Caseres

Caseres

Things to do - general

El topònim de Caseres té l’origen, segons la tradició, en la gran abundància de caça del seu terme. El municipi està situat a la vora del riu Algars. La bellesa dels paratges naturals propis d’aquest riu és un dels atractius d’aquesta població. L’economia del municipi es basa en l’agricultura, on l’ametller, l’olivera i la vinya en són els seus principals conreus.

Entre els edificis emblemàtics del poble  trobem l’Església Parroquial de Santa Magdalena, començada a construir al segle XIII. També cal destacar l’edifici de l’antic ajuntament que avui en dia acull l’exposició permanent del projecte Art al Ras.  El riu Algars voreja el municipi i permet gaudir d’un agradable lloc de passeig i esbarjo a la part baixa del municipi.

Comarca Terra Alta
AyuntamientoPlaça ď Espanya, 4
Teléfono Ayuntamiento977 431 909
Web Ayuntamientowww.caseres.altanet.org
Latitud41.038621
Longitud0.250614

Patrimonio Cultural

El Castell d'Almudèfer

A l'antic llogarret d'Almudèfer s'hi troben encara les restes de l'antic castell amb una torre de planta rectangular.

Al peu de la fortalesa hi ha l'església de Santa Anna, amb un absis poligonal gòtic del segle XIV. D'origen àrab, va passar a dominació cristiana després de la reconquesta. De fet, l'any 1280 el comandament templer de Miravet va concedir el mas de Mudèfer a dos veïns d'Horta perquè el poblessin.

El castell va patir un incendi a mitjans del segle passat, i aleshores el lloc encara era habitat.

 

Patrimonio Natural

Riu d'Algars

Algars és un riu afluent del riu Matarranya. Transcorre en el límit de Catalunya i la Franja, a les comarques de la Terra Alta i del Matarranya. Neix al massís dels ports, al vessant septentrional del Montcaro. Des de poc després del seu naixement constitueix el límit dels municipis de Beseit, Cretes, Lledó, Arenys de Lledó i Calaceit (del Matarranya) amb els d'Arnes, Horta de Sant Joan i Caseres (de Terra Alta). Després de passar vora els llogarets d’Algars (que li donen el nom) i de Pinyeres, i de travessar la part septentrional de Terra Alta, desemboca, per la dreta, al Matarranya vora Nonasp.

P. Arquitectónico

Santa Magdalena de Caseres

Església d'una nau, amb dos altars i presbiteri. Volta apuntada i capçalera interior poligonal gallonada. Construïda de carreus quasi totalment. Portalada de mig punt dovellada amb guardapols decorat per una ziga-zaga, situada a un lateral. Les finestres són escasses i molt petites.

L'exterior és molt massís i presenta una torre campanar rectangular al peu de la nau. La coberta és a doble vessant de teula àrab. Als paraments exteriors s'aprecien successives reformes, hi ha un ràfec que de vegades és una cornisa motllurada i altres lloses planes de pedra. A la façana principal trobem una sèrie de mènsules amb relleus esculpits, representant un cap, una fulla, un animal, etc. El campanar està bastit parcialment de totxo, la major part està feta de carreu.

Ajuntament de Caseres

Edifici de tres plantes que té façana a tres carrers, dos molt petites i la principal al carrer de l'església. Totes elles combinen finestres i balcons ordenadament i són totalment planes, tan sols unes línies pintades emmarquen les finestres i senyalen les línies de forjats. Coberta de teula i petit ràfec de totxos. Hi ha un tros d'edifici un pèl més baix, on hi trobem un rellotge encastat dins la paret i per sobre un petit campanar de ferro forjat. Les finestres de planta baixa i balcons de la primera són de forja de ferro treballat.

Santa Anna d'Almudèfer

L'església de Santa Anna ‑avui desafectada‑ és un exemplar interessant d'analitzar a causa de les modificacions que ha sofert al llarg dels segles. El conjunt forma dos cossos perfectament diferenciats. El primer és allò que queda d'una esglesia del mateix tipus que les de les Camposines, Berrús o Algars. Actualment està molt mutilada, car en passar a mans particulars, o abans, li deurien ser llevats tres o quatre arcs diafragma i les parets laterals de la primitiva fàbrica fins deixar‑la amb la mínima estructura (dos arcs) que pogués servar un cobert agrícola. Hi ha qui pensa, sense argumentar-ho, que les pedres que falten s'utilitzaren per a construir o ampliar l'església de Caseres.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • El cap de setmana més proper al 17 de gener es celebra Sant Antoni, amb fogueres per tot el poble i ball fins a trenc d’alba.
  • El cap de setmana més proper al 22 de juliol se celebra Santa Magdalena. Al vespre hi ha una gran sardinada popular.
  • Les festes majors comencen el cap de setmana més pròxim al 20 d’agost i estan dedicades a Sant Gil.