General

del 10/05 al 30/06/2019

Información

  • Dates: del 10 de maig al 30 de juny de 2019
  • Lloc: sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre
  • Horari: De dimarts a dissabte: 11:00–14:00, 17:30–20:00; diumenge: 11:00–14:00; dilluns tancat.
  • Organitza: Museu de Tortosa, Museu de les Terres de l’Ebre i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

L’exposició itinerant “Gaites, gralles i dolçaines”, organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 10 de maig i el 30 de juny de 2019.

La mostra s’ocupa de la gaita, un oboè popular, propi del territori de l’antiga Diòcesi de Tortosa; uns instrument musical que posava música a les festes des del Priorat fins a l’Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyada sempre per la percussió d’un tabal. La gaita, tot i les nombroses semblances que presenta amb altres oboès populars de la Mediterrània, té
algunes característiques pròpies, que la diferencien també dels seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla, actualment més conegudes.

La mostra dóna a conèixer també els gaiters més destacats, el context social de l’instrument i el seu paper històric i festiu, dedicant càpsules específiques a Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa 'Los Flarets' de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló i Xavi i Toni Pellisa de la Fatarella; també exposa diferents instruments musicals procedents de fons museístics i de col·leccions particulars.

La formació musical tradicional d’un gaiter i un tabaler és actualment inoritària, mentre que al territori són nombroses les colles de dolçainers i de grallers. Avui, els tres instruments conviuen a les comarques centrals dels Països Catalans, amb estils i repertoris diversos, posant música a les festes i els actes populars més destacats.

Una altra part de l’exposició està dedicada al present dels tres instruments: gaita, gralla i dolçaina, amb un audiovisual en què diverses persones parlen del moment actual i es mostra l’entorn social de la música, el moviment associatiu que es vertebra a través de les colles, els moments festius, etc.

El contingut de l’exposició és fruit de la recerca realitzada pel seu comissari Joan Pellisa, luthier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans; i de la recerca que -amb el suport de l’IRMU i la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori- van realitzar l’equip format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos, parcialment publicada a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).

Aquesta exposició es va inaugurar a l’octubre de 2018 al Museu de Tortosa i ara s’exposa, en segon lloc, al Museu de les Terres de l’Ebre. L’exposició es fruit de la col·laboració entre el Museu de Tortosa i el Museu de les Terres de l’Ebre, el qual com a Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre (SAM) va facilitar a l’ajuntament de Tortosa el finançament de 18.965 € per durla a terme a través de l’aportació del Departament de Cultura realitza a aquest programa.

Després de la seva presentació a Amposta, a partir del juliol de 2019, l’exposició estarà disponible per a la seva itinerància en altres centres patrimonials.

+ Informació
Museu de les Terres de l'Ebre
Tel. 977 702 954
info@museuterresebre.cat
www.museuterresebre.cat

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Amposta

AmpostaAmposta, capital de la comarca del Montsià, es una ciudad con un extenso término municipal, que abarca desde una parte de la sierra de Montsià hasta el Delta de l’Ebre. Esta diversidad de ambientes le permite ofrecer una amplia oferta turística que se mantiene todo el año. La naturaleza es uno de sus grandes atractivos Leer más