Prat de Comte

Prat de Comte

Things to do - general

Prat de Comte es troba al nord-est dels ports de Tortosa-Beseit. El terme, per la seva situació geogràfica, és molt accidentat; les cotes més altes són el tossal d’Engrilló i la Mola Grossa. Hi trobem el teix d’Engrilló, arbre mil·lenari de més de 13 metres d’alçada amb gran valor ecològic i històric. El municipi, bàsicament agrari, ha recuperat en els darrers anys l’elaboració de l’aiguardent que des de sempre ha estat molt lligat a la pagesia catalana.

Lo Portal és el portal d’accés primitiu al nucli de la de Prat de Comte (Terra Alta), declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Per una banda té un arc de mig punt dovellat amb carreus i maó a la part baixa, que indica el nivell del sòl d’abans. Per l’altra banda té un arc rebaixat. El sostre és un entramat de fusta i maó, més baix que l’original. El seu interior deixa endevinar arcs d’entrada a cases veïnes, avui encegats. L’actual arc data del segle XVII, com es pot llegir en un dels carreus.

Entre els edificis més importants de Prat de Comte cal destacar l’Església Parroquial de Sant Bartomeu, construïda en el segle XVII situada a la plaça de l’església. A la mateixa plaça s’hi troba la creu dels templers.  És interessant contemplar el Portal, antiga porta d’entrada al poble per arribar al carrer Major i a  l’església. El municipi també conserva un antic forn de pa i una destil·leria.

Comarca Terra Alta
AyuntamientoPlaça de l'Església, 3
Teléfono Ayuntamiento977 428 284
Web Ayuntamientowww.pratdecomte.altanet.org
Latitud40.983737
Longitud0.405122

Patrimonio Cultural

Lo Portal

Lo Portal és el portal d'accés primitiu al nucli de la de Prat de Comte (Terra Alta), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Per una banda té un arc de mig punt dovellat amb carreus i maó a la part baixa, que indica el nivell del sòl d'abans. Per l'altra banda té un arc rebaixat. El sostre és un entramat de fusta i maó, més baix que l'original. El seu interior deixa endevinar arcs d'entrada a cases veïnes, avui encegats. L'actual arc data del segle XVII, com es pot llegir en un dels carreus.

Forn del Morruno

El forn es troba a la primera planta d'un edifici de dues plantes. Va entrar en funcionament l'any 1692. Als baixos d'aquest immoble hi ha una destil·leria.

Pels documents d'arrendament del forn se sap que cada desembre l'explotació del forn s'adjudicava mitjançant subhasta. Al poble de Prat de Comte hi havia dos forns. Al forn Morruno era on els pobres anaven a pastar, a coure el pa i les pastes. Per cada quaranta pans enfornats, un se'l quedava el forner. El mateix passava quan coïen pastes, per cada vine fornades una safata era pel forner. Al mateix temps es coïa el pa de diferents famílies, per tal de distingir-ne el propietari es feien marques en el pa: talls o pessics.

A mitjan segle XX les collites de blat no van ser bones i havien de comprar la farina er fer-se el pa. Com que no sortia a compte el forn es tancà el 1968. El forn es fa servir un parell de cops a l'any per Sant Antoni i la festa de l'Aiguardent. Per poder coure el pa cal encendre el forn dos dies abans per tal que s'assoleixi la temperatura adequada. Les pedres de la cúpula del forn es posen blanques quan s'assoleix l'escalfor necessària per coure. Pel que fa a la destil·leria existeixen documents dels anys 1700 dipositats als fons notarials de Tortosa que en parlen. L'activitat vitivinícola era ben present a l'economia local, com demostra el fet que encara es conservin molts cellers, fins que la plaga de la fil·loxera i la Guerra Civil van canviar els conreus.

La destil·leria ha estat recuperada i s'inaugurà el 19 d'octubre de 2002.

Patrimonio Natural

Santuari de la Fontcalda

El santuari de la Fontcalda està ja documentat des del segle XIV, si bé l'església actual data del segle XVIII i és d'estil neoclàssic. L'any 1936, durant la Guerra Civil Espanyola, el santuari va ser cremat i es van destruir l'altar barroc i la imatge antiga de la Mare de Déu que albergava. Aquest magnífic espai natural, verd per la proximitat del riu, està situat al terme municipal de Gandesa.

P. Arquitectónico

Sant Bartomeu de Prat de Comte

Església parroquial feta de maçoneria amb reforços de carreus a les cantonades i obertures. Consta d'una nau central amb capelles comunicades, volta de canó amb llunetes a la nau i d'aresta a les capelles, gallonada a la capçalera. Porta d'arc de mig punt dovellat centrada amb la nau, pilastres, fris llis, cornisa motllurada, pinacles, fornícula i òcul. Torre quadrangular de cantonades bisellades i el cos de campanes amb tres registres. Conjunt renaixentista-barroc de l'any 1650, aproximadament.

Creu de terme

Creu de terme d'origen medieval, situada antigament a sobre la porta d'accés al cementiri. Portada a la plaça de l'església l'any 1994, moment en què va ser rehabilitada (la creu de la plaça és una rèplica de l'original). Realitzada amb pedra tova, representa la figura de Crist sobre una creu lobulada de majors dimensions, sobre una base amb uns escuts sense identificar.

 

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

La primera festa de l’any és la de Sant Antoni que es celebra el 17 de gener. Les actes comencen a les onze amb la missa i la benedicció dels animals. Seguidament es fa la subasta de dolços i pastes típiques del poble.
Un dinar de germanor a base del menjar típic de camp conegut com la Clotxa reuneix als veïns al casal municipal. En acabar una sessió de ball tanca la festa.

La festa de Santa Agueda, a primers de febrer, reuneix a les dones del poble en una jornada molt especial.

Per la segona Pasqua es fa un romiatge fins a l’Ermita de la Font-Calda, patrona de Prat de Comte. Aquest dia es retroben amics i parents. És una tradició molt antiga.

La festa major es celebra el 24 d’agost, en honor a Sant Bartomeu on es porten a terme unes activitats de caràcter tradicional i popular com són les curses que es venen fent a la població des de molt antic i que realitzen a la carretera de l’estació, al carrer Major i a la plaça de l’església, aquestes curses són les següents:

Les curses Pedestres: a la carretera de l’estació, són curses per a totes les edats, i el seu recorregut està adaptat als participants, segons l’edat i el sexe.

La Cursa de pedres té lloc a la plaça i consisteix en què quatre participants han de recollir un total de trenta pedres, d’una en una, col·locades en filera i dipositar-les en un cabàs que hi ha a un extrem de la filera. El primer que acaba, va corrents l’alcalde i li dona la mà, simbolitzant així que la cursa ha acabat.

La cursa dels Ous té lloc al carrer Major, els participants han de córrer amb un ou sobre una cullera de fusta a la boca ,les mans s’han de tenir agafades a l’esquena.

La cursa de Taleques també al carrer Major, els participants es posen dins d’uns sacs anomenats taleques, i se’l subjecten al cos amb un cinturó.

I per acabar, la cursa més popular, la cursa del “Cresol”: consisteix en portar un gresol (llum d’oli) encès, penjat de la bragueta, el primer que arriba amb el llum encès guanya, si s’apaga s’ha d’aturar a encendre’l. Aquesta Cursa està recollida al costumari català de Joan Amades, el qual la cita com a única a Catalunya, i fou declarada d’interès comarcal, aquest any passat.

Al final, l’alcalde de la població, fa l’entrega dels premis, que porta l’agutzil penjats d’una llança, un gall, un conill, i dalt de tot una ceba ben grossa. El Gall i la copa són pel primer de cada especialitat i de cada sexe, la copa més petita i un conill són pel segon, i una ceba pel tercer, per a que li plorin els ulls i l’any vivent s’espavili més.

A mitjans d’octubre, després del Pilar, es celebra la Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte. Aquesta celebració va néixer l’any 2001 amb la inauguració de la restauració de l’antiga destil·leria. La destil·leria forma part d’un conjunt d’espais que s’han anat reconstruint i que representen com vivien els avantpassats. En aquest espai els veïns hi feien el seu propi aiguardent després de la verema. Però ja fa més de cent anys que va quedar en desús a conseqüència d’un accident. El forn de pa, un molí d’oli i un molí de blat són les altres equipaments que es conserven a Prat de Comte. Si us animeu a conèixer la festa podreu tastar una amplia varietat d’aiguardents, això si, acompanyats de dolços típics del nostre poble. A més podreu conèixer altres festes dedicades a l’elaboració de licors i podreu provar la Caña galega, la Ratafia catalana, etcètera.