Llessui

Llessui

Things to do - general

Llessui (1.407) és al sector de llevant del terme, entre el tossal de Torena (1677 m) i la riba esquerra del riu de Pamano, a la Vall d’Àssua.

Darrerament, habitatges de segona residència i establiments turístics s’han estès en semicercle entre el nucli antic i el pròxim veïnat de la Torre, formant gairebé un continu.

Al mot Llessui s’hi reconeix l’origen iberobascoide gràcies a la terminació –ui, típica dels bascoiberismes. Prové del mot bascoide leçoi que vol dir ‘fossat’, ‘precipici’, ‘cleda’ o ‘caverna’.

Comarca Pallars Sobirà
AyuntamientoDr. Pol i Aleu, 13
Teléfono Ayuntamiento973 620 010
Web Ayuntamientowww.sort.cat
Latitud42.450764
Longitud1.074012

Patrimonio Cultural

El museu del Pastor de Llessui és un entranyable museu de la Generalitat de Catalunya, en el qual podem veure quin era la vida i els costums dels pastors des d’antany. La informació d’aquest enllaç és un resum obtingut gràcies a la mateixa.

EL PASTOR

Cuidava les ovelles. Va haver-hi un temps en el qual la muntanya va estar molt poblada i totes les tasques tenien un ordre i unes dates concretes. Totes les cases tenien un petit ramat d’ovelles. Les cases poderoses fins i tot tenien més d’un pastor i una jerarquia perfectament definida. El primer pastor era el “mayoral” o “cap ramada” i el “regacho” el seu ajudant. El “robasser”, durant la transhumancia i a la muntanya era el que hacíade assistent dels altres, preparant el menjar i assegurant-se que no faltés res. El “baciver”, pastor massa vell o massa jove i inexpert, guardava del ramat menys valuós, el ”baciu”, format per mansos, mardanos, cabres, etc,.

Patrimonio Natural

La seva situació al vessant sud-est del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que recentment s’ha ampliat tot encabint dins els seus límits la Serra de Rei, converteix aquesta població en l’altra porta d’entrada, juntament amb Espot, de l’esmentat Parc a la comarca del Pallars Sobirà.

Mereixen especial atenció alguns ocells de la zona, com són les perdius nivals, el trencalòs, el gall fer i la inconfusible gralla de bec groc.

P. Arquitectónico

El nucli antic és presidit per l’església parroquial de Sant Pere, de la qual avui en dia queda únicament la façana de ponent, el campanar, els murs perimetrals del costat sud i el cos de l’absis. Cal destacar la peculiaritat del campanar: és dels pocs de Catalunya que té l’entrada de l’església sota mateix, quan, normalment, s’hi accedeix per una obertura de la nau central.

La Torre, més a llevant, és format per un grup de cases presidides per l’església de Sant Julià, romànica, restaurada modernament. A migdia dels dos nuclis es troben les ruïnes de l’ermita de Sant Salvador.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Festa Major: se celebra el cap de setmana més proper a la Mercè (24 de setembre).