Corbera d'Ebre

Corbera d'Ebre

Things to do - general

El municipi de Corbera d’Ebre es troba a l’ esquerra del riu Sec, entre les serres de Cavalls i de la Torre, i la serra de la Fatarella. L’origen de la població se situa al castrum de Corbera, una fortalesa d’origen ibèric. Durant els tràgics dies de la batalla de l’Ebre el poble es va veure greument afectat fins al punt de quedar totalment destruït i haver-ne de construir un de nou al costat. Des de Corbera d’Ebre es pot contemplar el bonic paisatge de les muntanyes abruptes de les serres de Cavalls i Pàndols.

 A la part alta de la vila podem observar el que en el seu dia va ser el poble de Corbera, derruït, com ja hem dit, a causa de la Batalla de l’Ebre. El presideix l’Església Parroquial de Sant Pere. Aquestes restes del poble vell es coneixen com la Montera, mut testimoni de la batalla esmentada. També cal destacar l’Abecedari de la Llibertat, mostra d’art a l’aire lliure que conté 28 lletres ubicades en diferents indrets del poble, com a testimonis del compromís del món de l’art a favor de la pau.

Al municipi es troba el centre d’interpretació 115 dies relacionat amb els espais de la batalla de l’Ebre.

Comarca Terra Alta
AyuntamientoCarrer Doctor Ferran s/n
Teléfono Ayuntamiento977 420 431
Web Ayuntamientowww.corbera.altanet.org/
Latitud41.077677
Longitud0.478144

Patrimonio Cultural

Castell de Corbera d'Ebre

Hi ha restes notables de murs, prop l'església, a l'indret on hi hagué l'antic castell de Corbera. Fins fa poc davant de l'església es conservava un mur que podia ser el Castell -amb carreu mitjà ben aparellat, possiblement del segle XII- que contenia una galeria porticada (que havia estat massissada), amb símbols templers. El mur ha estat totalment enderrocat i la galeria traslladada a la Casa de la Vila.

Fort fuseller de Ferriols

Edifici construït de maçoneria, planta rectangular amb els angles esmotxats. Conserva diverses rengleres d'espitlleres de diferent tipologia, que es distribueixen simètricament a totes les cares. S'intueixen tres nivells de poca alçada. Els murs tenen un gruix de 60cm. L'interior de la construcció mesura 4,5 x 5,4m. Sembla que hi havia una primera línia de defensa a nivell del terra d'uns cent metres de diàmetre al voltant de la torre. L'accés s'ha de realitzar camp a través i per les proximitats passa un gasoducte.

Abecedari de la Llibertat

L'abecedari de la llibertat s'articula al voltant de 28 lletres que estan ubicades a diferents indrets del poble vell de Corbera d'Ebre.

Aquesta ubicació geogràfica t un simbolisme especial, ja que el Poble Vell va patir els efectes devastadors de la Guerra Civil Espanyola. L'ABECEDARI DE LA LLIBERTAT vol ser un monument universal a la pau mitjanant el codi universal de les lletres i el testimoniatge i compromís del món de l'art en la negació de les guerres i les confrontacions bèl·liques. Els 25 artistes que exposen les seves obres fetes amb diferents tècniques i materials, comparteixen una mateixa idea: les lletres han de portar a les paraules i, d'aquestes n'ha de sortir la fraternitat.

P. Arquitectónico

Església Vella de Sant Pere

És una església neoclàssica, de carreu, planta basilical rectangular, nau central i dos de laterals. Altar major i petites capelles, quatre trams i l'absis. Campanar quadrat de cantonades en xamfrà de tres cossos de totxo. Les voltes -avui perdudes- d'arestes i altres lloc en forma de cúpula i mitges cúpules. Les façanes laterals i posteriors són totalment planes de petites i escasses obertures. La principal resta dividida en tres parts i portalada neoclàssica de tres nivells a la central, per damunt d'ella un frontó de línies corbes i petita espadanya.

Església Nova de Sant Pere

És un edifici religiós de planta rectangular de la que surten un cos a manera de porxo. A la façana principal un campanar de secció quadrat i un altar lateral de grans proporcions. Té una nau on els contraforts ens separen petites capelles laterals, que són d'altura inferior per col·locar finestres per il·luminar la nau. La nau té tres trams més un altre més curt on hi ha l'absis que és pla. Per sobre el primer tram, un cor. El porxo és de poca alçada amb coberta a dos aigües, de teula, de la mateixa torna que el cos de l'església. El sostre interior és totalment pla.

Ermita del Calvari

Ermita d'una nau central amb capelles laterals, de planta rectangular i absis poligonal de tres costats. Sagristia, en un dels seus laterals, amb forts contraforts i cimbori octogonal. Presenta un porxo obert a la façana principal, amb arcs de mig punt per sobre el qual hi ha una rosassa prou dimensionada. La porta d'accés és de carreus, dovellada i tot el conjunt de maçoneria en la seva quasi totalitat, ha estat revocada i pintada en blanc. La coberta a dos aigües de teula àrab.

Ca Pinyolet

Edifici entre mitgeres es compon de planta baixa, pis i golfes. A la planta baixa, de carreus, hi ha un gran arc de mig punt que pràcticament recull tota l'amplada de la crugia. A la porta de fusta encara s'hi pot llegir, com en altres portes del carrer, "confiscat C.N.T", inscripció de la Guerra Civil. La planta superior i les golfes són de totxo massís manual de petites dimensions arrebossat en algunes parts. Al primer pis hi ha una balconada i a les golfes n'hi ha dos amb arcs rebaixats. La façana està rematada amb una cornisa motllurada de pedra. Les cases d'aquest carrer són edificis habitats més nous per la seva part posterior al poble nou.

Ermita de Santa Madrona

De planta rectangular a dues vessants de teula àrab; façanes planes on les obertures es troben a la façana principal. No està documentat però sembla ser del segle XVII, encara que està restaurat per part de "Religions Devastades" el 1973 i per "L'Escola Taller Terra Alta" el març de 1991. Porta d'accés de mig punt dovellada i dues més petites als seus costats. Hi ha un rellotge de sol i el conjunt es remata amb una petita espadanya.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Santa Madrona. Se celebra el tercer diumenge de març, amb la tradicional romeria i la xocolatada popular.
  • Sant Marc es celebra el diumenge següent al 25 d’abril. Es cuina una paella a l’ermita de Santa Madrona.
  • Sant Pere i Sant Pau. S’acostuma a celebrar el dissabte o el diumenge següent al 29 de juny.
  • Sant Cristòfol El dissabte després del dia 6 de juliol se celebra aquesta festa amb la tradicional benedicció de vehicles.
  • Del 15 al 19 d’agost tenen lloc les festes majors, amb una gran quantitat d’activitats culturals i recreatives adreçades a persones de totes les edats.
  • Festa de la verema es celebra l’últim cap de setmana d’octubre.