Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs

Things to do - general

Vilalba va formar part del territori de la Batllia de Miravet que Ramon Berenguer IV cedí als Templers. Després s’intengrà dins la Comanda d’Ascó.

La carta de població fou atorgada l’any 1224 a quatre pobladors.

A principis del segle XIV, els Templers foren substituïts pels Hospitalers en la senyoria d’aquests territoris.

A les acaballes del segle XV es va crear la Comanda de Vilalba dels Arcs.

Durant la Guerra dels Segadors la població fou assaltada per mercenaris de l’exèrcit castellà. També fou breument afectada per la Guerra de Successió i les posteriors Guerres Carlines, durant les quals es va fortificar la vila.

L’any 1938, a Vilalba, es va estabilitzar el front republicà al lloc conegut com els Quatre Camins, on actualment s’ha erigit un monument commemoratiu.

Comarca Terra Alta
AyuntamientoPlaça de la Vila, 2
Teléfono Ayuntamiento977 438 002
Web Ayuntamientowww.vilalba.cat
Latitud41.121047
Longitud0.410063

Patrimonio Cultural

Jaciment arqueològic del Turó del Calvari

El jaciment arqueològic del Turó del Calvari fou descobert l'any 1999 amb motiu d'uns moviments de terres que es van efectuar al costat del municipi de Vilalba dels Arcs.

La importància de les troballes va aconsellar efectuar-hi una intervenció arqueològica, que es va portar a terme entre 1999 i 2004, enmarcant-se dins de les linies de recerca que l'àrea d'Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili portava a terme a les Terres de l'Ebre, col·laborant en els treballs investigadors de la mateixa universitat i especialistes del municipi.

A partir de l'any 2002, els treballs d'excavació es van complementar amb els de restauració de l'estructura, per tal de fer-lo visitable i entenedor per al públic general. Amb aquest objectiu es va plantejar un projecte d'adequació dels murs exhumats, la restitució dels paraments més malmesos, l'arranjament de l'interior i de l'entorn del monument, netejant-lo i dotant-lo d'accesos acurats i la seva senyalització mitjantçant cartells de posicionament i explicatius.

P. Arquitectónico

Casa Coll

La CASA COLL es una típica “Casa Pairal” catalana en la que la figura del “Hereu” o de la “Pubilla”, han permès la permanència de la mateixa família durant segles.

Visites concertades Tel:   977 42 18 18  -   619 97 39 90

Església parroquial de Sant Llorenç

L'esgésia començà a construir-se al segle XVI i es finalitzà l'any 1705, segons consta a la façana principal. És un edifici molt interessant perquè combina elements gòtics amb altres renaixentistes i barrocs. D'aquest estil destaquen la façana principal i l'esvelt campanar de 40 m d'alçada. És obra de l'arquitecte Francisco Ibarguenz.

Capella de la Mare de Déu de Gràcia

Era la primitiva església i fou construïda en època templera. Originariament era d'estil romànic, de transició al gòtic, tot i que tingué modificacions posteriors. Actualment es troba fora de culte.

El Calvari

Altres llocs interessants que es poden visitar tot passejant són el Calvari, al qual s'hi accedeix per un camí costerut i serpentejat, vorejat per altius xiprers, on s'hi troben la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, d'estil barroc, i la Capella de la Mare de Déu de Montserrat. No molt lluny d'aquí estan els antics rentadors públics anomenats "La Font", mostra d'arquitectura popular.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Sant Sebastià: quart dissabte de gener.

Romeria a Berrús: primer dissabte després de Setmana Santa.És la romeria més llarga de tot Catalunya. L'espectacle més impresionant el constitueix l'entrada al poble dels caminants, ja de nit, amb altes canyes a la mà cantant el rosari, amb una original entonació.

Festes d'estiu: dia 8 d'agost, festa de quintos, ball popular a la Plaça i sorteig de coques. Dia 9, proclamació de la pubilla i les damisel.les i actuacions de grups populars de la vila. Dies 10, 11 i 12 actes religiosos i populars.