Les Cases d'Alcanar

Les Cases d'Alcanar

Things to do - general

Les Cases d’Alcanar, conegudes com “Les Cases” s’emplaça al litoral canareu, a 4 km d’Alcanar, cap del municipi

Les Cases d’Alcanar és una de les viles marineres amb més encant de la Costa de l’Ebre, la seva fisonomia d’autèntic poble mariner marcada per una façana marítima que conserva encara les antigues cases de pescadors, juntament amb el port seu port esportiu i pesquer, li confereixen un encant especial únic a les Terres de l’Ebre.

Antigament, el nucli girava al voltant d’una antiga torre de defensa que, amb tres canons, controlava la costa. Aquesta edificació fou destruïda durant la guerra contra Napoleó. A poc a poc, s’anà configurant una petita vila marinera que mentre amarrava les barques a les platges de codolars, construïa la seva església, dedicada a Sant Pere.

A diferència de la resta de ports pesquers catalans, el de les Cases d’Alcanar, es construí amb l’esforç dels mariners, els quals van haver de fer front a les despeses de construcció, ja que no s’autoritzà la construcció d’un nou port donada la proximitat d’altres ports pesquers importants.

Els pescadors de les Cases d’Alcanar desenvolupen tres tipus de pesca: l’arrossegament, el cadup i el tresmall.

El cadup, és un art artesanal de trampa que consisteix en posar uns cadups, una mena de sínies, que a l’oferir amagatall als polps aquests s’introdueixen i són pescats sense adonar-se’n.

L’arrossegament consisteix en arrossegar un gran sac pel fons del mar acumulant els peixos i crustàcies de fins a 900 metres de profunditat. Els pescadors surten a les 6 h. del matí i tornen a mitja tarda per vendre el peix a la llotja.

Finalment, el tresmall és un art de pesca també artesanal fet per tres xarxes de diferent malla on els peixos s’hi queden atrapats. Els pescadors calen al fons de la mar per la tarda i recullen els peixos de matinada abans de que surti el sol, entre el maig i el juny és quan la pesca és més abundant.

Comarca Montsià
AyuntamientoC/ Generalitat, 10 - 43530 Alcanar
Teléfono Ayuntamiento977 732 013
Web Ayuntamientowww.alcanar.cat
Oficina TurismoCarrer Lepant s/n (Passeig Marítim) - 43569 Les Cases d'Alcanar
Teléfono Turismo977 737 639
Web Turismowww.alcanarturisme.com
Latitud40.552444
Longitud0.530715

Patrimonio Cultural

Des de les Cases d’Alcanar caminant pel codolar de la platja del Marjal trobareu un bon nombre de nius de metralladores de la Guerra Civil Espanyola de 1936, un dels conjunts més complets que trobem a Catalunya i que es complementa amb fortificacions situades al peu de la serra de Montsià.

Els nius de metralladores són unes estructures de defensa que estaven vinculades a un complex format per trinxeres refugi i polvorí, excavats al subsòl. Estan fets de maons, morter, formigó i ferro per a resistir els impactes dels projectils.

Aquestes construccions, juntament a les bateries de costa, formaven part de la fortificació de la costa d’Alcanar. Van ser construïdes durant la Guerra Civil pel Ministeri de Guerra de la KK República Espanyola per a defensar-se d’un possible desembarcament de vaixells de tropes feixistes. Les Cases d’Alcanar era un punt estratègic per la seua vista privilegiada sobre la badia dels Alfacs.

Amb tot, Alcanar és el poble amb més patrimoni costaner relacionat amb la Guerra Civil de Catalunya. Us animem a visitar tot aquest patrimoni tant a la platja com al poble.

Patrimonio Natural

La Platjola

La Platjola reb la distinció de platja verge. L’objectiu d’aquest guardó és ressaltar els valors naturals i inalterats que encara matenen algunes platges del nostre litoral, i està promogut per Ecologistes en Acció de Catalunya.

La platjola és l’unica platja de la costa d’Alcanar apta per a gossos. Sabem que els banyistes amb mascota normalment tenen dificultats per trobar una platja que permeti gaudir del seu animal, per això hem condicionat la Platjola per a destinar-la a turistes amb gossos.

Forma part del conjunt de platges i cales anomenades Les Timbes i el valor ambiental i ecològic és elevat, és per això que gaudeix de la distinció de platja verge. El fet de no patir pressió urbana i trobar-se allunyat dels nuclis de població n’ha conservat els seus valors naturals. No oblideu respectar l’entorn i mantindre’l net.

Platja de la Martinenca

El perfil dels turons baixos que marquen la fi de la serra del Montsià són el decorat de fons a la platja de la Martinenca, on podem assaborir la frescor marina i la tebior de la sorra escalfada pel sol.

Les Timbes

Les Timbes reben la distinció de platges verges. L’objectiu d’aquest guardó és ressaltar els valors naturals i inalterats que encara matenen algunes platges del nostre litoral, i està promogut per Ecologistes en Acció de Catalunya.

Les Timbes les formen tot un conjunt de petites cales tranquil·les que s’allarguen des de la platja de l’Estanyet fins a la platja de Sòl de Riu. A les cales s’hi accedeix a través de baixadors amb escales o bé travessant-les per les roques. Són cales de pedra petita presidides per penya-segats rogencs que contrasten amb els tons turquesa de la Mediterrània.

El valor ambiental i ecològic d’aquest espai és elevat, és per això que gaudeix de la distinció de platja verge. El fet de no patir pressió urbana i trobar-se allunyat dels nuclis de població n’ha conservat els seus valors naturals. No oblideu respectar l’entorn i mantindre’l net.

Platja de les Cases – Marjal

La platja de les Cases és una de les més característiques de la costa canareva. S’ubica al nucli mariner de les Cases allargant-se al llarg del seu passeig marítim. Destaca per la bellesa blanca dels còdols que la configuren i es dotada amb tots els serveis necessaris per lluir la bandera blava.

És un guardó anual i un sistema de certificació de qualitat ambiental otorgat per la FEE des de l’any 1987. Promou i premia la participació en iniciatives ambientals voluntàries de les autoritats municipals i els agents del sector turístic. Els criteris per tal d’obtenir la Bandera Blava són: qualitat de les aigües de bany, informació i educació ambiental, gestió ambiental i seguretat , serveis i instal.lacions.

La Platja de Les Cases- Marjal obté aquest important guardó des de l’any 1994.

Platja de Maricel

La platja de Maricel s’ubica entre les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja, concretament a la zona coneguda com les Oliveres. Destaca per presentar al llarg d’un quilòmetre i mig pedra molt petita. Té una amplada aproximada de 20 metres. La platja es protegida per un espigó i disposa de serveis de restauració ben a prop. S’hi pot arribar amb vehicle i disposa d’aparcament.

Platja de l’Estanyet

La platja de l’Estanyet és una de les més verges de la costa d’Alcanar i és ideal per als qui busquen tranquil·litat, un bon lloc per a la pràctica del submarinisme i la pesca amb canya. Com el seu nom indica, antigament la platja era una zona humida on s’hi formava un petit estany. Encara s’hi conserven nius de metralladores de la guerra civil espanyola.

Platja de Sòl de Riu

La platja de Sòl reb la distinció de platja verge. L’objectiu d’aquest guardó és ressaltar els valors naturals i inalterats que encara matenen algunes platges del nostre litoral, i està promogut per Ecologistes en Acció de Catalunya.

La platja, situada a la frontera administrativa entre Catalunya i el País Valencià, és el lloc on el riu Sénia s’uneix amb la mar i, d’aquesta manera, el to verd dels senills que cobreixen les aigües dolces s’alterna amb el blanc dels còdols i el blau turquesa de la Mediterrània. La platja és de còdols grans, per aquest motiu s’anomena Sòl de Riu, fent referència als sòls pedregosos i humits formats per les desembocadures dels rius i barrancs.

El riu Sénia forma una gran llacuna allargasada vorejada per una exuberant vegetació pròpia dels espais humits. Tanmateix, a la llacuna hi habiten o hi fan parada en les seves rutes migratòries les aus, essent fàcil observar-ne durant tot l’any.

Amb tot és la platja canareva que compta amb més riquesa natural i paisatgística, és per això que té la distinció de platja verge. Si escolliu aquesta platja us preguem que respecteu el medi, així com la vegetació natural que allí s’hi desenvolupa.

Desembocadura del riu Sénia

El riu Sénia, neix amb molta força en ple massís dels Ports. Ràpidament s’embassa al pantà d’Ulldecona i a partir d’aquest punt, el seu cabal disminueix força, encara que rep les aigües d’altres barrancs més petits que porten aigua a la primavera i la tardor.

Després de sortir dels Ports, el riu entra en un terreny molt pla i l’aigua superficial desapareix, en excepció d’avingudes o pluges fortes. No és fins la desembocadura que l’aigua torna a fer acte de presència, aquesta vegada de manera permanent durant tot l’any i a través d’una llacuna de rambla.

La desembocadura del riu Sénia és un espai d’interès natural i paisatgístic reconegut com a tal per presentar una gran diversitat d’espècies vegetals i animals i per situar-se entre el delta de l’Ebre i l’albufera de València, fet que el converteix un lloc de parada per les aus migratòries.

Les aigües de la llacuna, alimentades pels aqüífers reben instrusions marines principalment als mesos més secs, quan les capes freàtiques baixen de nivell. És per això que ens trobem amb molta vegetació pròpia de llacunes i de riu, com ara el canyís, la boga, es joncs, els freixes i salzes blancs.

A les vores de la llacuna, on el sòl és més rocós i no gaire profund ens trobem la màquia formada per llentiscle, el garric i el margalló (única palmera autòctona d’Europa). En canvi, als talussos i marges del riu trobem vegetació d’ambients costaners com el fonoll marí.

A més a més, aquest racó acull una gran varietat de fauna pròpia dels espais humits mediterranis com els gripaus, polles d’aigua, ànecs collverds, gavines, corbs marins i fins i tot tortugues mediterrànies, que amb una mica de sort les podem veure escalfar-se sobre els codolars. La seva presència indica l’excel·lent qualitat ambiental d’aquest paratge.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Al llarg de tot l’any, les festes populars inviten a veïns i visitants a gaudir de la tradició i folklore popular diferenciant els dos nuclis urbans d’Alcanar i Les Cases d’Alcanar.

Així, la ciutat d’Alcanar, de caràcter eminenment pagès, celebra al gener, St.Antoni amb el colorista ball de mantons,variant de la jota,dansa declarada d’interés nacional a Catalunya pel Dpt. de Cultura de la Generalitat, i St.Isidre pel 15 de maig amb els típics correbous ebrencs, reconeguts com a festes tradicionals d’interés nacional.

Al barri marítim de Les Cases d’Alcanar, les festes se celebren a l’estiu amb motiu dels patrons dels pescadors, St. Pere el 29 de juny amb la típica processó marinera en barca i la Mare de Déu del Carme el 16 de juliol amb el recital d’havaneres i degustació de cremat de rom al port. A mès pel 15 d’agost, les festes majors omplint de gom a gom el recinte portuari amb les revetlles nocturnes diàries i els bous a l’aigua que tanta gent atrauen.

Per dinamitzar la temporada estival, la regidoria de turisme programa anualment un calendari d’activitats, de juny a octubre, amb propostes d’oci pels estiuejants com el cinema a la fresca, la diada del musclo, la diada del turisme, el concurs de pesca esportiva, la festa mediterrànea, la trobada de cotxes antics….

I a l’octubre, les esperades festes del Remei, celebrades a l’unisono per canareus i casencs, per la gran devoció envers la patrona d’Alcanar i que cada 5 anys, els acabats en 4 i 9,mereixen una menció rellevant en les denominades Quinquennals, festes declarades d’interés nacional que formen part del patrimoni festiu de Catalunya.

Información Actividades