Gandesa

Gandesa

Things to do - general

Gandesa és capital de la comarca on tot i el seu creixement industrial i comercial conserva inalterable el patrimoni artístic i històric. Presenta un entorn natural amb un terreny accidentat, en el qual hi  trobem les serres de Pàndols i Cavalls. El riu Canaletes recull gran part de les aigües del terme municipal, banyant-ne el paisatge. Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant els setges de les guerres carlines conserva encara un gran nombre de béns arquitectònics.

Passejant pel nucli antic podeu contemplar les porxades de la plaça de l’Església, les finestres d’ estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila, l’antiga presó i algunes cases senyorials. L’ Església Arxiprestal de l’ Assumpció, romànica,  fou declarada monument historicoartístic el 1980. El Celler Cooperatiu és un edifici modernista construït l’any 1919. El va crear l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’ una teulada i, a l’interior, els arcs parabòlics. Fou declarat Bé cultural d’interès Nacional el 30 de juliol del 2002. Al municipi s’hi troba el centre d’estudis de la batalla de l’Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola. Passejant pel municipi es poden descobrir indrets amagats i cases pairals espectaculars del passat noble i senyorial del municipi Cal Barons de Puroi, Ca l’Inquisidor i Cal Pardo entre altres.

Al terme de Gandesa es troba el Conjunt Arqueològic del Coll del Moro que compren un poblat ibèric i una necròpolis (Segles VIII aC.-I aC.)

Comarca Terra Alta
AyuntamientoPlaça de l'Ajuntament, 1
Teléfono Ayuntamiento977 420 007
Web Ayuntamientowww.gandesa.cat
Oficina TurismoAvenida Catalunya, 3-5
Teléfono Turismo977 420 910
Latitud41.052030
Longitud0.438937

Patrimonio Cultural

Presó de Gandesa

La Presó de Gandesa és un edifici del municipi de Gandesa (Terra Alta) declarat bé cultural d'interès nacional. L'avui anomenada presó de Gandesa és un edifici d'origen medieval que rep el nom de l'última de les funcions per a les quals ha estat utilitzat.

Situada dintre el casc antic de la població, la façana més antiga dóna al carrer del Castell. Hom creu que en principi era el palau dels receptors de l'orde Santjoanista, que controlava la vila després del 1319 en què foren expropiats els bens dels Templers, senyors del lloc des de la reconquesta. La hipòtesi què el seu emplaçament pugui correspondre al de l'antic castell de la vila, bastit pels templers i ampliat posteriorment pels Santjoanistas, no es pot comprovar ara com ara. Hom pensa que aquest es situava en el mateix carrer però més a prop de la Plaça de l'Església.

L'Assumpció de Gandesa

L'església arxiprestal de l'Assumpció i l'antiga Casa de la Vila de Gandesa són dues edificacions contigües situades a la banda est de la plaça de l'església, espai, porticat en part, que centra el nucli de població antic. Ambdues tenen origen medieval, però han estat molt modificades en intervencions posteriors.

L’exterior, imponent, està ben integrat en l’entramat de petits carrers de la vila de Gandesa. A l’interior cal destacar el que resta de l’antic absis romànic i petits detalls arquitectònics residuals de la construcció gòtica.

Celler Cooperatiu

Cèsar Martinell (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888-Barcelona, 19 de novembre de 1973) fou l’arquitecte que construí el Celler Cooperatiu de Gandesa.

Edifici modernista que acabà la construcció del celler per a l’elaboració de vins al gener de 1920 i el seu molí d’oli al novembre del mateix any.

El seu valor arquitectònic ha fet que es consideres una de les Catedrals del Vi. També esta catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l’any 2007.

Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre

El Museu Memorial de la Batalla de l'Ebre de Gandesa aborda la història més recent de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, i situa la batalla de l'Ebre com a eix vertebrador del discurs expositiu. Aquest fet històric, que va marcar profundament aquestes terres, serveix per explicar la seva evolució històrica des de diversos punts de vista: social, polític, econòmic i demogràfic.

S’estructura en cinc àmbits per desenvolupar tots aquests aspectes: la memòria dels edificis, la del paisatge, la dels objectes, la de les persones i la del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE). Aquest equipament té l'origen en la col·lecció del CEBE. Aquesta entitat va néixer l'any 1998, impulsada per un grup d'estudiosos i col·leccionistes de Gandesa, veïns interessats en la història i en la recuperació de material documental, bèl·lic i cultural, de la batalla de l'Ebre i la Guerra Civil.

Patrimonio Natural

La Fontcalda

La Fontcalda es troba al riu Canaletes, en un punt en què aquest s'encaixona formant un canó i fent-se més estret. Allà, les aigües d'aquest riu formen un escenari impressionant, ja que formen gorges d'aigua cristal·lina en què podem banyar-nos, en un entorn meravellós envoltat de vegetació i muntanyes, que res ha d'envejar a molts dels que tan atractius trobem pertanyents a països llunyans i tropicals.

Aquest atractiu enclavament rep el nom de Fontcalda, que en castellà vol dir "font calenta", precisament perquè en ell, en concret en el marge esquerre del riu Canaletes, hi ha una font termal, coneguda com "Font dels Xorros", la aigua surt a 28º, ia la qual se li atribueixen propietats medicinals. Són d'una gran riquesa pel que fa a minerals, contenint clorur sòdic, clorur càlcic, sulfat magnèsic i carbonat càlcic.

P. Arquitectónico

Ajuntament de Gandesa

Edifici de planta rectangular i volumetria prismàtica rectangular, consistent en planta baixa amb porxo públic d'entrada i dues plantes destinades a dependències de l'Ajuntament. L'accés en planta queda remarcat per una antiga capella (Santa Anna) resituada en aquesta façana. El pas i les motllures de l'arcada de mig punt que conforma la capella s'han agafat com a model tipus per al porxo d'entrada a l'Ajuntament i per a la composició de la façana de la planta baixa. En aquest pany de façana principal, sota el porxo, hi ha algunes lloses esculpides de pedra d'èpoques pretèrites.

L'Ajuntament actual és tot d'obra vista, amb un cert caire classicista, reforçat a partir de l'ús de la capella de Santa Anna com a eix de simetria. Mostra unes façanes molt ordenades, cuidant extremadament aquesta simetria també en les altres façanes. Es remarca la verticalitat de l'edifici mitjançant l'ús de grans finestrals que van des de la planta primera a la segona, i amb el joc amb franges verticals d'obra vista que emmarquen els finestrals. El remat de la façana es produeix mitjançant una petita cornisa també d'obra vista.

Torre al Molí

La torre al molí de Gandesa és un molí d'aigua que aprofitava l'aigua del riu Canaleta. A sobre seu, es localitza el basament d'una construcció defensiva de planta rectangular i grossos murs, construïda amb combinació de pedra picada amb filades d'opus spicatum i paredat a la part superior.

La Rectoria

Construcció aixecada per "Regiones Devastadas" sobre construcció medieval com es pot comprovar als carreus de la seva base i la situació dins el casc antic. De tres plantes amb dues portes d'accés, cornises separant les plantes, finestres petites al primer pas i balcons i sobre l'eix d'una de les portes.

El pis superior, de galeria correguda, està interromput per un dels balcons. Ràfec esglaonat i coberta de teula. Balcó a l'angle de l'edifici amb mitja fornícula sobre trompa.

Santuari de la Fontcalda

Santuari de la Fontcalda, lloc de pelegrinatge, al costat del qual se situava l'antic balneari, amagat entre aquests frondosos paratges i que sol atreure a molts excursionistes. En aquest balneari van ser explotades antany les aigües termals de la font, en concret a partir del segle XVIII.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Sant Antoni, es celebra el 17 de gener amb la benedicció tradicional dels animals i recollida de la llenya per part dels majorals que després es subhasta.
  • Romeria al santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda. S’hi va el primer diumenge de maig.
  • Festes majors,  primer dissabte de setembre en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda.
  • Festa del vi. El primer diumenge de novembre se celebra aquesta festa de germanor entre tots els pobles de la comarca, una bona oportunitat per gaudir dels excel·lents vins de la zona.