Rossell

Rossell

Things to do - general

El municipi de Rossell està situat al nord del País Valencià, al nord-oest de la comarca del Baix Maestrat, al límit amb el Principat de Catalunya. El riu de la Sénia fa de partició pel nord-est amb el terme de la població que li dóna nom. Pel nord limita amb el terme de la Pobla de Benifassà (antics termes de la Pobla i del Bellestar), a la Tinença de Benifassà. El terme de Vallibona, a la comarca dels Ports, es troba al sud-oest. I al sud, pel curs del riu Cervol, i al sud-est, seguint el Lligallo Reial, limita amb el terme de Canet lo Roig, municipi pertanyent també al Baix Maestrat. Té una extensió de 75’26 km2 i una població pròxima als 1.200 habitants.

 

Comarca Bais Maestrat
AyuntamientoMaestra Saiz, 31
Teléfono Ayuntamiento977 571 382
Web Ayuntamientowww.rossell.es
Web Turismo
Latitud40.6187071
Longitud0.221484

Patrimonio Natural

El terme de Rossell ens ofereix un conjunt paisatgístic excepcionalment divers amb zones de muntanya, mitja muntanya i plana. I amb dos rius que recullen l'aigua d'un bon grapat de barrancs. Una passejada observadora pel terme ens permetrà trobar cingles, timbes i rebleres; coves i abrics, garriga ("malea") i bosc; finques, horts, feixes i bancals; ullals, com el Bufador i el Gamboirot, i fonts diverses.

La font més emblemàtica és la Font de Baix, que es troba a la vora del poble, paral·lela al llit del Barranc de Requena, justament en l'encreuament de la carretera que en bifurcació posterior porta a Bel i a Vallibona. Es tracta d'un espai amb una vegetació variada on destaquen uns xops imponents.

El Molló de Sant Marc és una muntanyeta, situada a les envistes del poble en direcció NE, que acull l'ermita del sant que li dóna nom. La proximitat a la població i una elevació de 565 metres per damunt del nivell de la mar converteixen Sant Marc en un talaia privilegiada, amb una extraordinària potencialitat com a zona recreativa.

P. Arquitectónico

Església parroquial dels Sants Joans. L'actual església parroquial de Rossell presenta una façana barroca amb certes influències classicistes. Això ens fa creure que és del segle XVIII, moment en el qual es produeix un creixement important al nostre poble.

Església parroquial de Sant Jaume de Bel. L'església de Bel és, gràcies a la seva portalada, l'exemple més clar de romànic a la comarca.

Molí d'en Guiot. Assentament situat a la partida dels Horts a una distància aproximada d'1,5 km de les Cases del Riu. S'hi pot accedir a través d'un camí asfaltat que passa per davant d'una fàbrica de mobles, o bé arribant al Molí d'Abella tot creuant per un pont de fusta de construcció recent. Es tracta d'una edificació de planta quadrada amb una sèrie d'annexos de planta irregular. Aquest assentament ha tingut fonamentalment les funcionalitats següents: molí fariner, batà i central elèctrica. El molí disposa de dos cups d'uns 6 o 7 metres, de forma cilíndrica i fets de pedra, amb escales al seu interior de pedra i ferro. L'aigua hi arriba mitjançant una sèquia que prové d'una peixera molt pròxima.

Molí de l'Hospital. A una distància aproximada de 7 km de Rossell i 2 km de la Sénia, aquest molí dona nom a la partida en la qual es troba. S'hi accedeix pel Ligallo Reial. El mas consta de cinc habitatges, una quadra i un corral. En aquesta edificació hi ha una magnífica capella el patró de la qual és sant Josep. En el menjador i la sala gran, també s'hi poden trobar diversos murals pictòrics.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Nadal: cavalcada de Reis. Oferta: la gent del poble ofereix plats que són subhastats entre el públic.

Sant Antoni: benedicció d’animals i repartiment de pastissets per a tots els assistents.

Carnestoltes: ball de disfresses la nit del dissabte. Els darrers anys se celebra el cap de setmana següent al que correspon a la festa.

Fira de Sant Josep: cap de setmana següent al 19 de març. Fira multisectorial: artesania, comerç, maquinària agrícola, automòbils, etc.

Festa de l’Ascenció a Bel: Un cap de setmana de juny, 3 dies de festa coincidint amb el cap de setmana.

Festa major a les Cases: Tercer cap de setmana de juliol, 3 dies de festa coincidint amb el cap de setmana.

Setmana Cultural: primera setmana d’agost. Exposicions, concerts, conferències, sortides al camp...

Festes d’Agost: festa major. 9 dies (de dissabte a diumenge següent inclosos) al voltant del 15 d’agost. Bous, bou embolat, desfilada de carrosses, cercaviles, folklore, esports, cultura i una gran diversitat d’actes. Cada nit, ball a la pista poliesportiva.

Mare de Déu de la Balma: a primers de setembre. Festa al carrer del Mar. Cantades de gojos. Jocs infantils i ball. Sopar popular al carrer.