Olesa de Montserrat

Olesa de Montserrat

Things to do - general

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

També es coneguda per els espectacles teatrals protagonitzats per actor amateurs. Veïns del municipi de la La Passió de Olesa de Montserrat, durant la Setmana Santa, representen teatralment els últims dies de vida de Jesucrist. No només es d’interès el fet de que sigui un drama sacre, si no que es de veritable interès cultural al ser un espectacle on les primeres noticies documentades de la representació es remunten al any 1538. Gràcies a aquesta obra de teatre, Olesa de Montserrat va entrar al llibre dels rècords catalans per ser el espectacle teatral en espai tancat amb una major quantitat de persones a l’escenari amb 729 persones i una ruca.

Comarca Baix Llobregat
AyuntamientoPlaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
Teléfono Ayuntamiento937 780 050
Web Ayuntamientowww.olesademontserrat.cat
Latitud41.544268
Longitud1.891244

Patrimonio Cultural

Sant Pere Sacama

Sant Pere Sacama (segles X-XI) és una capella dedicada a Sant Pere apòstol, construïda sobre uns rocs a l'extrem nord-est del terme municipal d'Olesa, en un punt culminant de la serra que separa el Baix Llobregat del Vallès Occidental. Formava part del castell de Sacama (segles X - XII), del qual només queden, entre roques, trossos de paret de pedres col·locades en forma d'espiga (opus spicatum).

Portal i capella de Santa Oliva

És el darrer dels antics portals que tancaven la vila d’Olesa que queda dempeus. Construït a finals del segle XVI, està situat al nord del nucli antic, a l’inici dels carrers de Santa Oliva, Garraf i Creu Real. El 1675 es va edificar a sobre la capella dedicada a Santa Oliva de Palerm. Des de 1621, la diada de Santa Oliva se celebra el 10 de juny per assignació del bisbe de Barcelona. El 1664, el papa Alexandre VII va nomenar-la patrona de la vila. Les relíquies de la santa arribaren a Olesa dos anys després i es conserven a l’Arxiu Parroquial.

La imatge actual és obra de l’escultor olesà Francesc Fàbregas, que la va fer l’any 1940, després que l’anterior fos cremada durant la Guerra Civil.

Al costat del portal s’ha adequat un espai públic, anomenat parc del Porxo de Santa Oliva, que dignifica l’entorn amb jocs, zona verda i una pista per a fer balls i concerts, principalment per la Diada.

Sant Salvador de les Espases

L’ermita de Sant Salvador de les Espases, declarada bé cultural d’interès nacional, s’erigeix dalt un turó, en un espadat aïllat, des d’on es pot gaudir d’unes vistes magnifiques de l’entorn i de Montserrat. Antiga capella del Castell de les Espases, apareix esmentada el 1351, i està vinculada a la llegenda que explica que durant la batalla entre cristians i musulmans, aquests darrers volien conquerir els terrenys on s’emplaçava el castell. En inferioritat clara, els cristians van demanar ajuda a Déu, que va enviar una pluja d’espases de foc que va obligar els sarraïns a retirar-se. En agraïment, es va erigir la capella dedicada al Salvador. En realitat, el nom prové del terreny accidentat on es troba el castell, en forma d’espadat.

Teatre de La Passió

Edifici majestuós que acull un dels espectacles més importants de Catalunya i més emblemàtics de la cultura popular: La Passió i mort de Jesús. El teatre, que s’erigeix a la cèntrica plaça de l’Oli, es va inaugurar l’1 de maig de 1987, després que un incendi destruís l’anterior l’any 1983. Dissenyat per l’arquitecte Joan Baca i Pericot, té un aforament per a 1.499 persones en un pati de butaques d’un sol nivell i amb forma d’amfiteatre.

Un dels trets més característics de l’edifici és, sens dubte, l’escenari de 782 m2, un dels més grans d’Europa, i amb una boca escènica de 31 metres d’amplada, un de les més grans del món. Està dotat de diversos mecanismes per facilitar l’entrada i sortida de decorats, amb dues estructures giratòries laterals i sis elevadors hidràulics repartits en punts estratègics de l’escenari.

Patrimonio Natural

Areny del Molí

Zona d’esbarjo al costat del riu Llobregat ideal per a sortides familiars. Hi ha taules de pícnic i barbacoes, d’ús públic i gratuït, sempre que es compleixi la normativa de prevenció d’incendis de la Generalitat de Catalunya. L’Areny del Molí és un àrea ZEPA (Zona Especial de Protecció d’Aus) dins la Xarxa Natura 2000. En aquest interessant espai natural hi ha un tram fluvial de gran interès ornitològic. Seguint el camí que surt de la zona de pícnic, riu amunt, s’hi poden observar ocells aquàtics com ànecs i polles d’aigua.

Espai Natura Puigventós

Conjunt paisatgístic del terme municipal d’Olesa de Montserrat presenta racons de gran bellesa, indrets protegits i d’alt valor patrimonial i geològic amb una gran diversitat d’elements naturals. Un d’ells és l’Espai Natura Puigventós, un espai privilegiat a tocar del riu Llobregat i el Massís de Montserrat. Propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, està qualificat com a PEIN (Pla especial d’interès natural) i està inclòs dins de l’Espai d’Interès Natural de Montserrat i la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

Ribes Blaves

Paratge d’un interès geològic excepcional i protegit. Està catalogat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ja que presenta unes característiques que fan de l’indret un punt molt important a escala internacional. Les seves formacions gegantines són una font d’informació clau per entendre la geologia de Catalunya. S’hi pot observar la falla que posa en contacte els materials paleozoics (de l’era primària) i els cenozoics (de l’era terciària) i que separa la Serralada Prelitoral Catalana de la fossa tectònica del Vallès-Penedès.

Va aparèixer a causa d’un moviment tectònic fa 30 milions d’anys i tenen un gran atractiu didàctic, fet que fa que molts instituts i universitats s’hi acostin per fer-hi estudis mensualment. Aquest aflorament es constitueix de farina de falla de tonalitats blavoses originada per la deformació i trituració de la pissarra, fet que provoca grans badlands o xaragalls a causa de l’erosió eòlica i fluvial.

Mirador del coll de les Espases

Aquest mirador, fent referència el seu topònim a les espases de foc llegendàries que van caure a l’entorn de l’ermita castellera de Sant Salvador de les Espases, és un autèntic balcó a Montserrat. Se’ns obre una panoràmica de tot el massís montserratí i el Monestir, com també una immensitat de muntanyes que en conjunt conformen la Serralada Prelitoral Catalana.

El mateix coll podeu veure un panell panoràmic amb diferents indicacions toponímiques. Entre altres indrets, podreu veure el poble de la Serra de Rubió, Collbató, el congost del Cairat amb el balneari de la Puda de Montserrat, el Monestir de Sant Benet, l’ermita de Sant Salvador de les Espases i la muntanya de Puig Cendrós.

P. Arquitectónico

Torre del Rellotge

És potser un dels elements més significatius i representatius de la vila d'Olesa de Montserrat. Es troba dins del nucli antic d'Olesa de Montserrat, a la Plaça Nova, just a l'inici del Carrer de l'Església, i és costat per costat de la rectoria i a tocar de l'església parroquial de Santa Maria d'Olesa. Tot i ser actualment la torre del rellotge municipal, té les característiques d'una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle XVI se li donà l'alçada que té ara.

Hotel Gori

Conegut com hotel Gori va ser inaugurat el 31 de maig de 1899 i actualment és la seu de l'Ajuntament de Olesa de Montserrat. Edifici de planta quadrada, de planta baixa i tres pisos, construït amb maó. Solament una de les cares conserva totalment la seva estructura original, havent estat les altres, amb galeries, lleugerament modificades.

Convent de les Mares Escolàpies

Aquesta és l'última fundació realitzada en vida per Santa Paula Montal, fundadora de les Mares Escolàpies.

Es troba, juntament amb l'escola de les Escolàpies, al carrer de Paula Montal, al nucli antic d'Olesa de Montserrat. Ocupa tota una façana del carrer, formada per finestres a la planta baixa i balcons a les dues plantes restants. Fa un reclau en el carrer, marcant així l'entrada a l'església que ara, resta tancada fent servir la lateral.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

  • Santa Oliva: 10 de juny
  • Misteri de la passió, mort i resurrecció de Crist: Semana Santa
  • Festa dels Miquelets: Primer cap de setmana de setembre
  • Festa Major de Les Planes: Mitjans de juny (entre Santa Oliva i Festa Major)
  • Festa del Barri del Poble Sec: Últim cap de setmana de juny
  • Festes del Barri Av La Rambla - Eixample: Primer cap de setmana de juliol
  • Festes del Barri Collet de Sant Joan: Segona setmana de juliol
  • Festes del Barri La Central - L'Olivera: Tercera setmana de juliol
  • Festa Major de Ribes Blaves: Últim cap de setmana de juliol
  • Festa Major Oasis: Primer cap de setmana d'agost
  • Festa Major Barri Sant Bernat: Primer cap de setmana de setembre