General

fins al 01/03/2020

Información

L’exposició “Camins de ronda” enceta les activitat de 2020 del Museu de la Mar de l’Ebre

El dissabte 18 de gener es va inaugurar al Museu de la Mar de l’Ebre l’exposició “Camins de ronda”.

L’exposició és una iniciativa ideada per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i s’ha organitzat conjuntament entre el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita amb l’objectiu de mostrar els valors patrimonials dels camins de ronda.

L’exposició Camins de ronda recrea i posa en valor la diversitat paisatgística i social de la xarxa de senders que ressegueix la costa catalana. L’expressió fer la ronda significava antigament l’acció de recórrer els carrers d’una població o els diferents departaments d’una fortificació per procurar impedir els atacs i mantenir-hi l’ordre. En origen, s’anomenaven camins de ronda els que recorrien l’interior de la muralla d’una vila, però més endavant també es va utilitzar aquest terme per als camins que eren per vigilar la costa i el mar.

Aquests darrers ens regalen bonics paisatges i un patrimoni del nostre litoral ple d’història, i ens permeten esbrinar-ne els secrets tot caminant sense presses.

L’exposició inclou cinc àmbits:
• Introducció
• Camins per rondar
• Camins de treball
• Camins de perill
• Camins de paisatge

A través d’aquests àmbits repassa l’origen dels camins de ronda com a espais necessaris d’accés al mar i als recursos naturals com a font de riquesa, l’aprofitament com a línia costanera de protecció d’estranys i perills procedents del mar, i descriu el caràcter públic i comunitari d’aquests senders de costa - malgrat alguns episodis de privatització llargament denunciats pels usuaris -, via d’entrada de mercaderies i de contraban, però també punt de trobada amb la natura i el paisatge arran de mar.

A més, el Museu de la Mar de l’Ebre, juntament amb el Club Centre Excursionista la Foradada, ha organitzat una activitat complementària per a la mostra. El dia 23 de febrer es realitzarà una sortida de camp per conèixer el recorregut, la història, el medi geològic i biològic dels senders que ressegueixen la mar de l’Ebre, en l’últim tram de la costa catalana.

L’exposició serà visitable a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre fins al diumenge 1 de març, i l’entrada serà gratuïta. No perdeu l’oportunitat de conèixer tantes i tantes històries de comerç, viatges i bandolerisme de les que han estat testimoni els nostres camins de ronda.

+ Informació:

Museu de la Mar de l’Ebre
museudelamardelebre@gmail.com
673 522 901

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Sant Carles de la Ràpita

Sant Carles de la RàpitaSituada en el extremo sur del Parque Natural del Delta del Ebro , es una ciudad en la mar y montaña abrazan para crear un lugar único, punto estratégico desde donde visitar el Delta y sus alrededores. San Carlos de la Rápita extiende a lo largo de la bahía de los Alfaques. El abrigan y Leer más