Isona i Conca Dellà

Isona i Conca Dellà

Things to do - general

El municipi d’Isona i Conca Dellà va néixer l’any 1970 amb l’annexió de diferents pobles: Isona, Covet, LLordà, Masos de Sant Martí, Siall, Benavent de la Conca, Biscarri, Gramenet, Montodó, Conques, Sant Romà d’Abella, Basturs, Orcau i Figuerola d’Orcau.

Comarca Pallars Jussà
AyuntamientoPlaça Bisbe Badia, 1
Teléfono Ayuntamiento973 664 008
Web Ayuntamientowww.isona.cat/
Oficina TurismoC/ del Museu, 4
Teléfono Turismo973 665 062
Web Turismowww.parc-cretaci.com
Latitud42.118892
Longitud1.046576

Patrimonio Cultural

A la Conca Dellà es documenten moltes mostres del patrimoni historicoartístic que l'home ha anat deixant al seu pas per aquesta zona. Cal destacar els testimonis d'època medieval com ermites, esglésies i castells als actuals nuclis de població, molts datats d'aquest moment. També es localitzen alguns d'aquests edificis en zones avui deshabitades per l'home, per bé que el nucli de població s'ha desplaçat a cotes més baixes o bé perquè s'han pogut abandonar definitivament.

El temps va deixant petjada per allà on passa, així no podem oblidar que, malauradament, la Conca Dellà va ser molt castigada durant la Guerra Civil espanyola de l'any 1936. Testimonis d'aquest fet puntual omplen diferents indrets de la zona: trinxeres, nius de metralladora, búnquers o bé la construcció de parts d'aquests pobles que conformen la Conca.

Museu de la Conca Dellà

El Museu de la Conca Dellà, centre d'acollida del Parc Cretaci, és l'escenari d'un apassionant viatge en el temps. Aquest centre museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la terra.

El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà. Així doncs, el Parc Cretaci permet a tothom que arriba fins aquesta àrea de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, poder descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el composa.

Encara que les col·leccions del Museu siguin molt concretes, la ciutat romana d'Aeso i els dinosaures de la Conca són el reflex del patrimoni de tota la Conca Dellà, per la qual cosa a la planta baixa s'ha fet una presentació de tots els llocs d'interès dels pobles que la componen.

El Museu ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Direcció General d'Acció Territorial de la Generalitat i dels fons FEDER de la Unió Europea, que coordina el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Patrimonio Natural

Les roques sedimentàries que afloren en aquesta comarca constitueixen un dels laboratoris de camp més coneguts i visitats pels geòlegs d'arreu del món.

Sobre aquest singular substrat es desenvolupen paisatges majestuosos, sovint poblats per una flora i una fauna de gran valor natural.

La Conca Dellà està envoltada per diferents serralades que la delimiten, a la vegada que la defineixen com una àrea concreta. Així doncs, a l'oest ens trobem amb l'única "frontera" oberta, el riu Noguera Pallaresa. Al nord ens trobem amb les serres de Sant Corneli i l'extensa serra de Boumort, coneguda Reserva Natural de Caça. A l'est, el roc de Benavent amb el coll de Comiols, de pas gairebé obligat per l'entrada a la Conca des de l'antiguitat. A migdia ens trobem amb la imponent serra del Montsec, una veritable escola de les ciències naturals a Catalunya.

Tota la Conca és un esclat de vegetació i fauna singular. Cal destacar una gran quantitat de voltors que sobrevolen aquest espai, així com la presència del gall fer al bosc del Cimadal, on també es pot apreciar una fageda inusual en àrees de la Conca.

Destacarem un dels punts d'interès natural existents en aquesta zona:

Estanys de Basturs

Els estanys de Basturs, juntament amb els de Banyoles i Montcortés, són els estanys d'origen càrstic més importants de Catalunya. A Basturs el conjunt aqüífer està format per dos estanys. L'elevat contingut de calç de les seves aigües condiciona que hi visquin espècies vegetals i animals que no es troben a altres espais aquàtics del nostre país. A causa de la seva singularitat natural estan inclosos dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya.

La vegetació de l'interior dels estanys presenta una singularitat sorprenent. A l'estany gran s'han localitzat més de 120 espèciesdiferents d'algues unicel·lulars i al petit, unes 80. A l'estany gran s'ha trobat una alga unicel·lular que no viu a cap altre lloc del món, "Ceratium cornatum". Fora de l'estany, a la zona de brolla, s'hi pot observar una planta que es troba a molts pocs punts del nostre país, anomenada "Haplophyllum linifolium". A les ribes hi ha joncs, canyís i "Claudium mariscus", una espècie no gaire freqüent a Catalunya.

A la superfície de l'estany gran, s'hi pot observar una planta carnívora, "l'Utricularia vulgaris", que no té arrels i viu flotant a l'aigua.

Barranc i Salt de Merea

Just al coll de Comiols, trobarem una carretera que passa per Sant Salvador de Toló. Al km 6 d’aquesta nova carretereta cal agafar una pista que va cap a Merea. Un cop hem passat aquest petit nucli de poques cases, a menys d’un km, la pista passa per sobre un torrent. Allà cal caminar uns 20 minuts pel riu (compte!! rellisca, cal fer-ho amb calçat adequat) i arribarem a diversos gorgs d’aigua turquesa. Si som els primers les aigües seran transparents, si no, ja remogudes, tindran un color blanquinós que ens impediran veure més enllà de la cintura

P. Arquitectónico

  •  Església gótica-moderna de la Verge de l'Asunció

  • Castell de Llordà

  • Castell d'Orcau

  • Església de Santa Maria de Covet

  • Església de Sant Andreu de Biscarri

  • Església de Sant Miquel de Conques

  • Ermita de Sant Pere Màrtir de Sant Romà d'Abella
  • Església de Sant Esteve d'Abella de la Conca
  • Vila de Figuerola d'Orcau

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Fira Boletus

Fira de Muntanya Quatre Rocs