a la plaça s'han ubicat entitats culturals com el Casino o el Parroquial. En l'actualitat és un del centre neuràlgic del poble. Cal destacar la font i les cases d'indianos que es troben a la plaça.

Església nova

esglesia-nova

L'església de Sant Pere es va inaugurar el 4 de setembre de 1910. La façana està orientada cap a la masia de can Coll on vivia el mecenes Francesc Marcer. Durant la guerra civil va ser saquejada i utilitzada com a magatzem. L'edifici d'estil neogòtic ha influït i orientat en tot el desenvolupament urbanístic posterior del municipi.

Redós de Sant Josep i Sant Pere

Edifici construït entre 1901 i 1905 per l'arquitecte modernista Josep Font i Gumà i finançat pels germans americanos Josep i Pere Jacas. Les monges Darderes, es van fer càrrec de la cura dels malalts i de gent amb pocs recursos. Durant  la guerra civil van mantenir la gestió tot i no portar l'hàbit. A meitats de la dècada dels 50 es va construir l'ala dreta de l'edifici. A principis del segle XXI, les monges van marxar i l'hospital va modernitzar les seves dependències.
Alu-Art

Alu-Art

Cristòfol Mestre, 33, Sant Pere de Ribes
Carpinteria d’Alumini i cristalleriaMás información
Can Lloses

Can Lloses

c/ Mila, s/n - Urb. Can Lloses-Can Marcer, Sant Pere de Ribes
Celler Can Pagès

Celler Can Pagès

Les Torres, 11, Sant Pere de Ribes
Agro-botiga – El celler de la Malvasia de SitgesMás información
Club House 27

Club House 27

Blades 1, Urb. Can Macià (los Viñedos), Sant Pere de Ribes
Bar Restaurante – Villas Sitges EventosMás información
Exterior Piscines

Exterior Piscines

Ctra. de St. Pere de Ribes, 18-24 bxs. - 08720 Sitges, Sant Pere de Ribes
Farmàcia del Mercat

Farmàcia del Mercat

Roger de Flor, 100-104 - 08812 Les Roquetes, Sant Pere de Ribes
Farmàcia Ortopedia Morera

Farmàcia Ortopedia Morera

Miquel Servet, 86 - 08812 Les Roquetes, Sant Pere de Ribes
Farmàcia  OrtopediaMás información
Finques les Roquetes

Finques les Roquetes

Avda. Mas d'en Serra, 22-24, Sant Pere de Ribes
Agencia InmobiliariaMás información
Jaume Font

Jaume Font

c/ Pep Ventura, 59 - 61, Sant Pere de Ribes
Instal·lacions i manteniments industrials i domèsticsMás información
Masia Sumidors

Masia Sumidors

Carretera de Vilafranca Km, 4.6, Sant Pere de Ribes
Alojamiento TurísticoMás información
Ribes Roig

Ribes Roig

Crta. de Sitges, 61, Sant Pere de Ribes
Agents Immobiliaris i Gestió PatrimonialMás información

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Al llarg de l'any Sant Pere de Ribes és el marc de nombroses activitats i esdeveniments. Amb quatre Festes Majors, aquestes celebracions són uns dels referents més importants del seu patrimoni cultural, tradicional i popular. A Ribes i a les Roquetes se celebren les Festes de Sant Pau (25 de gener) i Santa Eulàlia (12 de febrer), a l'hivern, i de Sant Pere (29 de juny) i Sant Joan (24 de juny), a l'estiu, respectivament.

També celebren les seves festes majors les urbanitzacions i els barris de Sant Pere de Ribes. Puigmoltó organitza la seva durant el cap de setmana més proper a Sant Jaume, el 25 de juliol. El barri del Palou, pertanyent al nucli de Ribes, celebra la seva festa pròpia a l'estiu, pels volts de Santa Maria, el 15 d'agost. Així mateix, la resta d'urbanitzacions del terme municipal acostumen a fer les seves pròpies festes a l'agost.

A més, el ric i variat teixit associatiu existent al municipi ofereix a la població i al visitant la possibilitat de gaudir de tot un ventall d'activitats. Festes gastronòmiques, actuacions musicals, folklore popular i tradicional, teatre, fires sectorials y actes solidaris, són algunes de les iniciatives que omplen de vida els nostres carrers.

ribes_bastons

  • Nadal i Reis
  • Festa Major de Sant Pau
  • Festa Major de Santa Eulàlia
  • Carnaval
  • Setmana Santa
  • Sant Jordi
  • Festa Major de Sant Joan
  • Festa Major de Sant Pere
  • Onze de setembre
  • Estiu

Información Actividades

Sant Pere de Ribes a l'Edat Mitjana

rutaedatmitjana

El passeig comença al nucli originari de la vila anomenat Sota-ribes, i que constitueix una imatge perfecta del Ribes medieval. Format al voltant de l'antic Castell de Ribes o de Bell-lloc, del segle X, es situa dalt d'un petit turó i en destaca la seva torre de defensa en forma cilíndrica. Al seu costat es troba l'Església Vella de Sant Pere de Ribes, originària del segle XII com a esglesiola pre-romànica amb el magnífic Portal de les Ànimes. Fou lloc de culte fins a principis del segle XX.

Es completa el conjunt amb la Casa del Terme, que va ser el primer ajuntament i escola del municipi. De gran atractiu són també el pont de la Palanca i el Pi Centenari, declarat arbre monumental d'interès natural.

La riera de Ribes ha anat excavant el terreny argilós i ha format les anomenades timbes, curioses formacions geològiques entre les quals destaquen les de Sant Pau. El nom de Sota-ribes indica que aquest nucli està situat sota les timbes.

L'Ermita de Sant Pau, construïda al s. XV sobre les ruïnes d'una casa romana, presidida per un altar major, és un element emblemàtic del poble i escenari de la tradicional anada i baixada de Sant Pau encabida en la Festa Major d'hivern.

Sant Pere de Ribes i els indians

rutaindians

A Ribes varen ser molts els que marxaren a les colònies a fer fortuna a finals del s XIX i principis del XX. Els ribetans que van tornar com a indianos i que representaven un petita burgesia local van ser l'origen del creixement urbanístic del segle XIX, gràcies a ells es van construir edificis singulars.

El recorregut dels anomenats americanos passa pel carrer Major que pot ser l'inici de l'itinerari per conèixer el llegat indià, amb petites cases senyorials. Molt a prop el Redós de Sant Josep i Sant Pere destaca pel claustre, la capella, la torre i el pati.

La plaça de la Font és un punt important que commemora la tramesa d'aigua canalitzada. Criden l'atenció els mosaics de colors de la font.

A tocar, la plaça de la Vila amb la casa de Can Quima, i l'actual Ajuntament, el rellotge del qual es va fabricar amb una aportació desinteressada dels diners d'ultramar.

El carrer del Pi que es descobreix amb l'arbre centenari que li dóna nom, conté una mostra perfecta de les característiques indianes en les façanes d'algunes cases: Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt.

Molt a prop, el barri del Palou ofereix la possibilitat d'allotjar-se en una casa típica d'americanos, coneguda tradicionalment amb el nom de Can Cuadras. El centre neuràlgic de la vila, la plaça Marcer (plaça dels Arbres) conté edificis eclesiàstics amb un cert regust colonial. Al seu costat, la plaça de l'Església on es troba l'església parroquial de Sant Pere (Església Nova) construïda gràcies al capital indià, alça les seves torres bessones per damunt de la ciutat.

Ruta dels cellers

Al nostre municipi s'elaboren i produeixen vins amb denominació d'origen Penedès i amb el reconeixement de la subzona Garraf, per la qualitat excepcional dels vins, fruit de les particularitats del sòl i el clima característic. Els vinyataires de Sant Pere de Ribes cultiven i elaboren dirigint la seva pròpia explotació. El resultat són diverses varietats de vins negres, blancs i rosats.

Els cellers, ubicats en masies centenàries, formen part del patrimoni històric i artístic del municipi, convertint-se en un espai idoni per tastar el seu producte i gaudir del paisatge. La poca distància que els separa facilita poder organitzar una ruta completa on es combina la natura, la gastronomia, l'oci i el paisatge.

Belleza y Estéticaestetica y belleza
Centros Sanitarioscentro medico
De comprasde compras
Farmaciafarmacia
Profesionalesprofesionales
Tallerestaller