Les Cabanyes

Les Cabanyes

Things to do - general

Municipi situat a la zona central de la comarca, de reduïda extensió territorial: 1,79 km2. Situat a la plana limita al nord i a l’oest amb Vilobí del Penedès, a l’est amb La Granada, al sud amb Vilafranca del Penedès, i al sud-oest amb Pacs.

El paisatge cabanyenc es caracteritza per les vinyes, a la primavera el color és el verd, a la tardor el groc i vermell de les fulles decadents de les vinyes, a l’hivern el marró groguenc de la terra argilosa i els ceps despullats. Les Cabanyes al setembre i octubre no es diferent al Penedès on la verema marca tota una època de l’any amb moviment de gent per la verema i tractors amunt i avall.

La muntanyeta de Sant Jaume és l’accident més important del terme municipal que, a més, drena el torrent de la Torreta, tributari del torrent de la Rovira i de la riera de Ribes.

Comarca Alt Penedès
AyuntamientoCarrer del Bisbe Torras i Bages, 5
Teléfono Ayuntamiento938 921 048
Web Ayuntamientowww.lescabanyes.cat
Latitud41.371616
Longitud1.689343

Patrimonio Natural

La muntanyeta de Sant Jaume

La muntanyeta de Sant Jaume és l'accident més important del terme municipal que, a més, drena el torrent de la Torreta, tributari del torrent de la Rovira i de la riera de Ribes.

 

P. Arquitectónico

Antiga església de Sant Valentí de les Cabanyes

Antiga església parroquial d'una nau amb capelles afegides. Absis llis. Campanar de paret refet en la part superior. Porta a la façana S. amb àbac que és motllurat. Observàrem uns extraordinaris carreus a les capelles barroques. DURANT EL JUNY DE 1981, un grup d'alumnes de l'Escola Internacional de Pintura mural que organitza anyalment la Diputació de Barcelona, varen estar treballant a Sant Valentí, consolidant i estudiant les pintures romàniques existents en els cinc plafons que van des del segle XII al XIV.

Sant Valentí de les Cabanyes

Temple d'una sola nau i absis de planta semicircular. Voltes d'aresta i arcs torals acabats amb cul-de-llàntia. Capelles laterals de volta de canó perpendiculars a la nau central. Coberta a dos vessants. Contraforts laterals. Façana amb rosetó i arcs cecs decoratius. Entrada frontal. Portal d'arc de mig punt amb arquivoltes i timpà, columnetes i capitell. Esqueixada cap a l'interior. Campanar lateral octogonal amb coberta de pavelló. Portal d'arc de mig punt amb arquivoltes i timpà, columnetes i capitells. Esqueixada cap a l'interior.

Celler Cooperatiu de les Cabanyes

És un edifici industrial situat als afores del casc urbà de les Cabanyes. És format per dues naus longitudinals i una transversal. La coberta és a dues vessant, sobre encavallades de fusta. Els elements més remarcables d'aquest conjunt són les finestres i portes, on s'ha utilitzat el maó vist com a element constructiu i ornamental.

Sant Cebrià de Cabanyes

L'església és d'una sola nau, té un absis semicircular, una absidiola al nord i la volta lleugerament apuntada. La façana té una obertura superior en forma de creu grega, la porta és arquitravada, amb un arc de descàrrega que configura un petit timpà. A la paret nord hi ha un accés a l'interior que recorda una galeria. Són molt curioses les dues finestretes de la paret de migdia, dividides horitzontalment en dues parts i a la part inferior hi ha una mena de mainell, que dóna al trencallums una forma de T.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

CICLE FESTIU, CULTURA POPULAR I DINAMITZACIÓ

Les Cabanyes és un poble amb una llarga i rica tradició festiva en la qual, a part de la festa major, també hi trobem les celebracions de diferents diades al llarg de la seva història. El teixit associatiu de Les Cabanyes gira fonamentalment al voltant de la temàtica cultural i esportiva del municipi. El municipi compta amb diferents entitats per a organitzar tots aquests actes com són: la Comissió de Festes, l’Agrupació de Balls Populars de Les Cabanyes i l’organització de la Cursa de Sant Valentí.

Es tracta de celebracions de caràcter local (festivitat de Sant Valentí i Festa Major), de caire nacional (Diada de Sant Jordi i Diada Nacional de Catalunya), de caure popular (festes de Nadal i Carnaval), o de caràcter esportiu (Cursa Popular de St. Valentí, Tramontsava i la Trail Senders del Penedès).

  • La celebració de Sant Valentí es concentra durant el cap de setmana posterior al 14 de febrer, a no ser que aquest dia caigui en cap de setmana. L’esquema de celebració i el tipus d’actes que s’hi celebren es repeteix cada any, i es busca una diversitat de propostes que pugui ser atractiva per al major nombre de veïns possible. També s’ha arribat a consolidar la Cursa Popular de Sant Valentí, amb un circuit de tres quilòmetres, totalment urbà, plantejat perquè sigui accessible a bona part de la població i un incentiu a participar-hi.
  • Vuit setmanes abans de Setmana Santa, Les Cabanyes celebra la Rua de les carrosses de carnaval amb la participació de les dues comparses locals i 4 grups convidats.
  • Per la Diada de Sant Jordi, la voluntat és dotar-la de temàtica literaria i així donar sentit a la Diada amb l’organització de la Nit Poètica a l’església Vella de Sant Valentí (espai que acull periòdicament alguns actes culturals).
  • Pels voltants del mes d'abril també s’organitza la travessa des del Monestir de Montserrat fins l’església vella de Sant Valentí, més coneguda al nostre municipi com la Tramontsava, amb una elevada participació.
  • Menció a part mereix la Festa Major d’estiu, al voltant del primer diumenge d’agost. La programació inclou balls, sardanes, cercaviles, activitats esportives,... un bon nombre d’activitats que la Comissió de Festes escull i programa perquè tothom es pugui sentir identificat amb la principal festa del municipi.
  • Al setembre, tenim la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb un concert o un grup d’havaneres.
  • I per acabar el mes, l’últim diumenge de setembre, s’organitza la Trail Senders del Penedès. Dues curses paral·leles on la majoria del circuit es fa per camins envoltats de vinyes penedesenques.
  • Per acabar l’any, les festes de Nadal on la major participació es a través dels infants del municipi amb la visita del Patge Reial que recull les cartes i la cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient.