Olivella

Olivella

Things to do - general

Al bell mig del massís del Garraf, i a tocar del Parc del Garraf, entre vinyes i margallons es troba el pintoresc poble d’Olivella.
El municipi d’Olivella el componen el poble, diverses masies i sis urbanitzacions on hi viuen la major part deis seus habitants, en un paisatge acollidor i equilibrat. Moltes de les antigues masies han donat nom a les actuals urbanitzacions, com ara Mas Mestre, Mas Milà-Can Milà i Can Surià, i d’altres han nascut al voltant d’altres, com ara Les Colines i la Plana Novella.
Olivella ofereix un ric ventall de festes i tradicions en contacte amb la natura, així com la possibilitat de gaudir d’una excel·lent cuina catalana molt ben representada als seus restaurants, tot plegat en un marc de tranquil·litat natural incomparable.
Amb una tradicional economia d’agricultura de seca, el primer petit nucli habitat de l’antic poble d’Olivella sorgí dalt del turó del Puig Molí cap allà els voltants de l’any 992, amb l’aparició del Castell Vell.

Comarca Garraf
AyuntamientoPlaça Major, s/n
Teléfono Ayuntamiento93 896 80 00
Web Ayuntamientowww.olivella.cat
Teléfono Turismo93 896 89 46
Latitud41.3102463
Longitud1.8114184999999452

Patrimonio Cultural

El poble d’Olivella.

Situat a 211 m d’altitud i damunt un turonet, el Puig Cabot, les seves cases formen agrupacions al voltant de la casa de la vila i l’Església Nova, parròquia dedicada a Sant Pere i Sant Feliu, edificada ais voltants del 1430, al costat mateix del Castell Nou.

Patrimonio Natural

Parc del Garraf

La meitat del terme municipal d’Olivella forma part del Parc del Garraf, un lloc ideal per els qui estimen la natura. El paisatge de cims arrodonits i vessants escarpades banyades per la mar mediterrània el fan únic a tot el Principat.

PARC DEL GARRAF-1

Dins del Parc s’hi troba l’Escola de Natura de Can Grau. A Can Grau també hi ha l’Observatori Astronòmic del Garraf, i al mateix poble d’Olivella hi ha el Centre d’Informació del Parc del Garraf, des d’on es poden realitzar rutes guiades i adquirir productes artesans i naturals.

margallo

P. Arquitectónico

L’antic Castell Vell d’Olivella.

Documentat com el “Castrum Olivella”, es construí l’any 992 dalt d’un turó menut i punxegut de 303 m, el Puig Molí, des d’on es domina tota la vista del municipi. Segurament va formar part del dispositiu defensiu en el procés de la reconquesta. Les seves restes son coronades per una torre circular del segle XVIII.

foto-6

L’Església del Castell Vell d’Olivella.

Al segle XIII, situada prop del Castell Vell, es construí aquesta petita església d’estructura romànica tardana, d’una sola nau de planta rectangular amb l’absis llis i la porta de la façana orientada al migdia.

Jafra.

Aquesta antiga baronia enmig del Parc del Garraf, conserva encara les runes del conjunt de masies que en formaven part, i que constituïen el segon nucli habitat d’Olivella. Les restes de d’església de Santa Maria son testimoni del pes de Jafra a l’Olivella d’aquella època.

ermita-sta-maria-jafra jafra

El Palau Novella.

Aquesta antiga casa d’indianos està situada en el Parc del Garraf. Fou construïda el 1892 per Pere Doménech i Grau, i recull una mescla d’estils arquitectònics. L’excentricitat del projecte i el luxe d’aquesta colònia agrícola crea nombroses fantasies populars sobre aventures amoroses i extravagàncies de l’indret. Actualment hi viu una comunitat budista.

Alu-Art

Alu-Art

Cristòfol Mestre, 33 - Sant Pere de Ribes, Olivella
Carpinteria d’Alumini i cristalleriaMás información
Exterior Piscines

Exterior Piscines

Ctra. de St. Pere de Ribes, 18-24 bxs. - 08720 Sitges, Olivella
Fincas la Masia

Fincas la Masia

Avda. Mas Milà, 4 loc. 1, Olivella
Inmobiliaria – Especialistas en la comarca del GarrafMás información
Huete

Huete

c/ Cervantes, nº 26, local C - 08810 Sant Pere de Ribes, Olivella
Instal·lacionsMás información
Kasa & Home

Kasa & Home

C/ de la Torreta, 36 - 08810 Sant Pere de Ribes, Olivella
Finques – Compra, Venda i LloguerMás información
No te va a gustar

No te va a gustar

Ctra. BV-2415 - Can Trabal - 08734 Olèrdola, Olivella
Braseria – Pizzeria y tapasMás información
Rius Electrònica

Rius Electrònica

Nou, 34 - Sant Pere de Ribes, Olivella
Venda i servei tècnic professionalMás información
Rius Electrònica

Rius Electrònica

Nou, 34 - Sant Pere de Ribes, Olivella
Venda i servei tècnic professionalMás información

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Carnaval.

Cursa del Margalló, el mes d'octubre.

foto-4

Rebombori d’Olivella,

Amb la Festa Major d’Olivella a finals de juliol, on hi participen entre d’altres els balls populars nascuts els darrers anys (Drac, Diables, Timbalers, Gegants, Bastoners; les festes de les urbanitzacions el mes d’agost, i la Diada de l’Onze de Setembre.

drac

Festes de Tardor “Fira de pagès”, a principis d'octubre.

Información Actividades

El camí del Castell Vell

Itinerari històric, arquitectònic i etnològic pel terme municipal d’Olivella, que ens mostra un seguit d’elements patrimonials d’una riquesa, varietat i amplitud històrica difícilment trobables en tan sols 6 quilòmetres de recorregut.

En els seus extrems uneix el poble amb els seus orígens mil·lenaris, el Castell Vell del qual se’n tenen referències de l’any 992, i passa prop d’elements tant singulars com l’era de Can Pau, la Barraca del Borregaire, la Font del Rector, l’església romànica de Sant Pere del Castell Vell (s. XIII), el Barret del Rector, la cova de Can Muntaner (possiblement usada en temps prehistòrics), el bosc dels Pivens o la sínia de Can Duran.

Tots aquests elements patrimonials són ara el testimoni de la vida que es feia a Olivella al llarg de la seva història i prehistòria, sense oblidar la riquesa paisatgística i natural del recorregut, amb conjunts de margallons remarcables com els del poble d’Olivella, el roure de la bassa del pou de Can Pau, els cirerers d’arboç de la Font del Rector, la llera de la riera de Begues i l’alzinar que l’acompanya, els pins centenaris anomenats del bosc dels Pivens o l’olivera mil·lenària de Cal Muntaner.

Dins del Parc del Garraf es poden fer gran varietat d’excursions i itineraris. Vegem-ne alguna.

La ruta de les masies

És un recorregut llarg i circular idoni per fer amb BTT. Consta de 25,3 Km de passejada per la part central del Parc del Garraf.

masia-la-fassina

L’itinerari està senyalitzat com a PR 37 “Masies del Garraf”. S’inica des de el mateix poble d’Olivella, Tot passejant podem passar un dia veient les empremtes d’un passat agrícola i ramader del Garraf enmig de brolles, garrigues i pinedes. Es passa per davant de Can Camps, Can Liona, Els Massets, La Fassina (una de les poques masies habitades), les vistes panoràmiques des de Can Planes, la masia vitivinícola de Vallgrasa, les Piques i Can Grau, per acabar un altre cop a Olivella.

Alojamiento Ruralalojamiento rural
Centros Sanitarioscentro medico
De comprasde compras
Profesionalesprofesionales
Tallerestaller