Información

Descripció del recorregut

Sortim de la part alta del poble, del carrer Alta Castell, agafant el corriol que s’enfila decidit cap el castell d’Ascó. En alguns trams força pedregós, aviat ens porta fins al capdamunt del turó, on haurem de recular una mica fins apropar-nos al castell. La tornada la realitzarem per un altre camí, passat el castell, seguint uns esglaons de fusta i baixant entre un antic camp de conreu.

Descripció de la ruta

El castell d’Ascó senyoreja el poble situat als seus peus i domina un ampli tram de la plana fluvial de l’Ebre delimitada pels estrets del Pas de l’Ase i el Pas del Llop d’Andisc. Aquest indret, poblat des d’antic per la seva ubicació estratègica, ha vist passar ibers, romans, àrabs, templers, hospitalers i cristians. Els primers assentaments del castell daten de l’època musulmana, moment en què el poble es converteix en un gran centre comercial, agrari i militar del riu Ebre al seu pas per Catalunya. El poble, presidit pel castell, estava emmurallat i rendia servitud al valiat de Siurana. Val a dir que la població musulmana va ser la dominant a Ascó fins que va ser expulsada, al segle XVII, deixant l’activa ciutat pràcticament despoblada i sense activitat econòmica.
El poble d’Ascó també fou comanda templera, atorgada el 1153 pel compte Ramon Berenguer IV de Barcelona junt amb altres béns. El 1167 el rei Alfons I va empenyorar el castell i, finalment, Pere I, el 1210, el va cedir amb tots els drets. Dissolt l’Ordre del Temple (1312) va continuar com a comanda hospitalera amb títol de comanador fins el 1780. En les restes actuals queda la garita, construcció carlista del segle XIX actualment reconstruïda i part d’una torre gòtica.
El castell va ser destruït en part durant la guerra dels Segadors, a mitjan segle XVII i desmantellat a les guerres de Successió i Carlines.
Fitxa tècnica
Distància 1 km
Temps caminant: 20 minuts
Desnivell positiu acumulat: +50 metres
Dificultat: baixa
Apte per fer a peu

+ Informació

Ajuntament d’Ascó
Tel. 977 405 006
www.asco.cat

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Ascó

AscóDescúbre los tesoros de Ascó Ascó esconde valiosos tesoros que se han ido forjando a lo largo de la historia de la villa. Visitar Ascó es descubrirlos ya que en cada rincón encontramos pequeñas maravillas que nos hablan de la importancia del pueblo en el pasado y en la actualidad, de su cultura, de sus Leer más