Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan

Things to do - general

Horta de Sant Joan és conegut dins i fora de Catalunya per la famosa frase de Picasso «Tot el que sé ho he après a Horta ». Horta és el poble de l’harmonia, on el centre històric medieval i el magnífic paisatge que l’envolta es fonen com si el temps s’hagués aturat. La part sud del terme és molt accidentada, ja que està formada per l’extrem septentrional dels ports de Tortosa-Beseit on el paisatge agrest ofereix llocs de gran bellesa.

Passejant pel centre històric d’Horta, declarat Conjunt Historicoartístic,  ens trobem amb un nucli antic urbà clarament medieval, amb carrers molt tortuosos, cases de pedra i  porxades  evocadores. La plaça de l’Església és un conjunt arquitectònic espectacular. A sobre d’ alguns porxos s’hi alça  l’ Ajuntament  renaixentista del segle XVI. També a la plaça s’hi troba església Parroquial de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic i renaixentista. Es recomanable visitar el cap de l’Ecomuseu dels Ports situat a la vora de la Plaça Major. Pel nucli antic es poden admirar construccions singulars com ara la Casa de la Comanda, Casa Pessetes, etc. A l’edifici de l’Antic  Hospital  hi  ha ubicat el Centre  Picasso., que recull la reproducció facsímil de les obres que l’artista pintà en les seves dues estades que va fer a la població: el 1898-99 i el 1909.

Comarca Terra Alta
AyuntamientoPlaça de l’Església, 3
Teléfono Ayuntamiento977 435 005
Web Ayuntamientowww.hortadesantjoan.cat
Oficina TurismoPlaça de Catalunya s/n
Teléfono Turismo977 435 043
Latitud40.953829
Longitud0.316836

Patrimonio Cultural

Convent de Sant Salvador d'Horta

El Convent de Sant Salvador d'Horta és un convent franciscà també conegut com a Santa Maria dels Àngels, construït al peu del puig de Sant Salvador, que s'aixeca a l'est d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Fou fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L'església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats bé cultural d'interès nacional.

Arquitectònicament, es tracta d'una sèrie d'edificis de diverses èpoques, entre els segles XII i XVII, disposats al voltant d'un claustre renaixentista. L'església és un edifici del gòtic aixecat durant el domini templer de la zona i és precedit d'un atri i ampliat amb capelles laterals al segle XVII. Té una sola nau coberta d'una armadura de cabirons i teula que descansa sobre arcs de diafragma i la capçalera forma un absis semicircular cobert de volta nervada tardoromànica. És el millor exemple d'arquitectura religiosa templera a Catalunya.

La Torre del Prior

És un edifici medieval, situat al peu de la muntanya de Santa Bàrbara. Es tracta d'una torre de defensa de planta quadrada i murs a base de carreus ben escairats i molt regulars. Consta de planta baixa i pis. La façana principal és orientada a llevant. El sostre de la planta baixa és cobert a base de lloses de pedra de forma prismàtica, sense cap tipus d'embigat de fusta, tot formant un arc extremadament rebaixat. El pis superior és cobert a dues vessants amb lloses de pedra que suporten quatre arcs diafragma, sustentats per mènsules, tot definint una nau de volta de canó apuntat. Sota la finestra es conserva una pica de pedra.

Casa de la Comanda

És un casal fortificat dins el nucli de la població d'estil renaixentista. Consta de planta baixa i dos pisos, amb coberta a dues aigües. A la planta baixa s'obre la portada d'arc de mig punt i diverses finestres cegades. El primer pis consta de diverses finestres amb llinda motllurada i el segon pis té una galeria correguda. Els diferents pisos són separats per cornises motllurades, ràfec i gàrgoles.

Conserva una petita torreta cilíndrica a l'angle. La façana posterior presenta una mènsula de grans dimensions on hi havia hagut una gran balconada.

Patrimonio Natural

Els Ports

Els Ports es un espai molt gran en el que es poden fer activitats de tot tipus, relacionades en el contacte amb la naturalesa, sobretot.

Als Ports d’Horta es poden practicar esports com el senderisme, el barranquisme, l’escalada, etc. Hi ha zones habilitades per a la practica d’aquests esports, però s’ha de tenir en compte totes les normes i consells que s’han de portar a la pràctica per mantenir l’espai durant molts anys per a futures generacions.

P. Arquitectónico

Sant Joan Baptista

És una església gòtica d'una sola nau, capçalera poligonal i cinc capelles laterals. Al mig entre dues capelles s'obre una portalada d'arc apuntat amb arquivoltes i pinacles. La nau és coberta per una volta de creueria amb tres arcs formers i l'absis per una volta gallonada. Als peus de la nau es troba el cor, sota una volta rebaixada amb barana de pedra treballada.

L'exterior presenta grans contraforts amb finestres apuntades, molt esveltes, intercal·lades. La coberta, de teula, sembra sobrealçada respecte al nivell original. La façana principal consta d'una petita porta d'entrada, amb motllures, coronada per un òcul superior. Al damunt hi ha un interessant sistema de desguàs i un magnífic cos de campanes.

Ajuntament d'Horta

Es tracta d'un conjunt d'estil renaixentista format per dos edificis contigus formant un angle i units per un cos que a la planta baixa defineix un porxo. Aquest porxo està format per arcs de mig punt sobre columnes i pilastres de tipologia diferent. La façana presenta els elements ordenats. Els dos pisos superiors són separats per cornises motllurades. El primer pis té finestres de llinda i brancals motllurats i una pintura mural al mig emmarcada per una motllura.

Al pis superior hi ha una galeria correguda de finestres més petites i d'arc de mig punt. La cornisa és conformada per lloses de pedra tot formant motllures esglaonades coronades per gàrgoles. L'interior és tot reformat.

Casa l'Habanero

És un edifici a la vila d'Horta. Forma part del conjunt de cases restaurades de la plaça de l'església. Reformada i rehabilitada als voltants del 1980. Construcció de planta gairebé rectangular entre mitgeres, amb una estructura de tres crugies transversals arquejades, a base de carreus ben escairats de pedra. La primera de les tres plantes presenta porxo obert i comú amb les cases veïnes, amb arcades de mig punt bisellades sobre pilars de secció octogonal irregular i basament cúbic, l'un, i de secció rectangular amb mènsula cegada l'altre. El sostre és d'entramat de fusta i maó. La façana frontal és de carreus. Presenta dues finestres al primer pis, amb balcó i arcuació bífora apuntada, lobulacions i guardapols. La del segon pis és bífora amb capitells d'ornaments vegetals, columna de fust llis, base i plint senzills. Totes dues plantes es troben restaurades.El ràfec de la coberta és fet amb maó tot definint línies de ziga-zaga i dents de serra. La façana lateral és d'obra moderna.

Casa Pessetes

Edifici renaixentista en molt bon estat de conservació, fet de carreu i en part construït sobre el carrer. A la planta baixa, a nivell del carrer, té portada d'arc de mig punt i una altra porta oberta posteriorment. Al primer pis es troba la planta noble amb dues finestres motllurades, i al pis superior una galeria correguda amb cornisa sota el ràfec, totalment de fusta magníficament treballada. La façana posterior presenta un gran arc de mig punt bisellat que aguanta l'edifici sobre el carrer donant al de l'Hospital. La part superior presenta actuacions recents. La coberta és de teula a dues aigües. L'interior compta amb cambres de grans dimensions així com un llarg passadís.

Molí de la Bellida

El molí de la Bellida és un edifici al terme municipal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Segons explicacions del propietari actual, el molí s'anomena de la Bellida perquè els seus primers propietaris explotadors va ser la família dels Bellidos de Tortosa; família vinguda d'Osca. Aquesta fou en el seu temps de les més influents i majors propietàries de te terres d'Horta. També ens recorda a la llegenda que diu que en aquest molí hi ha haver una baralla a mort entre els dos moliners, "lo Satret i Mendosa", sortint victoriós "lo Sastret".

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Subhasta de Sant Antoni, cap de setmana més pròxim al 17 de gener.
  • Sant Salvador se celebra el 18 de març amb una paella popular al convent de la Mare de Déu dels Àngels, conegut popularment com a Sant Salvador.
  • Romeria al convent de la Mare de Déu dels Àngels (Sant Salvador) Se celebra el primer cap de setmana després del 21 d’abril, en commemoració del miracle de Sant Salvador.
  • La festa dels quintos Se celebra un cap de setmana de la primera quinzena d’agost.
  • Festes majors Se celebren del 8 a l’11 de setembre.
  • La festa de la Costa Se celebra el dissabte i el diumenge posteriors al 24 de setembre, en honor a la Mare de Déu de la Mercè. Es fa una sardinada popular als carrers de la Costa.
  • Dolça Tardor. Festa d’artesania i productes d’artesania. Se celebra el primer cap de setmana d’octubre.